iPon Hírek

Két készülék a Firefox OS fejlesztői részére

Dátum | 2013. 01. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az első Firefox OS-t futtató eszközöket a GeekPhone fogja készítni, és a páros tagjai a Keon és a Peak névre hallgatnak. A specifikációkat tekintve meglehetősen éles váltás van közöttük, ami azért furcsa, mert így az appok már kapásból két eltérő környezethez fognak elkészülni. Persze jó oldala is van ennek, hiszen így két vonalon is tesztelik ezeknek a stabilitását és teljesítményét.

A Mozilla láthatóan komolyan veszi a dolgokat, már az első fejlesztői konferencia időpontját is kitűzték. Az App Days január 26-án nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, összesen 20 helyszínen a világ minden táján. A hozzánk legközelebb eső a lengyelországi Varsóban, vagy Bukarestben lesz. Ez jó alkalom arra, hogy mindenki, lelkes újoncok és szakemberek egyaránt, első kézből kapjanak információkat és tanulmányozhassák az alábbi gépeket valamint a nyílt web platformot.


A legerősebb hardverrel a Peak lesz felvértezve (ahogy arra a neve is utal). Ez 4,3 hüvelykes kijelzőt kapott, ami qHD (960 x 540) felbontásnak ad otthont. Az IPS technológiát használó panel felett egy 2 megapixeles kamerát fedezhetünk fel, tehát támogatja a videócsevegéseket is. Amennyiben valamit meg szeretnénk örökíteni, inkább a 8 Mpixeles egységet érdemes használatba venni, mely már LED villanóval is el van látva. Az öt sávos hálózati modul 3G HSDPA támogatással rendelkezik majd, emellett kapunk 802.11n-es Wi-Fi-t, GPS vevőt, és minden bizonnyal Bluetooth-t is.

A telefon lelke egy meg nem nevezett kétmagos, 1,2 GHz-es órajelen üzemelő Snapdragon S4 chip. A mellé társított 512 MB rendszermemóriából és a felhasználóknak szánt 4 GB-nyi tárhelyből, arra lehet következtetni, hogy egy MSM8225-tel van dolgunk. Ebben az energiahatékonyságukról híres Cortex-A7 magok dolgoznak egy Adreno 203 grafikus processzor mellett. Mindezt a GeekPhone mérnökei egy 1800 mAh-s telepre bízták, így az üzemidővel várhatóan nem lesz probléma.


A Keon már egy sokkal pénztárcabarátabb megoldás lesz. Szerencsére akadnak hasonló vonások, például a memóriák kapacitása: a rendszernek itt is 512 MB jutott, nekünk pedig 4 GB-tal kell gazdálkodni, amíg meg nem toldjuk a tárhelyet egy microSD kártyával. A kapcsolati képességek listáját is a 3G hálózati modem alkotja a GPS vevővel és a 802.11n-es támogatású WLAN-nal karöltve.

A Keon egy 1580 mAh-s akkumulátorból nyeri az energiát, és egy Snapdragon S1 kategóriás chip a lelke. Az MSM7225-AB lapka egy 1 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A5 magot és egy Adreno 200 grafikus egységet tartalmaz. Az előlapon egy 3,5 colos, HVGA felbontású megjelenítő árválkodik, kamerát ugyanis csak a hátlapon fedezhetünk fel. A 3 megapixeles modul mellett már LED villanó sem lesz, így sajnos csak jó fényviszonyok mellett érdemes elővenni.

Az egyelőre nem világos, hogy ezt a két telefont honnan lehet majd megvásárolni, és a pontos árakkal kapcsolatban sem nyilatkoztak. Továbbá az is felvet néhány kérdést, hogy a Mozilla mi alapján fogja eldönteni, kik vehetik meg, és ehhez milyen kitételeknek kell megfelelni a lelkes programozóknak, hiszen mégiscsak fejlesztői eszközről van szó. A GeekPhone elmondása alapján az első tulajdonosok februárban kaphatják kézhez a kiválasztottjukat. A fenti kérdésekre a választ, talán a január végi Firefox OS App Days eseményen kaphatjuk meg.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. bandika198...
2013.01.23. 14:55
ismerős ez a formaterv...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rabgabor
2013.01.23. 15:16
De még a vízcseppes háttér is Meg jé, a home gombnak ugyanolyan alakja van mint az ikonoknak... Sőt, véletlenül pont négy oszlop van az ikonokból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2013.01.23. 16:38
Hát egy baromi nagy kijelzőnek nem sok formaterv variációja van... bízzunk benne hogy ebben nem találnak egyesek perelni valót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sturmtiger
2013.01.23. 20:04
ÓÓó te kis naiv... naná hogy fognak Elég ha csak távolról torzító tükrön keresztül VGA kamerával fényképezve hasonlít már perelnek, ez meg khmm, hát nem kicsit hasonló
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kubione
2013.01.24. 11:05
Majd megvárják, amíg a Samsung is kiad egy ilyen telefont, szép lekerekített sarkokkal, hogy külsőre is megszólalásra hasonlítson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2013.01.24. 16:56
HTC Ajfón hibrid?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2013.01.24. 21:49
Szépek az ikonok és ez a vízcseppes háttér... Kicsit DeJavúm van, nagyon bátrak firefoxék, de legalább vannak ötletek. Amúgy szerintem Firefoxék nem kapnak ezért, majd ha a Samsung ha fölrakja a telefonjára, akkor megy a Napalm Kóreára!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!