iPon Hírek

Két új Galaxy Tab tábla PC a Samsungtól

Dátum | 2011. 03. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Samsung két új Galaxy Tab sorozatú tábla PC-vel jelentkezik a piacon, amelyek mindketten az Apple nemrégiben bejelentett második generációs iPad-jének skalpjára hajtanak. Az új tábla PC-k közül a 8,9 hüvelykes kijelzővel ellátott változat egy teljesen új modell, míg 10,1 hüvelykes társa a Mobil Világkongresszus alkalmával bemutatott 10,1 hüvelykes Galaxy Tab frissített kiadásának tekinthető. A "régebbi" 10,1 hüvelykes Galaxy Tab is forgalomba kerül majd, de erre még hírünk folyamán visszatérünk.

Galaxy Tab 8.9

Az első újdonság 230,9 x 157,8 x 8,6 mm-es mérettel, valamint 470 grammos súllyal rendelkezik, 8,9 hüvelykes képátlójú érintőkijelzője pedig 1280 x 800 pixeles natív felbontást kínál, ami jobb, mint az Apple Ipad 2 IPS kijelzője által kínált 1024 x 768 pixeles felbontás. Hivatalos forrásból ugyan egyelőre nem erősítették meg, de abból kiindulva, hogy a 7 hüvelykes Galaxy Tab esetében is IPS panelt alkalmaz a gyártó, jó esély van rá, hogy a 8,9 hüvelykes és a 10,1 hüvelykes modellek esetében is ilyen panel teljesít szolgálatot.

A kis újdonság Tegra 2 SoC egységgel érkezik, amely két ARM architektúra köré épülő processzormagot kínál. Az 1 GHz-es Tegra 2 SoC mellett egy 2 megapixeles előlapi és egy 5 megapixeles, LED-es vakuval is ellátott hátlapi kamera is helyet kapott a terméken, utóbbi még 1080p-s videók rögzítésére is alkalmazható. Érdekesség, hogy a külföldi források 3 megapixeles hátlapi kameráról beszélnek mindkét készülék esetében, a magyar sajtóközleményben viszont 5 megapixeles kameráról esik szó, ahogy az a lenti táblázatokban is látszik. A Galaxy Tab 8.9 - a Galaxy Tab 10.1-hez hasonlóan - Android 3.0-s operációs rendszert futtat, amelyhez TouchWiz 4.0-s felhasználói kezelőfelület is tartozik.

Galaxy Tab 8.9Galaxy Tab 8.9

A pici tábla PC a felsoroltak mellett rendelkezik még 802.11 b/g/n típusú WiFi adpaterrel, 3.0-s Bluetooth adapterrel, giroszkóppal, digitális iránytűvel és gyorsulásmérővel is. A sztereó hangszórók mellett egy USB 2.0-s port és egy microSD memóriakártya-olvasó is a kínálat részét képezi, a rendszer energiaellátásáról pedig egy 6000 mAh-ás akkumulátor gondoskodik. Egyetlen akkumulátortöltéssel akár 10 órán át nézhetünk videót a terméken.  A microSD slot segítségével akár 32 GB-os microSD memóriakártyák alkalmazására is lehetőség nyílik.

Galaxy Tab 8.9 specifikációk (Forrás: Samsung.)
Maga a Galaxy Tab 8.9 egyébként többféle verzióban kerül forgalomba. A 16 GB-os verzió 469 dollárba, míg 32 GB-os társa 569 dollárba fog kerülni, de a termékből egy 64 GB-os modell is megjelenik majd, aminek várható ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert.

Jön a frissített Galaxy Tab 10.1 is

A 10,1 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott újdonság szintén 1280 x 800 pixeles natív felbontást kínáló érintőkijelzővel rendelkezik és tulajdonképpen méretén, illetve súlyán kívül minden tekintetben megegyezik fentebb bemutatott kistestvérével. A 10,1 hüvelykes modell esetében érdekesség, hogy könnyebb és vékonyabb is, mint az Apple iPad 2-es tábla PC-je, sőt a nagyobb felbontású kijelző, a nagyobb felbontású kamerák és a több csatlakozási lehetőség is a Samsung újdonságai mellett szól.

Galaxy Tab 10.1Galaxy Tab 10.1

Ez a termék is 1 GHz-es Tegra 2 SoC egységgel dolgozik és a Bluetooth 3.0-s vezérlőn kívül tartalmazza mindazokat az összetevőket, amelyeket 8,9 hüvelykes kijelzővel ellátott társa. A 10,1 hüvelykes modellel  - amely egyébként 6800 mAh-ás akkumulátort tartalmaz - ugyanúgy 10 órán át nézhetünk videókat egyetlen akkumulátortöltéssel és ez a modell is ugyanúgy 16 GB-os, 32 GB-os és 64 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban kerül forgalomba, mint kisebb kijelzővel ellátott társa. A termék egyékbént 246 x 170,4 x 8,7 mm-es mérettel és 589 grammos súllyal érkezik.

