iPon Hírek

Két részre szakadhat az AMD?

Dátum | 2008. 05. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A 247wallst.com információi szerint hamarosan változások lesznek az AMD háza táján: úgy tűnik, hogy az AMD hamarosan két részre szakad és így próbál majd helytállni a piacon. Az AMD egyelőre nem közölt részleteket a tervezettel kapcsolatban, az elemzők viszont úgy értesültek, hogy a vállalat két részre bomlik: az egyik rész a grafikus processzorok, processzorok és lapkakészletek fejlesztésével foglalkozik majd, míg a másik rész a félvezető gyártás területén lesz jelen.


A jelenlegi információk már egy ideje hallhatóak szakértői körökben. Az AMD fél évtizeddel korábban már elismerte, hogy amennyiben rendelkezik majd elegendő gyárkapacitással, akkor szívesen készít szerződéses formában különböző termékeket a partnerek számára. Jelen pillanatban a gyártó azért küzd a processzorpiacon, hogy versenyképes CPU-kat fejlesszen és ezeket a lehető legmodernebb gyártási technológia segítségével készítse el. Ezzel egy időben GPU-kat, lapkakészleteket és egyéb termékeket is fejlesztenek, amelyeket két szerződött vállalat, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) és az UMC (United Microelectronics Corp.) üzemeiben gyártanak le.

A kettéválással a gyártó két független vállalatot hozhatna létre, amelyek egyenként sokkal versenyképesebbek lehetnek a piacon, ugyanis a szerződéses gyártásért különböző bevételekhez juthatnának. Tény viszont az is, hogy egy x86-os processzorokat gyártó vállalatnak folyamatosan a lehető legmodernebb gyártási technológiával kell dolgoznia, ezt pedig egy nagy mennyiségben dolgozó szerződéses gyártó esetében nem könnyű kivitelezni. Egy biztos: hamarosan kiderül, hogy milyen lépéseket terveznek a vállalatnál, és ezeket hogyan kívánják kivitelezni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Tyrel
2008.05.10. 08:37
Igen, a fejlesztési és a gyártási rész válik szét, nem pedig a videókártya és a processzor gyártásáért felelős részleg, ahogy azt itt néhányan félreértették.

A számítástechnikában kicsit nyakatekerten működnek a dolgok. Általában ha megveszel valamit amire rá van írva, hogy mittomén Jómárka, akkor azt az esetek többségében nem maga a Jómárka gyártotta, csak ők tervezték. Valójában azonban számunkra teljesen ismeretlen nevű, többnyire távolkeleti cégek gyártanak le mindent, laptopoktól a különböző hardver egységekig. Mivel megélnek, ezen nyilván hasznuk van.
AMD mindössze annyit csinál, hogy nem idegenekkel fogja legyárttatni ezentúl a processzorait, hanem a saját leányvállalatával, ami így nem teszi rá a saját hasznát, és olcsóbban adhatják el chipjeiket. Ezen kívül ha akad felesleges gyártás kapacitás, még további hasznot is termelhet...

Amúgy ha jól tudom a videókártyák fejlesztéséhez az AMD-nek nem sok köze van, mert ha jól tudom mikor összeálltak Ati-val az nem felvásárlás volt hanem egyenlő felekként tették, vagy nem?
A videókártyákat továbbra is az Ati fejleszti ugyan úgy ahogy régen, csak a vállalat vezetősége változhatott részben, ill. más néven is fut... (azért is mert továbbra is ráteszik mindenre az Ati logót)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!