iPon Hírek

Két vállalaté a telefonpiac profitja

Dátum | 2012. 05. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az eladási részesedések elemzését követően elkészült az az összegzés is, mely az első három hónap profitjának eloszlását veti össze a mobiltelefonok piacán. Érdekes módon, itt csak két vállalattal kell számolni, mivel szinte az összes többi gyártó negatív eredményt produkált.

Ezt a két gyártót már talán mindenki ki tudja találni a diagram nélkül is: a Samsungról és az Appleről van szó. Ők ketten a mobilszegmensből származó teljes profit 99 százalékát tették zsebre, miközben az eladásoknak csak a 34 százalékát generálták. A Nokia, az LG, a Sony, a Research In Motion és a Motorola kisebb-nagyobb veszteséggel zárták az év első negyedévét. A taiwani HTC még éppenhogy bele tudott szólni a nagyok harcába, de ez mindössze arra volt elég, hogy nagyjából nullszaldóra jöjjön ki a negyedév végére. Érdekes, bár meglepetésnek az sem nevezhető, hogy az IDC becslései szerint az almás vállalat az eladások 8,8 százalékával a mobiltelefon szektor nyereségének a 73 százalékára tett szert. A dél-koreaiak a profitból is hasonló mértékben részesültek, mint az eladásokból. Hozzájuk a bevételek 26 százaléka vándorolt.


Az Apple szereplésére nem csak annyi a magyarázat, hogy az egy pénzéhes vállalat. A cupertioniaknak nem kell folyamatosan óriási pénzeket fektetni a fejlesztéseikbe, hiszen mindössze három modellból származnak az eladásaik és még ezek is főleg vásárolt alkotóelemekből épülnek fel. Ráadásul mostanra a népszerűségi rátájuk is olyan magas, hogy szinte reklámbefektetések nélkül is elvolnának. Persze az is tagadhatatlan, hogy magasan itt dolgoznak a legnagyobb árrésekkel.

Remélhetőleg a nyereség ilyen mértékű torz eloszlása hamarosan változik, mivel ez a többi piaci résztvevőt komolyan hátráltatja. Egyetlen vállalat sem szeret folyamatosan veszteséget termelni, és kár lenne, ha ez hosszútávon a szerepvállalók számának redukálódásához vezetne.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Destructo
2012.05.07. 08:36
Igen,ez tényleg így van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. axe
2012.05.07. 08:39
már a címet elrontják... istenem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm
2012.05.07. 09:00
Persze az is tagadhatatlan, hogy magasan itt dolgoznak a legnagyobb árrésekkel.

Amíg a piac tolerálja....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Georg17
2012.05.07. 09:43
8,8% eladásból a nyereség 73%-a az Apple-é. Azt hiszem ehhez nem kell kommentár.

De mégis veszik, szóval mégsem elég drága. Ők meg csak nem tolnak ki magukkal, ha így is megy a szekér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. fekszi
2012.05.07. 10:23
A grafikonból elég jól látható, hogy a haldokló nokia nyereségét váltotta át az apple, hogy ez mikből jön össze,arról nem szeretnék beszélni, de az mondjuk érdekes számomra is, hogy 8,8%-ból ekkora nyereséget tudnak termelni. Valamit nagyon tud az apple, viszont ha betörne az olcsóbb szegmensbe is egy "olcsósított" iPhone-al akkor még a samsungot is le tudná söpörni szerintem, mert sok ember azért vesz samut, mert az iphone drága számára. A samsung egyenletesen tartja magát, ami a népszerűsége növekedésével hosszú távon megtartható. A RIM ha így folytatja lehúzhatja a rolót a nokiával együtt. A nokinák örülök is, mert azthitte, hogy az egyeduralmával elkényelmesedhet és úgy is őt fogják vásárolni bármit is fejleszt a többi gyártó. Lehet az apple-re is ez vár, bár ők azért a fejlesztésre mindig odafigyelnek. Ami a nokiának még egy nagy bukást hozott az a Windows-al való társulás. Innentől kezdve befellegzett neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nyerek01
2012.05.07. 10:30
Na majd berobban az Intel telefonja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm feksz...
2012.05.07. 10:33
Minek menne az olcsóbb szegmensbe ha a prémium kategóriában is megtalálja a számítását?
Szerintem csak rontaná a mutatóikat, ha iszapbirkózást kezdenek a samuval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mikej95
2012.05.07. 10:48
Az emberi intelligenciát(mármint a fogyasztóit) jól tükrözik az összehasonlított adatok. Ahhoz, hogy ilyen kicsi eladás mellett ekkora profit legyen kellenek a buta vásárlók!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2012.05.07. 15:08
fekszi,

