iPon Hírek

Két új ventilátor vezérlő a Scythe kínálatában

Dátum | 2010. 05. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Több, mint két év telt el azóta, hogy a japán Scythe bemutatta Kaze Master sorozatú ventilátor vezérlőit, amelyek hamar népszerűvé váltak a piacon. A gyártó a sikeren felbuzdulva most bemutatta Kaze Master sorozatú termékeinek utódait, amelyek nem mások, mint a 3,5 hüvelykes és 5,25 hüvelykes formátumban érkező Kaze Master Pro ventilátor-vezérlők.

Kaze Master Pro 3,5"
A 3,5 hüvelykes külső bővítőhelyre illeszkedő modell a KS01-BK-3.5 termékkódot kapta, az egység kék VF kijelzővel (Vacuum Fluorescent Display) és négy ventilátor csatornával érkezik. A csatornák terhelhetősége egyenként maximum 12W, az egyes ágakon pedig maximum 1 amper áramerősség folyhat. A vezérlőn 0 és 9990 RPM között szabályozhatjuk az adott csatornára kapcsolt ventilátort, a fordulatszámot 30 RPM-es lépcsőkben növelhetjük vagy csökkenthetjük.

Kaze Master Pro 3,5"
Kaze Master Pro 3,5" - tartozékok.
A vezérlő nem csak a ventilátorok fordulatszámának szabályozására alkalmas, hanem hőmérőként is használható: összesen négy hőmérő szonda jelét tudja fogadni a termék. A gyártó összesen 5 hőmérő szondát, illetve hőmérséklet érzékelőt mellékel a csomaghoz. A kijelzőn egyidejűleg csak egy hőérzékelő jelét, illetve egy ventilátor fordulatszámát kísérhetjük figyelemmel.

Kaze Master Pro 5,25"
Kaze Master Pro 5,25"
A második újdonság már 5,25 hüvelykes formátummal büszkélkedik, azaz gyakorlatilag egy optikai meghajtó bővítőhelyét foglalja el. Ez a vezérlő kisebb társához részben hasonló specifikációkkal érkezik, azaz ventilátor csatornánként 12W-tal terhelhető, a maximálisan rendelkezésre álló áramerősség pedig 1 amper.

Kaze Master Pro 5,25"
Kaze Master Pro 5,25" - tartozékok.
A ventilátorok fordulatszámát azonos tartományban, azonos lépésközökkel állíthatjuk, mint a 3,5 hüvelykes modellnél, ám ennél a verziónál már négy helyett hat légkeverő vezérlésére van lehetőség, és hőérzékelőből is összesen hatot tud kezelni, de a csomagban 8 szondát találunk majd. Jelentős különbség van kijelző tekintetében is: a kisebb modellel ellentétben itt már egyidejűleg két ventilátor és két hőérzékelő adatait láthatjuk a nagyobb kijelzőnek köszönhetően.

Mindkét vezérlő képes vizuális és akusztikus riasztást is adni (villog és csipog), amennyiben valamelyik ventilátor meghibásodik, vagy valamelyik érzékelő túlmelegedést jelez. Az új ventilátor vezérlők hamarosan megjelennek kereskedelmi forgalomban is, a 3,5 hüvelykes modellért 21 eurót, míg 5,25 hüvelykes társáért 29,25 eurót kell majd letenni az asztalra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. lajthabala...
2010.05.13. 19:30
Jók ezek a vezérlők, de 1. ki az, aki 6 ventilátort akar külön-külön szabályozni? Én egy potméter nélküli vezérlőt szeretnék, ami mér - egy külső érzékelővel - zajt, és mér 4-5-6 (CPU, HDD, VGA, RAM, chipset, levegő...) hőmérsékletet. Van egy tanulási időszak, amikor csendes szobában megnézi, hogy melyik ventilátor-kombinációk mennyire hangosak, és ez alapján működés közben minden időpillanatban optimalizálja a hűtést, a megadott függvények alapján: bemenő paraméter a 6 ventilátor sebessége, a jósági feltétel pedig a zajra és a hőmérsékletre van megadva. Utóbbit méri, előbbit pedig az elején felvett táblázat alapján számolja ki. Ha pedig nem talál megoldást, akkor riaszthat.

De mi értelme van 6 hőmérőnek és egy vezérlőnek, ha mindent manuálisan kell csinálni?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DEV14
2010.05.13. 19:52
azért a kisebbre lehet hogy benevezek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Vendég-Ven...
2010.05.13. 20:06
Érdekes elképzelés, vajon hogyan kezelné a környezeti zajt? Kívül elhelyezett mikrofonnal? - mert a házon belül nagyon más a saját és a külső zaj aránya. Hogyan viselkedne, ha pl. filmet (szöveget) hallgatsz? Eleve gáz van, ha nem végez csúszó átlagolást pár másodperces időállandóval, ha meg átlagol, akkor a rövid szünetekben (pl. két ember beszélget) nagyon zavaró lesz az átlagos zaj alapján beállított saját zaj. Na meg nem túl erős külső zajnál is érzékelhető a gép zajának hullámzása, ez elég idegesítő lehet. Amit te elvárnál, az komoly mesterséges intelligenciát feltételez, a szokásos algoritmizálás ehhez nem elég.

