iPon Hírek

Kétfejű pendrive-val állt elő a SanDisk (is)

Dátum | 2014. 03. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | ADATTÁROLÁS

Néhány hónappal ezelőtt még igazi érdekességként számolhattunk be egy két különböző csatlakozóval ellátott adathordozóról, mostanra viszont valamilyen formán lassan az összes, kisebb-nagyobb flashmemória-gyártó kínálatában felfedezhetőek lesznek ezek a megoldások. Nemrégiben a Kingston microUSB és USB 2.0 csatlakozós pendrive-járól hullott le a lepel, most pedig már a SanDisk megoldását is bemutathatjuk.
Az ilyen, és ehhez hasonló adathordozók sokoldalúak, és nemcsak szó szerint értve, hanem az általuk nyújtott lehetőségeket számba véve is. De miért is jó a dupla csatlakozó felület? Nos, az androidos okostelefonok és a táblagépek terjedésével a hordozható készülékek és a személyi számítógépek közötti adatmozgatás egyre nagyobb méretet öltött, és a flashmemóriákkal foglalkozó vállalatok meglátták az újonnan kialakuló piacban a lehetőséget. Így született meg ez a „célszerszám”, ami egyszerűen használható minden eszközzel a különböző tartalmak hordozásakor, így nem kell az adatkábelekkel bajlódni. Van azonban más pozitívuma is ezeknek, mégpedig az, hogy olyan mobilokat vagy tableteket is extra tárkapacitással tudnak felvértezni, amelyeket egyébként nem lenne lehetőség bővíteni, mert nincs a hátlapjuk mögött memóriakártya befogadására alkalmas hely. Arra is megvan persze a magyarázat, hogy miért csak mostanában kezdtek a kétfejű pendrive-ok gombamód elszaporodni: korábban még viszonylag ritkának számított az USB-OTG támogatás – márpedig ez elengedhetetlen az microUSB-s adathordozók használatához –, mostanra viszont rengeteg ilyen androidos termék díszíti a boltok polcait.
Az Ultra Dual néven érkező adathordozó tervezése során a SanDisk minden részletre odafigyelt, még egy saját alkalmazást is kapott a pendrive, holott rengeteg olyan alternatív fájlkezelő elérhető már a Play Store kínálatában, mely alkalmas lenne az eredeti feladat ellátására. A SanDisk Memory Zone App segítségével egyszerűen tudják majd a jövendőbeli tulajdonosok rendezgetni a különböző fájlokat, ráadásul azonnal látszanak majd az online tárolókon tartott adatok is. Akár biztonsági mentéseket is létre lehet majd hozni néhány érintés segítségével, ami jól jöhet például olyan esetekben, ha rendszer-visszaállítást szeretne csinálni a felhasználó, vagy esetleg valamiért garanciáztatni kell az Androidot futtató gépezetet. Az Ultra Dualon lesz egy eltolható védőkupak is, így egyszerre csak egy csatlakozó lóg majd ki a házból.
A SanDisk legújabb pendrive-ja egyébként „Plug-and-Play” módon működik mindennel, tehát nemcsak az asztali és a hordozható számítógépekkel, hanem az androidos készülékekkel is azonnal, automatikusan használható a csatlakoztatást követően. Akárcsak az összes NAND flash alapú adattárolónál, ennél is fontos a tárhely kapacitásának kérdése. Az Ultra Dual megvásárolható lesz 16, 32 és 64 GB-os kivitelben, vagyis széles a választék. Sajnos az USB-s adattárak sebességéről nem volt szó a bejelentésben, így erről nem tudunk nyilatkozni. A SanDisk újdonsága elvileg minden olyan androidos eszközzel képes együttműködni, ami támogatja az USB OTG-t, ám a vállalat a biztonság kedvéért kiadta a nagyobb gyártók 100 százalékig kompatibilis termékeit felsoroló listát. Ezt a lajstromot az érdeklődők a vállalat hivatalos oldalán találhatják. Maga a SanDisk öt év garanciát vállal az Ultra Dualra, ahogy azt a legtöbb adathordozó esetében teszik manapság. A pendrive viszonylag kicsire sikeredett, de a 36,58 x19,81 x 10,92 milliméteres térfogatával például nagyobb a napokban bemutatott, és fentebb már említett Kingston DT microDuonál.
A SanDisk Ultra Dual árusítását már el is kezdték. Az apró különlegesség ára 7 ezer forinttól indul és 18 ezer forintnál áll meg, annak függvényében változik az árcédulán szereplő összeg, hogy a vásárló a 16, a 32 vagy a 64 GB-os kivitel mellett teszi le a voksát. A kütyüt amúgy az SDDD-0(XX)G-G46 termékkód alapján lehet majd pontosan beazonosítani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. koliv
2014.03.07. 09:59
egészen érdekes bár 32-64 GB pendrive esetében az USB 3.0 alap kéne hogy legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DemonDani
2014.03.07. 11:21
Nem tudjuk a sebességeit, és egy 20+os írás még akár bele is férhetne USB 2.0-ba (bár szvsz erről sajnos szó sincs, inkább 10-re tippelnék, és lehet, hogy még annak is örülni lehetne).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim
2014.03.07. 12:44
Hmm ...Látom a design lopkodás itt is megy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rtagore
2014.03.07. 13:06
A táblagépem OTG-kábelen keresztül támogatja a külső USB-s tárolókat, ha ezt a pendrive-ot bedugom közvetlenül a gépbe, ezt is kezeli?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svidi koliv
2014.03.07. 13:30
microUSB 3.0 csatit elég nehezen tudnál beleerőszakolni a ma elterjedt készülékekbe De a másik oldala lehetne 3-mas, ez nem vitás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DemonDani Svidi
2014.03.07. 13:34
Galaxy Note 3-ban microUSB 3.0 van már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Intelboys
2014.03.07. 15:33
Egyszerűbb lenne venni inkább egy USB átalakítót és viszlát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. meridaboy
2014.03.07. 18:34
A Sony-nak is van ilyen dual pen-je és az jobban néz ki!
Persze ez szubjektív.
Az előző ilyen stick-nél linkeltem pár alternatív megoldást annak aki többre vágyik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. clyde94 Intel...
2014.03.08. 11:56
És akkor tolhatjuk rá a irgalmatlan nagy külső HDD-ket

