iPon Hírek

Kétféle kamerával kerül a boltokba a Galaxy S8 és S8+

Dátum | 2017. 04. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung kétféle központi chippel szereli a Galaxy S8 és Galaxy S8+ okostelefonokat, ez már rögtön a bemutatókor – sőt mi több, igazából már bőven a készülékek leleplezése előtt – kiderült. Most pedig már azt is megtudhattuk, hogy ugyanez a helyzet a kamera tekintetében is. A csúcsmodellek egy része Sony érzékelőt alkalmaz, másokba pedig a Samsung leányvállalata, a System LSI szállítja a saját megoldását. Ahogy az eltérő lapkák alkalmazása, úgy a különböző kamerák felhasználása sem áll egyébként távol a gyártótól, szóval különösebb meglepetést ez a fejlemény nem jelent. Több Galaxy S csúcsgépnél is találkoztunk már ilyen felállással. Ezúttal a Samsung a Sony IMX333 és a System LSI S5K2L2 képérzékelőkkel dolgozott. Mindkét egység teljesen újnak tekinthető a piacon, egyetlen korábban bemutatott készülékben sem voltak jelen ezek a megoldások. A két egységről mélyebb specifikációval nem rendelkezünk, de a meglévő ismereteink szerint szinte akár ikertestvérek is lehetnének. Az IMX333 és a LSI S5K2L2 egyaránt 12,2 megapixeles felbontással rendelkezik és mind a kettő lapka 1/2,55 hüvelykes fizikai méretű, ebből eredően pedig az egyes képpontok érzékelői is éppen egyformák, 1,4 mikronosak.
Mind a kettő egység támogatja a fáziseltérésen alapuló automatikus fókuszálását, méghozzá nem is akármilyen formán: Dual Pixel felépítésről beszélhetünk, mint egyes DSLR fényképezők esetében. A Dual Pixel azt jelenti, hogy CMOS szenzor minden képpontja két különálló fotódiódából áll, ezek az autofókusz fázisérzékelésekor még külön olvassák az adatokat, a képalkotáskor viszont már együtt. Ez az eljárás nagyon gyors fókuszálást tesz lehetővé, de nem ez a fő előnye, hanem az, hogy videózáskor kiváló fókuszkövetést tud produkálni mozgásban levő témánál. A Samsung S5K2L2 megkapta az ISOCELL technológiát is, ami elvileg a hagyományos BSI eljárásnál is jobb fényérzékenységet tud nyújtani, illetve rosszabb fényviszonyok mellett eredményesebb lehet a színrekonstrukciója. A Galaxy S8-aknál nem csupán a főkamera esetében lehet eltérést felfedezni, hanem az előlapi képalkotónál is, ahol szintén a Sony és a Samsung termékeivel lehet összefutni. A Sony IMX320 és a S5K3H1 egyaránt új szerzemény, egyik modullal sem találkozhattak eddig más eszköznél a felhasználók. Mindkét előre tekintő kamera 8 megapixeles felvételek készítésére alkalmas és valószínűleg a főkamerákhoz hasonlóan ezek is azonos fizikai méretűek, 1/3,6 colosak, ami 1,22 µm-es pixel méretet eredményez.
Valószínűleg sokakat érdekel majd, hogy a képminőség tekintetében milyen eltérések lehetnek a különböző kamerákkal szerelt modelleknél. Nos, mivel a két konfiguráció között a legnagyobb különbség jóformán a gyártó személye, ezzel együtt pedig a termék azonosítója, elvileg szinte ugyanarra lehetne képesek. A Samsung szakemberei valószínűleg rengeteg időt és energiát fordíthattak arra, hogy a két kamera teljesen ugyanolyan képek megörökítésére legyen képes, szóval a felhasználók előre láthatólag ugyanazt kaphatják a System LSI és a Sony modulját használó Galaxy S8 párostól is. Persze biztosat csak egy átfogó teszt után lehetne mondani, a korábbi években mindig akadtak ilyen elemzések, szóval most is számíthatunk rá. A készülékek bemutatásakor nem tértünk ki rá, de fontos, hogy a Galaxy S8 és az S8+ már egy új képalkotási eljárást is használ, amellyel egyrészt képesek a mobilok javítani a fotók minőségén, másrészt pedig elfogadható zoomolási lehetőséget tudnak nyújtani. A megszokott egyszeri exponálás helyett ebben az esetben már három képkocka kerül egymást követően rögzítésre a másodperc tört része alatt, amire az eszköz megnövekedett teljesítménye nyújt lehetőséget. Az így létrejött képek közül először kiválasztja a legjobban sikerültet a rendszer, a másik kettőt pedig felhasználja arra, hogy kiszűrje a digitálisan keletkezett zajt és egyéb képi hibát.
A videózás margóján pedig azt kell még megjegyezni az eddigieken felül, hogy a Galaxy S8 és az S8+ másodpercenként 240 képkockás lassított felvételek (720p) megörökítését teszi lehetővé, ahogy a rivális iPhone is. Viszont voltak olyan pletykák, hogy a Sony Xperia XZs és az Xperia XZ Premiumhoz hasonlóan 1000 (960) FPS-ről lehet majd beszélni, ami nem jött össze. A lehető legsimább felvételek létrehozása érdekében a VDIS eljárást alkalmazza a Samsung, ami egyfajta digitális képstabilizálást takar. És még a videózáshoz köthető, hogy gyárilag van a csúcsgépek tarsolyában Hyperlapse funkció. A Samsung ezúttal is egyetlen LED-et alkalmaz a főkamera mellett, de a vállalat elárulta, hogy ez a segédfény kifejezetten jó színvisszaadási indexszel, röviden CRI-vel (Color Rendering Index) rendelkezik, szóval felveszi a kesztyűt az eltérő színhőmérsékletű LED-eket kombináló villanókkal.
Végül senki ne lepődjön meg, ha a kamera elindítását követően egy olyan figyelmeztetés fogadja, hogy érdemes ellenőrizni a kamera lencse tisztaságát, mert tiszta optikával lehet igazán jó képeket lőni. Ez köztudott dolog, de a Samsung azért hívja fel erre most külön a figyelmet, mert az ujjlenyomat-olvasó közvetlenül a kamera mellé került, szóval óhatatlanul odanyúlhat az ember, és az ujjlenyomat rossz helyen köthet ki. A zsíros szennyeződéstől pedig fátyolosak lehetnek a fotók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!