A külső zaj figyelésének elhagyásával nem igazán nehéz a feladat, nemrég magam is elkezdtem építeni és programozni egy több beállítható karakterisztika szerint működő cuccost, bár mostanában más dolgom van.

A termékhez: kicsit lehangoló áteresztő tranzisztoros kapcsolást látni, és az sem szívderítő, hogy a bordázat vízszintesen van, hiszen így rosszabb a légáramlás. Az sem épp örvendetes, hogy egy ilyen, föltehetőleg nem olcsó cucc nem kezel PWM-es ventilátorokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2010.05.13. 20:21
Kivitelre méltó a gyártó hiréhez,kis optikai tuning a ház előlapján és még hasznos funkciója is van.
Az előre beállitott értékig hömérséklet szerint szabályoz vagy bekapcsolás után rögtön a megadott fordulatra pörgeti fel a ventit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lajthabala...
2010.05.13. 20:27
Vendég-Vendög
Azért írtam, hogy a zajt az elején, csendes szobában lemérné. Végigmenne minden ventillátoron 0-2000 rpm-ig egyenként, aztán megnézne néhány együttállást, mindjuk 400rpm-enként (pov(5,6) = 15625, tehát a mérés mondjuk 10mp-es szakaszokban eltartana két napig, de nem kell egyszerre elvégezni).

Valós időben aztán a fent előállított táblázatból veszi elő a hangosságot, és az alapján optimalizál. Így ki lehet küszöbölni az általad említett problémát, mi szerint a vezérlő nem tudja megkülönböztetni a filmben felpörgő helikoptert a saját ventije zajától.

Az Nvidia-nak volt valami koncepciója, valamikor 2008 körül olvastam róla több cikket is, ahol az alaplap gyűjtött és vezérelt volna, szoftverben számolva, és minden eszköz - ház, ventillátor, vízhűtőkör és kiegészítő műszerek - szabványos interfészen szolgáltatott volna adatokat, de azt hiszem, ez azóta is csak terv, az nVidia-s lapok azóta háttérbe szorultak.

A vezérlőn a bordákat nem is figyeltem, nem gondoltam, hogy szükség lehet rájuk. Persze ha ventillátoronként 1A-rt engedélyeznek, akkor érthető, hogy hűtéssel terveznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2010.05.13. 21:31
lajthabalazs:

Most látom, hogy külső érzékelőt írtál, ez elkerülte a figyelmemet az előbb. Azért a ventilátor zaja még fix fordulaton sem állandó, mert pl. kopik a csapágyazás, porosodnak a lapátok. 4 vagy 6 ventilátor összes lehetséges fordulatszám-kombinációja zajának mérése nem napokig, hanem évekig tartana: 600 és 2000 között van 47 lépés (30rpm-es lépések vannak), ennek vedd a hatodik hatványát, de még a negyedik is sok. OK, nem kell az alacsony fordulatokon méricskélni.

A változó külső zajra adott válaszok problémája továbbra is megmarad, pl. hullámzás a filmbéli beszédre, vagy akár a lakásban tartózkodók beszédére. Ezt csak nagy időállandó küszöböli ki, de annak megvannak a hátrányai. De szerintem nem is lényeges a külső zaj függvényében engedni vagy tiltani a magasabb fordulatszámokat, a gépzaj attól függően is jobban vagy kevésbé zavar, hogy milyen messze vagy a géptől...

Ennél szerintem egyszerűbb és hatékonyabb az a módszer, amit én akarok alkalmazni a saját fejlesztésű cuccosban. Lesznek különféle profilok és karakterisztikák, pl. beállítható, hogy a ventilátor a hőmérséklet függvényében folyamatosan változtassa a fordulatszámot vagy csak szintén beállítható lépésekben. Lesz fix zajú üzemmód, amikor a hőmérsékletet engedi emelkedni egy adott szintig, és lesz hőmérséklet-stabilizált üzemmód, amikor a fordulatszám a hő szerint változik. Plusz még pár profil, ezek most nem jutnak eszembe, az utóbbi időben mással foglalkoztam. Mindenesetre nem szar áteresztő tranzisztoros megoldással gányolok és PWM-es ventilátort is kezelek. Sőt a már elkészült próbaáramkör is megy PWM-es ventilátorokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Nemesis1
2010.05.13. 21:49
Már egy jó ideje hozzáférhetőek ezek a vezérlők és van még egy "testvérük"

Scythe Kaze Server 5,25"

Ez lajthabalazs problémájára is valamilyen szinten megoldás lehet.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajthabala...
2010.05.14. 10:38
Vendög

Valós időben az általad említett okok miatt csak akkor lehet értelmesen zajt szűrni, ha a jelet (film, játék hangja) ismered. És sajnos azt nem ismerheted, mert hiába megy ki az audiojel a gépből, a szoba akusztikája miatt szinte lehetetlen megmondani, hogy mi a ventizaj, és mi a visszhang.

