iPon Hírek

Két új NAS jelent meg a Synology kínálatában

Dátum | 2010. 01. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az amerikai NAS specialista, a Synology most két új termékkel jelentkezik a piacon, amelyek közül az egyik modell kifejezetten a kis- és közepes vállalkozásokat, míg a másik inkább az átlagos otthoni felhasználókat célozza meg. A termékek a vállalat DiskStation névre keresztelt NAS családjában kapnak helyet és sorrendben a DS1010+, illetve a DS110j nevet viselik.

DiskStation DS1010+
DiskStation DS1010+
A DiskStation DS1010+ modell öt darab 3,5 hüvelykes merevlemezt képes fogadni, amelyekhez RAID 1, 5 és 6 támogatást egyaránt kínál. A rendszerben maximum 2 TB-os adattároló kapacitással rendelkező merevlemezeket helyezhetünk el, amelyek így 10TB-nyi tárterületet kínálnak együttesen, de a DX510-es külső, szintén öt darab 3,5 hüvelykes merevlemezt fogadó bővítő modullal egészen 20 TB-os adattároló kapacitásig bővíthető. RAID 5-ös mód esetén mindkét tömbnél egy-egy merevlemezzel kevesebb adattároló kapacitás érhető el a technológia sajátosságai miatt, de a rendszer RAID 5 tömbönként egy-egy merevlemez meghibásodását ezért cserébe adatvesztés nélkül tolerálja a körbeforgó paritás jóvoltából. RAID 5 módban 5 darab 2 TB-os HDD használatával, ha a DX510-es ötlemezes bővítő modult is csatlakoztatjuk a DS1010+-hoz, szintén 5 db 2 TB-os merevlemezzel a belsejében, akkor a fentiek fényében 16 TB-nyi adattároló kapacitással gazdálkodhatunk, a készülékek 5 merevlemezzel így egyenként 8-8 TB-nyi tárterületet kínálnak.

DiskStation DS1010+
A DiskStation DS1010+hardver tekintetében egy 1,66 GHz-es kétmagos Atom D510-es processzorra és 3 GB-ig bővíthető rendszermemóriára támaszkodik, ám alap esetben csak 1 GB-nyi rendszermemóriát tartalmaz. A szerkezet két darab Gigabites Ethernet csatlakozóval, négy darab USB 2.0-s porttal és egy eSATA porttal büszkélkedik. Az USB 2.0-s és az eSATA csatlakozóknak köszönhetően külső merevlemezeket is kapcsolhatunk a szerkezethez, amelyeknek tartalmát egy előre definiált mappába egy gombnyomással be tudja másolni a rendszer, de a meghajtókat a hálózaton keresztül könnyedén meg is oszthatjuk. A termék 5 merevlemezzel is "csak" 68W-ot fogyaszt teljes terhelés mellett, míg készenléti üzemmódban 30W-tal is beéri.

DiskStation DS110j
DiskStation DS110j
A másik újdonság már egy sokkal szerényebb megoldás, legalábbis a benne elhelyezhető merevlemezek számának tekintetében. A termékben mindössze egy darab 3,5 hüvelykes vagy 2,5 hüvelykes HDD elhelyezésére nyílik lehetőség, így természetesen a RAID támogatás hiányzik a rendszerből. A csatlakozók között itt már csak egy Gigabites Ethernet port van jelen, USB 2.0-s portból is "csak" 3 darabbal gazdálkodhatunk, eSATA csatlakozót viszont egyáltalán nem kapunk. A pici szerkezetben egy 800 MHz-es processzor teljesít szolgálatot, rendszermemóriából pedig 128 MB-nyi áll rendelkezésre. A termék 3,5 hüvelykes merevlemezzel készenléti üzemmódban 9W-ot, míg teljes terhelés mellett 19W-ot fogyaszt.

DiskStation DS110j
Mindkét készülék alkalmas multimédia megosztásra (iTunes szerver, DLNA támogatás), sőt, automatikus adatmentő funkciót is kínálnak a hálózatban lévő konfigurációk számára. A termékek MySQL és PHP webszerver funkciót is tartalmaznak, képesek a torrent, ftp és http alapú letöltések kezelésére, valamint IP kamerák felvételének rögzítésére is használhatóak a Surveillance Station nevű alkalmazás segítségével, amely természetesen alap esetben is megtalálható a repertoárban a felsoroltakkal együtt.

A friss hálózati adattárolók közül a DS110j modellért merevlemez nélküli kiszerelésben 150 dollárt kérnek majd el, a DS1010+ modell árával kapcsolatban azonban egyelőre nem érkeztek hírek.

További információk: DiskStation DS1010+DiskStation DS110j

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!