iPon Hírek

Két új Samsung központi chipről is kiszivárogtak adatok

Dátum | 2017. 07. 31.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung régen csak felsőkategóriás központi chipeket faragott okostelefonok számára, mostanra viszont már szinte minden ársávban jelen vannak az Exynos lapkák. A vállalat megoldásai jól teljesítenek, éppen ezért folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb megoldások. Ezúttal például kettő fejlesztés alatt álló Exynos modellről kaptunk egészen sok kiszivárgott információt. Egy felső és egy felső-középkategóriás megoldásról lesz szó az alábbiakban. Először a Samsung Exynos 9610-zel foglalkozunk majd, ami a párosból az izmosabb megoldás, illetve ez már az új generáció egyik hírnöke lesz, ami a számozásából is következik. Mindazonáltal az Exynos 7885 is érdekesnek ígérkezik, ugyanis ott pedig egy szokatlan magkonfigurációról beszélhetünk majd, amilyet azért viszonylag ritkán látunk.
A Samsung Exynos 9610 nyolcmagos konfigurációban érkezik. A big.LITTLE architektúra alkalmazásával itt kettő négymagos klaszter van összedrótozva. A különböző fürtöket ARM processzormagok népesítik be, a vállalat saját fejlesztésű Mongoose magjai maradnak a csúcsmodellek számára. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy ez a megoldás gyenge lenne, nemcsak Cortex-A53, hanem Cortex-A73 egységek is találhatóak már itt, amik a teljesítményre lettek kihegyezve. Nézzük is, hogy milyen órajellel lehet számolni. A kiszivárgott információk szerint az Exynos 9610 esetében nem kevesebb mint 2,4 GHz-es működési frekvenciát helyezhetünk kilátásba a Cortex-A73 kvartett esetében, arról viszont még eddig nem esett szó, hogy az energiahatékonyságért felelős megoldások milyen órajelen fognak dolgozni. A grafikus feladatok egy Mali-G71 MP-re hárulnak majd, hogy ez pontosan mennyi feldolgozóból áll majd össze, azt egyelőre nem lehet tudni. A Samsung most az Exynos 8895-ben is ezt használja MP20, vagyis húszegységes kivitelben; ennél egésze biztos, hogy szerényebb lesz az Exynos 9610 összeállítása.
Ez az újdonság már a Samsung fejlett 10 nm-es gyártósorokról érkezik majd, hasonlóan a vállalat jelenlegi csúcsmodelljéhez, a fentebb már emlegetett Exynos 8895-höz. Ennek köszönhetően egészen biztos, hogy remek hatékonysággal teszi majd a dolgát ez az érkező központi chip.
A Samsung Exynos 7885 már egy olcsóbb megoldás lesz, viszont azt rögtön az elején le kell szögezni, hogy arról szó sincs, hogy gyenge volna. Az Exynos 7880 fölé besoroló lapka már nem kizárólag Cortex-A53 magokat tartalmaz csak még fentebb pumpált órajelen, itt már más felállásról beszélhetünk, mint az elődnél. Az Exynos 7885 továbbra is nyolcmagos, de már másképpen vannak a magok összeállítva. A központi chip hat Cortex-A53 processzormagot vonultat fel az energiahatékony üzemelés jegyében, a lehető legjobb teljesítmény elérésének érdekében pedig még kettő Cortex-A73 egységgel is meg lett toldva. Az Exynos 7885 esetében legfeljebb 2,1 GHz-es frekvenciáról beszélhetünk. Ez a termék is a szintén ARM tervezésű Mali-G71 grafikus vezérlőt hasznosítja, de valószínűleg még kevesebb egységgel, mint az Exynos 9610 esetében.
Az Exynos 7885 az előzetes találgatásokkal ellentétben nem 10, hanem még 14 nm-es gyártási eljárással jöhet világra. Ennek köszönhetően a lapka egy kicsit nagyobb lehet, mintha már tíz nanométeren született volna, ám összességében alacsonyabb előállítási költséggel járhat ez a választás. Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy ezek a Samsung lapkák mikor fognak hivatalosan is a reflektorfénybe kerülni. Néhány pletyka szerint a Galaxy A7 (2018) már az Exynos 7885-re fog épülni, de ahogy azt a neve is mutatja, az a modell még jócskán odébb van. Mindenesetre érdeklődve várjuk mind a kettő terméket, és biztosak vagyunk benne, hogy a dél-koreai alakulat kiváló készülékeket épít majd ezekre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!