iPon Hírek

Két új szubatomi részecskét fedeztek fel

Dátum | 2014. 11. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Két eddig sosem látott részecske nyomára akadtak a kutatók a CERN Nagy Hadronütköztetőjének 2011−2012 folyamán begyűjtött protonütközési adatai közt. A Xi_b’ és az Xi_b* a barionok családjába tartoznak, vagyis egyenként három kvark építi fel őket, amelyek erős kölcsönhatással kötődnek egymáshoz. A legismertebb barionok az atommagot felépítő protonok és a neutronok, a proton két up kvarkból és egy down kvarkból, a neutron pedig két down kvarkból és egy up kvarkból áll, de ezeken kívül még sok kombinációban összekapcsolódhat a hatféle ismert kvark (up/fel, down/le, charm/bájos, strange/furcsa, top/felső, bottom/alsó). A két új barion egy bottom, egy strange és egy down kvarkból áll. A részecskék csak abban különböznek, hogy a Xi_b’-ben a két könnyebb kvark spinje (belső impulzusmomentuma) ellenkező irányba, a Xi-b*-állapotban viszont azonos irányba mutat. Az új barionok tömege több mint hatszorosa a protonénak (a Xi_b* egy kicsit nehezebb társánál), köszönhetően a bennük lévő b-kvarkoknak.
Gyakorlatilag kér részecskét kaptunk egy áráért, mondja Matthew Charles a CERN kutatója. A felfedezés nem volt egyszerű, mivel a Xi_b’ tömege szinte megegyezik bomlástermékeinek össztömegével, így nehezen volt észlelhető a jel. A kutatócsoport az újonnan felfedezett barionok keletkezési gyakoriságát és stabilitását is vizsgálta. A részecskék nagyon rövidéletűek, mindössze a másodperc ezermilliárdod részéig léteznek, mielőtt öt kisebb részecskére esnének szét. Az új barionok létezését 2009-ben Randy Lewis és kollégái jósolták meg, akik a kvarkok viselkedésének matematikai szabályait tanulmányozva becsülték meg az akkor még csak hipotetikus részecskék tömegét és összetételét. „Megláttam a hírt, és arra gondoltam, hogy ezek azok, amiket megjósoltunk. Vajon hogyan néznek ki a valóságban?” – mondja Lewis. Mint kiderült, a jóslat nagyon pontos volt: a barion-család legújabb tagjai nagyon hasonlóak ahhoz, amilyennek a modell mutatta őket. A felfedezés fontos lépést jelent a kvarkok dinamikájának megértésében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. R3LaX123
2014.11.24. 12:26
Fura, hogy az ilyen cikkekből csak a kötőszavakat értem, mégis élvezet olvasni őket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. VAjZY
2014.11.24. 13:31
S mit ábrázol az első kép?
Egyébként érdemi eredményt ezekkel a fajta gyorsítókkal még jó sokára lehet majd elérni. Ez a néhány TeV még elképzelhetetlenül kevés a kölcsönhatások egyesítéséhez, márpedig az a cél. Mindenesetre bővülnek a részecskecsaládok, talán adnak hozzá hasznos információt a nagy, egész képhez, hogy mégis "mit keresünk itt", s miért van ilyen kevés anyag mindenhol, ami pedig van, az is jórészt üres tér. Hajrá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester R3LaX...
2014.11.24. 16:21
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jamborka
2014.11.24. 17:04
Érdekes pedig már erről Dávid Gyula már beszélt, egy 2008-as előadáson, hogy nem lehet a protonokat "széttörni" kvarkokra hanem az energia emelésével újabb részecskék keleletkeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jamborka
2014.11.24. 17:33
Úgy rémlik ebben beszél róla.
http://youtube.com/watch?v=hu2WSb6M0yc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY
2014.11.24. 18:44
Kvarkok semmilyen formában nem létezhetnek szabadon (kvarkbezárás), ugyanis amikor megkíséreljük szétválasztani őket, az erős kölcsönhatás erőssége növekszik, így előbb alakulnak át vagy keletkeznek "köztük" új részecskék, mintsem, hogy megmaradjanak két önálló kvarkként. Pongyolán megfogalmazva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vorosokt R3LaX...
2014.11.24. 19:01
teljesen megértelek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!