A te megközelítésed, ami szerint a fordulatszámból - gondolom egyszerű lineáris fügvénnyel - becsülöd a zajt, és ezért az optimalizáláskor a hőmérséklet és a fordulatszám transzformáltjának minimumát keresed, szintén él elhanyagolásokkal, de mindenképpen egyszerűbb, mint a zajos módszer, csak a fordulatszám -> zaj függvényt kell ügyesen meghatározni.

A fix hőmérséklet / fix fordulatszám helyett én egy rugalmasabb modellt használnék, ha a vezérlőben van számítási kapacitás. Egy tangens függvényt alkalmaznék a hőmérséklet-re, ahol a hőmérsékletet a Pi/2 tartományra normálva : t' = Sum(tan((Ti/maxTi)*(Pi/2))) És a zajra pedig valamilyen természetesebb, vagy mérésen alapuló függvényt, mondjuk (a k azért kell, hogy kiüsse a mértékegységeket, és lapítson a parabolán, tehát k << 1): zaj = Sum(((Fordi-FordMin)*k)^2) És a minimalizálandó kifejezés pedig egy a*zaj + b*t' lenne. A három szabad paraméter k, a és b, a FordMin és a MaxTi fizikailag adottak, előbbi az a fordulatszám, ahol a venti még nem hallható (a szoba ambiens zaja nem emelkedik 1dB-vel sem, ha 1m-ről mérjük a ventit), a MaxTi pedig az adott eszköz által elviselt maximális hőmérséklet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajthabala...
2010.05.14. 10:41
Na igen, a Kaze Server már tud egy kicsit, és olcsóbb is, mint a hatvezérlős csoda. Bár kicsit még lehetne okosabb, de ha nem csutkára csavarja a ventit határhőmérsékleten, hanem fokozatosan növeli az értékeket, akkor hasznos kis jószág!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2010.05.14. 14:16
Na erre mondjak hogy Nesze Neked !!! Ahogy Latom egy Matematika-Programozo Beallitotsagu es egy gyakorlati szemszogbol megkozelito embertarsam Felvazolta a Lehetseges Megoldasokat egy adott problemara

Tetszi Mindketto Megoldas Bar Teljesen Felesleges Erolkodni SZVSZ
Minden Aktualis Igenyt csak Egy Direct agyvezerelt szerkezet Lenne Kepes Kielegiteni hiszen Pillanatrol Pillanatra Valtoznak a Szuksegletek

En egyszerubb megoldasok hive vagyok Eleve nincs tulhutve a hazam hiszen egy adott pont felett semmi ertelme az egesznek.. a masik aki csendet akar az Ne a ventikkel vacakoljon hanem hasznaljon vizhutest
Ja es a Vizhutes meg energia takarekosabb is ha jol csinalod mert ha keringeted a vizet a rendszerbe agy megfelelo meretu radiatort hasznalva mire a viz kier a rzdiatorbol az ujra szobahomersekletu

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2010.05.16. 13:58
lajthabalazs:

Végül is nem rossz az elképzelésed, és a vezérlőben van számítási kapacitás. 32 bites PIC, bár nem a számítási igény miatt, hanem azért, mert csak ezeken van elegendő számú PWM modul és INT bemenet, bemenetenként külön IRQ vektorral. Egyszerre 4-5 ventilátor pontos fordulatszámmérése folyamatosan generálja az IRQ-kat, de ez a programfutást alig észrevehetően lassítaná, hiszen a függvényeket nem kellene másodpercenként többször kiszámítani. De én gyakorlati szempontból fölöslegesnek látom.

Semmilyen függvénnyel nem becsülöm a zajt, mert nincs gyakorlati értelme. Még a mérésnek (milyen szűrővel?) sincs sok, mert a szubjektív zajérzet és a mért zajszint igen gyakran köszönő viszonyban sincs egymással. Pl. a széles spektrumú légzaj nem nagyon zavaró, míg a szűkebb spektrumú csapágyzaj inkább. Tehát a zaj értékelését mindenképp a felhasználóra kell bízni.

Szerk.: Ugyanis a fordulatszámot nem az adott idő alatt beérkező impulzusok számolásával mérem, hanem az egy fordulathoz szükséges idő mérésével, mert ez sokkal pontosabb és aktuálisabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!