iPon Hírek

Két új táblagéppel állt elő a WayteQ

Dátum | 2013. 10. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A WayteQ ismételten két érdekes megoldással állt elő. A hazai forgalmazó termékeit a magyar vásárlók különösen szeretik előnyben részesíteni, így az átlagosnál mindenképpen nagyobb figyelem jár nekik. Az új páros a kellemesebb árazású sort fogja gyarapítani, hiszen ezekkel lehet jelenleg a legjobb eredményt elérnie a vállalatnak. WayteQ xTAB-700qci Az újdonságok párosából a kisebbik 7 hüvelykes megjelenítővel lesz ellátva. Ez a panel meglehetősen jó minőséggel kecsegtet az ismert specifikációk alapján, hiszen IPS technológiával dolgozik, a felbontása pedig 1280 x 800 képpontos. A bekapcsolást követően a kijelzőn az Android 4.2-es kiadása rajzolódik ki előttünk. A Jelly Bean ezen verzióját némi extrával is megspékelték: elérhető lesz rajta a MinDigTV alkalmazása és a WayteQ Táblagépmagazin is. Ezeknek köszönhetően hazai tartalmakból szemezgethetünk a nap 24 órájában, televíziócsatornákat nézhetünk, vagy különböző folyóiratokat böngészhetünk.

A készüléket egy Actions chip hajtja meg. Az ATM7029 ugyan négymagos megoldás, ám eléggé viszontagságos a helyzete a teljesítményét tekintve. Ez a SoC a leglassabb, ARMv7 támogatású egységeket alkalmazza, és a Cortex-A5 magok négyesének a pontos órajele sem ismert, de az elődöknél alkalmazott 1,3 GHz itt is a maximumot jelentheti. A lapka társasságában, a gép szívében 1 GB-nyi DDR3 rendszermemóriára bukkanhatunk, a tárhelye pedig 8 GB-os méretet öltött. Ez utóbbi bővíthető, méghozzá akár 32 GB-tal is megtoldhatjuk egy microSDHC kártya segítségével. A gép kapcsolati lehetőségeit tekintve eléggé szerény a kínálat. Konkrétan csak egy 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi van benne, tehát nemhogy olyan extrákra nem számíthatunk, mint a GPS vevő, de még csak egy Bluetooth modul sincs benne az ismert specifikációja alapján.

A fizikai jellemzőit tekintve viszont elégedettek lehetünk. Az xTAB-700qci nagyon jól hordozhat lesz, mert mindössze 269 gramm a tömege, és elfér egy szűk, 189 x 112 x 8 milliméteres helyen. Két kamera van a fedélzetén: előre egy VGA felvevő figyel, míg a hátlapra egy 2 megapixeles főkamera került – ehhez LED villanó nem társul, így csak ideális fényviszonyok mellett vehető használatba, és valószínűleg akkor sem fog túlságosan acélos eredményeket produkálni. Az elkészült fotókat vagy videókat visszanézhetjük nagyban is, mert egy mini-HDMI kimenet is felbukkan a keretén. Az energiaellátásról egy 3000 mAh-s kapacitású telep gondoskodik majd, ami ugyan nem túl izmos, de remélhetőleg minél tovább életben tartható lesz vele a masina az energiatakarékos A5 magoknak köszönhetően. WayteQ xTAB-79qci A duó másik tagját egy költséghatékony iPad mini klónként is beharangozható lenne, hiszen az Apple gépe által felvonultatott külső jegyeket vették kölcsön a tervezésekor. Ennek megfelelően az elejét kitöltő megjelenítő 7,9 hüvelykes átlóval rendelkezik és 4:3-as a képaránya is. Az alkalmazott panel 5 pontos multitouch érintésérzékeléssel dolgozik, IPS technológiát alkalmaz és 1024 x 768 pixeles a képfelbontása. Ez már egy kicsit átgondoltabb konstrukció, mint a fenti versenyzőnk volt, a WayteQ itt ugyanis a felhasználói visszajelzéseknek eleget téve, elhagyta az általában nagyon gyengén teljesítő főkamerát, és ezt éreztetni fogják a végfelhasználói árral – a kevesebb néha több elv itt beválhat. Az egy szem előlapi kamera képességeire nem derült fény, de valószínűleg VGA felbontású, mint az xTAB-700qci esetében.

