iPon Hírek

Két új megoldással bővíti IoT szériáját a Samsung

Dátum | 2016. 10. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung már egy ideje a Dolgok Internetére is egyre nagyobb hangsúlyt fektet, a vállalat korábban három IoT felhasználásra tervezett modult mutatott be, most pedig ezeknek a sora két újdonsággal bővült tovább. Az ARTIK 1, ARTIK 5 és ARTIK 10 lapkák mellé megérkezett az ARTIK 0 és az ARTIK 7.
Egymás mellett a Samsung ARTIK 0, az ARTIK 5, az ARTIK 7 és az ARTIK 10.
Mivel a Samsung az alapján számozza az ARTIK széria tagjait, hogy azok milyen teljesítményt nyújtanak, nem nehéz kitalálni, hogy az ARTIK 0 egy alapfeladatokra tervezett megoldás lesz, és a Samsung eddigi legszerényebb IoT megoldásának ígérkezik, az ARTIK 7-től viszont már elég sokat lehet majd várni, hiszen a termékpaletta felsőbb rétegét veszi célba. Az új Dolgok Internetére kihegyezett modulok éppen ezért teljesen eltérő szegmenseket fognak célba venni. Lássuk, hogy melyik milyen lehetőségeket fog biztosítani, mely területeken köszönhetnek majd vissza. Samsung ARTIK 0 Az ARTIK 0 egy nagyon alacsony fogyasztású modul lett, ami pici helyre beépíthető és az ára is ennek megfelelően kiemelkedően kedvező. Erre a megoldásra olyan eszközöket lehet majd építeni, amelyeknél fontos, hogy alacsonyan maradjanak a költségek, illetve nincs is szükség túl nagy teljesítményre. Az ARTIK 0 légkondicionálókba vagy egyéb hűtő-fűtő berendezésekben, ipari szenzorok mellett, egészségügyi eszközökben vagy világítástechnikával kapcsolatos készülékekben jelenhet meg elsősorban.
Ez a modul az ARM energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-M feldolgozó egységét alkalmazza – hogy ezen belül pontosan melyik magot használta fel a Samsung tervezőgárdája, az nem derült ki, mint ahogy az órajel is rejtély maradt. A chip támogatja a legfontosabb alacsony fogyasztású vezeték nélküli szabványokat, ilyen például a ZigBee, a Thread és persze a Bluetooth Smart (Low-Energy) is. A Samsung azzal is szeretné vonzóbbá tenni az ARTIK 0-t, hogy komplett kapcsolati megoldással kínálja az érdeklődőknek, gondolhatunk itt például a hálózati rétegekre és a rádiófrekvenciás komponensekre, ráadásul előkészített tanúsítványokat is nyújt, hogy gyorsabban menjen az engedélyezés. Ezeknek köszönhetően pénzt és időt spórolhatnak az ügyfelek. Samsung ARTIK 7 Az ARTIK 7 esetében valóban teljesen más piacok lesznek már a Samsung célkeresztjében. Ez az IoT modul ugyanis sokkal nagyobb teljesítményt produkálhat, mint az ARTIK 0. Ebből fakadóan itt már olyan felhasználási területek kerültek képbe, mint például a multimédiás eszközök, így a set-top-boxok vagy televíziók, de egyebek mellett még csúcskategóriás hálózati berendezésekben (gateway, NAS) is felbukkanhat. Itt már arra törekedett a Samsung tervezőbrigádja, hogy megtalálja az egyensúlyt az elfogadható ár és a kiemelkedően jó teljesítmény határmezsgyéjén.
Így pózol a Samsung ARTIK 0 és az ARTIK 7.
Ez az újdonság nyolc 64 bites Cortex-A53 processzormagot fog felvonultatni, ezek valószínűleg azonos órajelen üzemelnek majd, nem lesznek big.LITTLE architektúrába rendezve. Az ARTIK 7 modul is fel lesz szerelve többféle kapcsolati lehetőséggel; minden megvan benne, ami már az ARTIK 0-nál is megvolt, és ehhez jön itt még például a Wi-Fi is. A hetes szériához már lehet társítani Ethernet csatlakozó felületet (RJ45), amelyen keresztül gigabites elérést támogat az ARTIK 7. A lapka gond nélkül képes kódolni és dekódolni kiváló minőségű videó- és hanganyagokat. A vásárlók már úgy kapják, hogy előre telepítve van rajta egy Linux alapú operációs rendszer, így megfelelő tudás megléte mellett hamar alkalmazható szinte bármilyen környezetben. A Samsung ARTIK 0 és az ARTIK 7 modulok pontos megjelenési idejéről nem beszélt gyártó, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy hamarosan eljön az idejük, szóval a partnereknek valószínűleg nem kell már sokáig várniuk rájuk. A terjesztésben a Samsungnak az Arrow, a Digi-Key és a Mujin lesz a segítségére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. dbelam
2016.10.28. 21:13
A Cortex-M nem az energiahatékonyság szinonimája. Az A az application processzor, R a realtime, M a microcontroller, azaz távirányítóba, szobatermosztátba és olyan helyekre megy, ahol nem kell egy komplett linux.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!