iPon Hírek

Két új név a periódusos rendszerben

Dátum | 2012. 06. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Május 31-én hivatalosan is új nevet kapott a periódusos rendszer két tagja: az egységes nemzetközi kémiai nevezéktan kialakításáért felelős IUPAC elfogadta a 114-es és 116-os rendszámú elemek új elnevezéseit. Az ideiglenesen ununkvadium (Uuq) névre keresztelt elem mostantól fleroviumként (Fl) szerepel a táblázatban, az ununhexium (Uuh) pedig a livermorium (Lv) nevet kapta.

Mindkét elemet mesterségesen hozták létre az Oroszországban található dubnai Egyesített Atomkutató Intézet kutatói 1998-ban, illetve 2000-ben. A felfedezéseket később a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársai is megerősítették. Az elemek felfedezését 2011 júniusában fogadta el a IUPAC a Dubna–Livermore együttműködés több közös 2004-es publikációja alapján. Ezt követően tehettek javaslatot a felfedezés résztvevői az új nevekre.


A livermorium létrehozásához 20 protont tartalmazó kalcium-ionokkal bombáztak kűriumatomokat (96 proton). A létrejövő 116-os rendszámú elem csaknem azonnal fleroviummá bomlott. Az úgynevezett szupernehéz elemeket részecskegyorsítókban állítják elő, és egyszerre mindössze néhány atomot hoznak létre belőlük. Elsősorban emiatt, valamint igen rövid felezési idejük és nagyon magas előállítási költségeik következtében egyelőre nem rendelkeznek semmilyen gyakorlati jelentőséggel. A flerovium érdekessége, hogy nemesgázszerű tulajdonságokat mutat.

Az új nevek a kutatásban alapvető szerepet játszó laboratóriumok nevét viselik. A flerovium a Georgij Nyikolajevics Flerov nevét viselő dubnai laboratóriumról kapta a nevét. Szovjet részről először Flerov észlelte az urán spontán hasadását, így kulcsszerepet játszott hazája atomkutatásában. A livermorium nevét a másik együttműködő labor után kapta, amelynek munkatársai az utóbbi években részt vállaltak a periódusos rendszer legnehezebb elemeinek megalkotásában, a 113-as rendszámú ununtriumtól a 118-as ununoktiumig. A labor nevét viseli egyébként a 103-as rendszámú laurencium is.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. kiberg
2012.06.04. 18:06
Azt hiányolom a cikkből hogy mire jók ezek az anyagok meg milyen tulajdonságaik vannak, ha már ezekről van szó két mondatot igazán rá lehetett volna szánni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jools
2012.06.04. 18:43
kiberg: teljesen jogos a megállapításod, csakhogy nem nagyon van mit írni róluk. De beleírtam egy picit a kép alatti bekezdésbe. A lényeg, hogy ezeket igen drága előállítani, egyszerre csak néhány atomot csinálnak belőlük, és nagyon hamar lebomlanak, így gyakorlati jelentőségük egyelőre nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sks7891
2012.06.04. 18:52
ha jól tudom az ilyen atomok csak rövid ideig léteznek, s stabilabb atomokká bomlanak...tehát sok hasznuk nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2012.06.05. 15:47
Nem is értem, hogy miért tartják őket számon, mint atomot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.06.05. 16:06
Azért, hogy mondhassák, hogy "Első!!!!"
Gyakorlatilag ugyanaz amit a fórumokban csinálnak csak atomfizika szintjén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2012.06.05. 16:17
Hasznuk szerintem nem is igazán lesz, mert a lebomlási ideje lehet úgy néhány tized/századmásodperc, ha nem tévedek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2012.06.05. 16:31
A várható tulajdonságait meg előállítás nélkül is meg tudnák mondani, de pontos adatokat lemérni nehéz lenne.
Valamilyen radioaktív fém lehet fogalmam sincsen hogy mire lenne ez nekik jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!