iPon Hírek

Kétféle kamerával érkezett a Galaxy S7 és S7 Edge

Dátum | 2016. 03. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung a Mobile World Congress nulladik napján leplezte le a Galaxy S7 modelleket, amelyek március nyolcadikán léptek piacra Indiában, mostanra pedig már a világ számos országában megvásárolhatóak. Az új okostelefonról köztudott a bemutatásuk óta, hogy két eltérő lapkával kerültek bevetésre, ami viszont eddig „titok” volt, hogy a kamera sem feltétlenül azonos az egyes eszközök között.
Amikor reflektorfénybe került a Galaxy S7 és a Galaxy S7 Edge, akkor úgy tűnt, hogy a Samsung mindegyik okostelefont Sony főkamerával szerelte fel, amely Dual Pixel autófókusz eljárást alkalmaz. Időközben viszont kiderült, hogy ez nem teljesen fedi a valóságot. A dél-koreaiak nemcsak IMX260 képérzékelővel ellátott készülékeket fogalmaznak majd, a szerkezetek egy része ugyanis már a saját gyártású, ISOCELL technológiás megoldással lesz felvértezve. A Samsung részéről ez nem teljesen ismeretlen lépés, ugyanis már a Galaxy S6 modellek is így indultak útnak, szóval azok is egyaránt alkalmazták a Sony és a Samsung főkameráit. De vajon van oka háborogni a felhasználóknak amiatt, hogy a Samsung talán egy kicsit megvezette őket? Nos, ha úgy alakul a helyzet, mint a Galaxy S6 és S6 Edge esetében, akkor nem igazán, hiszen annak idején több teszt is készült eltérő kamerával megáldott kivitelekkel, és csak nüansznyi eltéréseket lehetett felfedezni a kettő kivitel között. (Tehát ha valaki izgulni „akar” a különböző kivitelek miatt, akkor legfeljebb a Snapdragon 820 és az Exynos 8890 közötti különbségek miatt lehet oka erre.)
Így fest a Samsung ISOCELL technológiás alternatívája.
A Samsung által bemutatott új képérzékelő (S5K2L1) pontosan ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik, mint a Sony IMX260, ami persze még nem garancia semmire sem, de aligha lesz különösebben észrevehető eltérés a két kamera között – a Samsung valószínűleg előre látóan egymáshoz igazította a modulok képi világát, ahogy azt korábban is tette. A gyártó új szenzora 1/2.6 hüvelykes fizikai mérettel bír, és 12 megapixeles a felbontása, pont, mint az IMX260-nak, és természetesen a képpontok mérete is ugyanúgy 1,4 mikronos lett. A viszonylag nagy pixeleknek és az ISOCELL technológiának (alacsony pixeláthallás) köszönhetően rosszabb fényviszonyok mellett is kiváló fényképeket tud majd alkotni minden masina, amibe ez a kamera kerül. A Samsung rétegeléssel (stacked) alkotta meg az új érzékelőjét, így a helytakarékosság miatt sem lehet rá panasz. A 65 nm-es gyártási eljárással készülő ISOCELL (BSI CMOS) lapka és a 28 nm-es csíkszélességet alkalmazó logikai áramkör szorosan egymáson helyezkedik el, így a végeredmény még kellően alacsony is.
Az új szenzor legfontosabb tulajdonsága persze a Dual Pixel fókuszrendszer, amivel az IMX260 is felhívta magára a figyelmet. A Dual Pixel jelenleg a legfejlettebb fáziseltérésen alapuló eljárás, a magasabb árkategóriás DSLR-ek is ehhez hasonló elven működnek. Ennek a technológiának az a lényege, hogy minden egyes képpont rendelkezik olyan fotodiódával (egészen pontosan kettővel, a job és a bal oldalon is egy-egy helyezkedik el), amelynek a feladata az fókuszpont meghatározása, így akár egy tűhegyre is képes pillanatok alatt pontosan ráállni. Az egyszerűbb PDAF rendszereknél csupán csak a pixelek 5 százaléka rendelkezik fotodiódával, így lassabbak és pontatlanabbak is azok a Samsung által alkalmazott eljárásnál. A Dual Pixel ráadásul még akkor is fontos szerepet kap, mikor egy mozgó témát kell követni, ilyenkor ugyanis ismételten kiváló hatékonyságról tehet tanúbizonyságot. A kiválasztott tárgy ebben az esetben sokkal nehezebben tud „megszökni” az éles tartományból, mint korábban.
„12 millió pixellel, amelyek egy fázisérzékelő autofókuszért dolgoznak, az új képérzékelőnk professzionális autofókusz teljesítményt nyújt a mobilkészülékekben” – nyilatkozta Ben K. Hur, a Samsung Electronics System LSI marketingért felelős igazgatóhelyettese. Az pedig, hogy milyen lesz a képminőség a Sony IMX260-nal ellátott Galaxy S7 és S7 Edge variánsokhoz képest, valószínűleg hamar ki fog derülni. Addig is itt van egy-egy kép a delikvensekről:
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. gery84
2016.03.11. 21:57
Egyszóval ha valamelyik jobb a másiknál vissza fogják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thomeef
2016.03.12. 09:55
A telefon árának a feléből olyan fénygépezőgépet veszek, ami teret hajlít...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hunluki thome...
2016.03.12. 10:11
Viszont azt lehet hogy nem hordod mindig a zsebedben, ellenben telefon tuti ott lapul mindig ha kiteszed a lábad otthonról.

Én amúgy inkább azt látom hogy ez jó dolog, két külön megközelítéssel fejlesztenek, legalább nem egymást másolják. Következő generációban meg megpróbálják belefaragni a konkurencia megoldását a sajátjukba, és így oda-vissza. Legalább van fejlődés.

Másik kérdéskör hogy tényleg illett volna erről tájékoztatni az embereket, de akit ez komolyabban érdekel az úgyis tudja a különbséget mert utánanéz mielőtt kilapátol ennyi pénzt egy telefonért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. myckie2
2016.03.12. 16:26
]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MarkCraftW... mycki...
2016.03.12. 17:14
Én is ezt néztem, milyen durva neve van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!