Az Apple nem és nem is fog szemetet gyártani! Ha Apple termék kell és nem akarod újonan megvenni, de elég a gyengébb kategória is, akkor expressz.hu vagy vatera és keresd a 3GS -t 40-50e -be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kajla_hun
2012.05.07. 15:32
AMD telefon nem lesz? télen jól jönne, olykor télen fázik a kezem :'D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2012.05.07. 15:42
kajla_hun

Nekem egy rezsó kéne inteles procival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.05.07. 16:44
Hanem ugyanazt a sz@rt mint a többi kétszer annyiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hegyitaho
2012.05.07. 17:15
@mikej95 így van. ebből is látszik h az emberek buták és megtéveszthetők. talán éppen jobs mondta h nem követni kell a keresletethez kell a kínálatot igazítani hanem fordítva. 1 androidhoz képest alig valamire használható mégis hogy viszik 2szeres áron a már évek óta szinte egyforma termékeiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dfsz34
2012.05.07. 18:43
Érdekes, hogy mindenki sír, mekkora a válság, nincsenek munkahelyek, de a méregdrága telefonokat megveszik. A többi telefonon meg nincs haszon, mert az Apple letarolja a prémium szegmenst és nincs olyan áttételezés, hogy esetleg az olcsóbb telefonok veszteségét a prémium modellek haszna ellentételezné. Sz@rban is van a legtöbb gyártó.

Mindezzel együtt azt gondolom, hogy pár év és vége ennek a baromságnak, hogy okos telefon. Praktikusan, mert a sok gyík megunja, hogy már nem lehet villogni, mert a régi használt cucc is ott van a piacon és mindenkinek okos telefonja van. Meg aztán a véreres szemű geekeket leszámítva, lassan, de biztosan minden ember rájön, hogy vett egy rohadt drága telefont, amit szinte csak telefonálásra meg sms küldésre használ, meg játszik az angry bird-el. Meg megkérdi a siri-t hogy hol lehet kávét inni, Hol b+, keress egy kávézót, te szerencsétlen...

Az Apple nagyon jól elkapta a mobilvilág végét és lefölözi az utolsó nagy hasznot, de utána hova tovább?

Mi lesz az a funkció a telefonálás, sms küldés, esetleg video chat mellett, ami miatt érdemes egyáltalán váltani? Mert az, hogy jól néz ki, persze érv, de ha valaki már másodszor veszi az 5-600 eur/dolláros szutykot, csak mert más a neve a cuccnak, akkor csak elgondolkodik egy idő után, hogy b+, ennyi pénzből már egy hasznlt autót tudtam volna venni, nem beszélve az egyéb dolgokról, amikre tényleg szükségem lenne.

Mesteri szinter vitt, tökéjre feljesztett fogyasztói társadalomban ezt is meg lehet tenni. 600 dollárra vagy eur-ra lehúzni a vevőt, hogy kapjon egy telefont, amit nem sokkal több mindenre használ egy idő után, mint 15 éve. A körforgás örök.

Saját példám, hogy egy nem okos, de soakt tudó samu 5230-t 1 év bohóckodás után már semmi másra nem használom, mint néhány alap funkció, telefonálás, sms, rádió hallgatás a vonaton meg néha-néha sudoku, de megfájdul tőle a szemem fél óra játék után, úgyhogy tényleg ritkán. Érdemes volt megvennem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim dfsz3...
2012.05.07. 19:44
Ezért van még mindig D750i-m. Kéremkaccsójjaki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2012.05.08. 00:35
Sok az anti-okostelefon hozzászólás úgy általában. Azért az, hogy bárhonnan lehet skype-olni, emailezni, VPN-re felmenni és még sorolhatnám, nemcsak múló agymenés, hanem valóban fontos szolgáltatás (nekem pl. egy darab játék sincs a telefonon). Lehet, hogy valaki csak telefonál és sms-t ír, én a csomagomnak pont ezt a részét nem merítem ki, pedig nem 1000 percről van szó, hanem 150-ről... Az viszont, hogy bárhonnan elérek bármit és bárkit, sokat számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim malvo...
2012.05.08. 21:33
"Azért az, hogy bárhonnan lehet skype-olni, emailezni, VPN-re felmenni és még sorolhatnám, nemcsak múló agymenés, ..."

... és mind megoldható hét éves telefonnal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!