Galaxy Tab 10.1 (új)  specifikációk (Forrás: Samsung.)
A Galaxy Tab 10.1 16 GB-is változata 499 dollárba kerül majd, a 32 GB-os kiadásért pedig 599 dollárt kell letenni az asztalra. Ebből a termékből is készül 64 GB-nyi NAND Flash tárhellyel ellátott változat, ám ennek ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

A Galaxy Tab 8.9 és a Galaxy Tab 10.1 várhatóan nyár elején, egészen pontosan június 8-án jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban.

Galaxy Tab 10.1 (régi)Galaxy Tab 10.1 (régi)


A korábban bemutatott "régi" Galaxy Tab 10.1 is forgalomba kerül majd Európa egyes országaiban, ahol a terméket a Vodafone kínálatában találják majd az érdeklődők.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. LavX
2011.03.23. 16:33
Már egy ideje a piacon vannak ezek és amikor bejöttek röhögtem rajtuk és nem értettem az értelmüket... mostanra sem változott a helyzet. Árához képest kevés helyen használható, nem kompakt szállítási szempontból(táska kell hozzá). GPS-nek, ebooknak és mp4-nek is drága. Divatcuccnak hívom még mindig és ha valamiért még 5 év múlva se tünne el, akkor se változna a hozzáállásomon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lawrance
2011.03.23. 16:45
Gondolom ezt mindenféleképp EHHEZ a cikkhez kellett hozzáfűzni!

A cikkhez majd kicsit később szólok hozzá, mert egy ilyen hsz. után nem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gebana
2011.03.23. 16:55
érdekes, érdekes. valaki táblapc-t ad ki 2magos 1ghz-es procival, valaki telefont.

ha az árából nem is jönne ki, de egy atrixnak + dokkolónak jobban örülnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. noss
2011.03.23. 16:58
és láss csodát, van rajta USB csatlakozó és SD-kártya foglalat!
nem kell ám kompromisszumos kütyüket vásárolni és cipelni hozzá!

meg a kedvenc/filléres usb billentyűzetedről is gépelhetsz,
ha épp otthon akarod nagyobb terjedelmű szöveg bevitelezésére használni tapi helyett..

LavX: próbáld megérteni! felejtsd el a technikai hátteret és koncentrálj arra,
mit lehet kezdeni egy ilyennel az utcán/buszon/vonaton/kocsiban vagy egy padon
menet közben vagy a hintaágyban lustálkodva.
találsz sokféle praktikus felhasználási módot a (video-enkódolás, szortfényes renderelés, legújabb csúcsFPSjátszás kivételével)...
...VAGY csak simán kérdezz meg pár átlagembert az utcán!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gebana
2011.03.23. 20:19
hintaágyba belefér a 21"-os crt monitor is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LavX
2011.03.23. 20:28
noss: próbáltam tényleg, de egy okos telefon mellett full felesleges sőt... pazarlás ennyi pénzt kidobni, mikor egy okostelefon elfér a zsebedben és tudsz vele normálisan telefonálni is. Ha meg tényleg nem veszem figyelembe a tenchikai hátteret, akkor csak a nagyobb kijelző szól mellette, de több ellene. Egyedül értelmét egy kamionban látnám GPS-ként, de oda meg kicsit drága lenne meg túlképzett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mtrx220
2011.03.24. 12:40
én sem értem hogy mire jók ezek.
ha videót akarok nézni megadom a módját, nagy képernyőn ágyból vagy fotelből - nem egy 5"-on fülessel.
ha zene akkor mp3 lejátszó, vagy ipod nano.
de hogy ez mire való a mai napig nem értem. mert telefonálni nem lehet vele.
netezni sokkal kényelmesebb egérrel meg billentyűzettel sztem.
faszbúkozni jó, azt elismerem. de semmi másra nem tartom használhatónak, és igy ez "kicsit" luxus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noss
2011.03.24. 13:22
LavX: eltérő felhasználói szokások, megközelítések.
Pl. van akinek lételem a nagyképernyő, mer csak azt bírja a szeme.
Van olyan megközelítés is (sajátom), hogy telefonra elég egy 30ezres vékony nokia, mert nem azon akarok netezni, zenét hallgatni, ill. ne "fossak" hogy elveszítem,
vagy a wifi/3G netezéstől, zenehallgatástól lemerült akku miatt elhalasztok fontos hívásokat.

A tábla egyesíti a netbook és az okostelefon előnyeit, ezek helyettesítésére alkalmas sokak szerint. Lehet h számodra szükségtelen, de ennek én csak örülnék a helyedben!

Kamionba pontosabb, komolyabb gps van szerintem, mint a bóvli (é: fogyasztói tömegtermék) okostelókban, táblákban...

Az érintésérzékeny 21"-os crt-t a hintaágyba! Elég innovatív extrém pihenés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!