iPon Hírek

Két különleges Z77-es alaplap az ASUS-tól

Dátum | 2012. 04. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS kínálatában két különleges alaplap jelent meg, amelyek közül az egyik a Republic of Gamers, a másik pedig a Workstation sorozatot erősíti. Mindkét újdonság az Intel nemrégiben hivatalosan is bemutatott Z77-es lapkakészlete köré épül.

ASUS P8Z77 WS

Kezdjük a sort a munkaállomásokba és nagyteljesítményű konfigurációkba szánt P8Z77 WS modellel. A különleges alaplap LGA-1155-ös processzorfoglalattal érkezik, amelyben a Sandy Bridge és a hamarosan megjelenő Ivy Bridge processzorok egyaránt helyet kaphatnak. A processzorfoglalat négy darab DDR3-as memóriafoglalathoz kapcsolódik, ezekben maximum 32 GB-nyi rendszermemória helyezhető el. Utóbbiakkal a kétcsatornás memóriatámogatásban rejlő lehetőségek könnyedén kihasználhatóak – még XMP támogatás is jár hozzájuk. A processzormagok számára 16 fázisú, az iGPU számára 4 fázisú tápellátás biztosított, a memóriamodulok pedig 2 tápfázissal gazdálkodhatnak.


A Z77-es lapkakészlettel ellátott termék négy darab PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel érkezik, amelyek x16, x16-x16, x16-x8-x16 és x16-x8-x8-x8 módban üzemelnek attól függően, hány videokártyát helyezünk az alaplapba. Az alaplap - ahogy az a fentiekből már kiderülhetett - négykártyás CrossfireX és négykártyás SLI konfiguráció építésére egyaránt tökéletesen alkalmas. A felsoroltak mellett két darab PCI Express 2.0 x1-es bővítőhely is rendelkezésre áll.


SATA portokból összesen nyolcat kapunk: négy SATA 3 Gbps-os és négy SATA 6 Gbps-os csatlakozót, de rajtuk kívül két eSATA 6 Gbps-os port is rendelkezésre áll a hátlapon. A Gigabites Ethernet vezérlő szerepét egy Intel 82574L példány tölti be, audió vezérlőből pedig egy nyolccsatornás, Realtek ALC 898-as modell áll rendelkezésre. USB 3.0-s portokból összesen hatot kapunk: négy a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon bújik meg. USB 2.0-s portokból 9 áll rendelkezésre – 4 hátlapi, 5 pedig kivezetés formájában. Az alaplap ezúttal csak egy DVI videó kimenetet tartalmaz.


Az új alaplap ASUS Dual Intelligent Processors 3 technológiával érkezik, amelynek része a SMART DIGI+ tápellátás-vezérlés. A SMART DIGI+ Key eljárásnak köszönhetően egyetlen kapcsoló alkalmazásával elérhetővé válnak a nagyobb VRM frekvenciák, feszültségek és áramerősségek, ezáltal minden rendelkezésre áll a sikeres tuning érdekében. A rendszer TPU és EPU vezérlővel szintén rendelkezik – előbbi a tuing funkciók biztosításáról, míg utóbbi az energiatakarékos működésről gondoskodik.


A 30,5 x 24,4 centiméteres mérettel rendelkező, ATX formátumú alaplap LucidLogix Virtu MVP támogatással érkezik és rendelkezik az ASUS exkluzív technológiáival is. Utóbbiak közé tartozik a Fan Xpert 2, amely hatékony ventilátor vezérlést biztosít, de a repertoárban a Network iControl eljárás is jelen van, ami a sávszélesség-foglalással és sávszélesség-kiosztással kapcsolatos feladatokat, illetve optimalizációkat végzi.

Az új alaplap már elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 91 900 forint. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Megérkezett a RoG sorozatot erősítő Maximus V Gene is

Ez az újdonság már kifejezetten a játékos társadalom tagjait, illetve azokat veszi célba, akik hatékonyan szeretnék rendszerüket tuningolni. A Maximus Gene V LGA-1155-ös processzorfoglalattal rendelkezik, amelyben Sandy Bridge és Ivy Bridge processzorok egyaránt helyet kaphatnak. Memóriafoglalatokból ezúttal is négy áll rendelkezésre, ezekben maximum 32 GB-nyi DDR3-as rendszermemória helyezhető el, akár DDR3-2800 MHz-es órajelen ketyegő modulokból is. A tápellátásról ennél a modellnél Extreme Engine DIGI II-es áramkör gondoskodik, ami a processzor számára 8, az iGPU számára 4, a memóriamodulok számára pedig két tápfázist biztosít.


A bővítőhelyek között ezúttal két PCI Express 3.0 16-os slot (x16, x8-x8), egy PCI Express 2.0 x4-es slot és egy mini PCI Express 2.0 x1-es slot található – utóbbi az mPCIe Combo kártyán lapul.

mPCIe Combo kártya
Az mPCIe Combo kártyán – ami egy speciális kiegészítő – egy mSATA és egy mPCIe bővítőhely található, így ezek akkor is hozzáférhetőek, ha kétkártyás multi-GPU rendszert építünk, hiszen a bővítőkártya csatlakozója a bal felső sarokban kap helyet, nem a PCI Express 3.0 x16-os slotok között. Az alaplap a kétkártyás SLI és CrossfireX támogatás mellett a LucidLogix Virtu MVP eljárását is támogatja.

A Maximus V Gene-en felsőkategóriás SupremeFX III-as audió vezérlő teljesít szolgálatot, amely 110 dB jel/zaj aránnyal rendelkezik. Az audió vezérlő a többi komponenstől elszigetelve, alumíniumborítással árnyékolva foglal helyet a deszkán. A vezérlőhöz egy nagykapacitású, 1500 uF-os pufferkondenzátor is tartozik. Az audió vezérlő EAX Advanced HD 5.0-s, Creative Alchemy, THX Studio Pro és X-Fi Extreme Fidelity technológiákkal felvértezve érkezik.


Az új alaplap egy Intel-féle Gigabites Ethernet vezérlőt is tartalmaz, amelyhez a RoG GameFirst technológia is jár. Utóbbiak együttesen akár 35%-kal is képesek csökkenteni a processzor terhelését, hála a forgalom prioritásos szervezésének – ez pedig a GPU teljesítményére is jótékonyan hat.


Az alaplapon a felsoroltakon kívül hat darab USB 3.0-s és 8 darab USB 2.0-s csatlakozó, valamint 4 darab SATA 6 Gbps-os és két darab SATA 3 Gbps-os csatlakozó is jelen van. A hátlapi portok között egy eSATA 3 Gbps-os port lapul, az mPCIe COmbo kártyán pedig egy mini-SATA 3 Gbps-os portot találunk. Videó kimenetekből ezúttal kettő jár: egy HDMI és egy DisplayPort.


Az ASUS Maximus V Gene már szintén kapható kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára 57 900 forint.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. hpeter105
2012.04.12. 16:46
tuing helyett tuning opció

"A rendszer TPU és EPU vezérlővel szintén rendelkezik – előbbi a tuing funkciók biztosításáról, míg utóbbi az energiatakarékos működésről gondoskodik."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.04.12. 18:39
ASUS P8Z77 WS, komoly.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Georg17
2012.04.13. 20:05
Bizony komoly, de a MAXIMUS sem kutya. Nem dobnám vissza, ha hozzám vágnának egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!