Igaz, oda külső táp szükséges, de ez a Pen sem egy rossz megoldás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2014.03.10. 10:45
rtagore: Elvileg igen. A táblagép alapból egy slave eszköz, de az OTG támogatásnak köszönhetően master is lehet. Az OTG kábel csak annyit tesz, hogy a "sense" lábat összeköti a földdel, így master módba kényszeríti a tabletet.

Az USB-s perifériák alapból slave módban üzemelnek és nem tudnak átkapcsolni master módba, így az OTG kábel elhagyásával a tabletnek fel kellene ismernie, hogy mivel slave módú eszközt csatlakoztattak hozzá, ezért neki master-ként kell viselkednie és irányítania kell a bus-t.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. misi444 clyde...
2014.03.10. 13:30
Samsung Galaxy S3-on próbáltam OTG kábellel egy 2.5" 250 GB 5400-as Seagate külső vinyót, és azonnal felpörgette, nem kellett külső táp neki, el is csodálkoztam... Bár NTFS mountolásához külső progira volt szükségem, ami root jogot igényelt, de ez megvolt akkor is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rtagore
2014.03.11. 06:52
@thedeveloper: Ez a képesség nem csak az újabb készülékekben van meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rtagore
2014.03.11. 07:15
@thedeveloper: Ha közvetlenül összekötöm a táblagépet (hozzáadott kábellel) a notebookkal, akkor meghajtóként látszanak a készülékben lévő tárolók a laptopon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop... rtago...
2014.03.11. 15:50
Igen, mivel a táblagép alapból slave, a notebook USB root-jai pedig master módban üzemelnek.
De ha egy pendrive-ot, billnetyűzetet, egeret, stb.. kötsz sima usb kábellel a tablet-hez, akkor a tablet-nek master módba kellene váltania, hiszen a két eszköz közül ő az, aki megteheti a váltást. Egy egér például soha nem szeretné az USB buszt irányítani, ő csak hallgatózik és válaszol a kérdésekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!