Az operációs rendszer személyét ezúttal is a középső, 4.2-es verziószámmal illetett Jelly Bean fogja betölteni. A hozzáadott extrákat figyelembe véve a helyzet itt is változatlan, van tehát MinDig TV applikáció és a WayteQ Táblagépmagazinhoz is hozzáférhetünk. A sebességért itt egy Rockchip RK3188 felel, ami jóval komolyabb chipnek számít az ARM-os berkekben, mint az ATM7029. Ennek a SoC-nek a működési frekvenciája 1,8 GHz-re lett feltornászva az eredetileg kiszabott 1,6 GHz-ről, így sok hasonló megoldásnál is izmosabb lesz az xTAB-79qci. A lapkában foglalt négy darab Cortex-A9 processzormag mellett ugyanennyi Mali-400 grafikus egység hivatott munkába állni, amennyiben valamilyen jelentősebb grafikus terheléssel van dolgunk. A jövendőbeli tulajdonosoknak 8 GB háttértár beosztását kell megoldania itt is, és ebben az esetben sem kell nélkülözni a microSD bővítőhelyet. A rendszermemória kapacitása 1 GB-os, és DDR3-as modulokkal van dolgunk.

A vas kapcsolati lehetőségeit górcső alá véve egy taggal bővült a kínálat. A 802.11 b/g/n WLAN mellett ebben már feltűnik egy Bluetooth modul is. A kereteket körbetapogatva felfedezhetünk egy teljes értékű USB csatlakozó aljzatot és egy micro-HDMI-t is. Ez utóbbinak hála kirakhatjuk egy HDTV-re a megjelenítőnk tartalmát, ha például családi mozizásra kerülne a sor. A kecses, 201 x 135 x 8 milliméteres testbe egy 4000 mAh-s akkumulátort sikerült bezsúfolnia a tervezőmérnököknek. Ezzel együtt a táblagép tömege mindössze 344 gramm, ami egészen jó a méretéhez képest. Sajnos arról most sem esett szó, hogy milyen lesz az üzemideje, de a minimális 5 órát remélhetőleg teljesíteni tudja majd folyamatos nyomkodás mellett is. A WayteQ xTAB-700qci és az xTAB-79qci egyaránt egészen minőségi érzetet fog kelteni a felhasználójában, a fehérben pompázó eszközök háza ugyanis alumínium-magnézium ötvözetű fémből van. A megjelenésükre még ebben a hónapban számíthatunk. A pontos árak egyelőre nem ismertek, de valószínűleg pénztárcabarát lesz mindkét gép.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. somakb
2013.10.09. 13:23
Csodálnám, ha a 79qci-ben 1.8ghzen menne az RK3188. Sok kínai belpiacosnál is így említik, mert a csip elméleti maximális órajele ennyi, de kivétel nélkül minden eszközben max 1.6ghzen megy. Nem hiszem, hogy egy átcímkézett Cube U35GT2-ben máshogy lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Trevize198...
2013.10.09. 14:13
Istenem, ez a mocsok ATM SoC, hogy kerülhet bele... Minden létező ponton megbukott már, minden cég befürdött vele, egyetlen előnye az, hogy olcsó. És ha minden másban gyenge is, akkor jó lesz az "ÚJ FASZA TABLETÜNKBE".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. legyes
2013.10.09. 17:27
A kínaiak szerint: SoC MHz = CPU MHz + GPU MHz. Várhatóan ~400MHz GPU és 1400MHz CPU-ból jöhet össze az 1.8GHz (kínai matekkal). A táblákban a rossz hűtés és a takarékosság miatt a gyári órajelen sem szokták járatni a vasat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabeszmake...
2013.10.09. 19:20
Én 2 hete ruháztam be egy wayteq xtab 100qcr-be, igaz ebbe ennél komolyabb proci van, én teljesen megvagyok elégedve, a játékok hasítanak semmi akadás, gyors mindenre alkalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!