iPon Hírek

Kéthetes üzemidőt ígér az Arta Tech okostelefonja

Dátum | 2014. 03. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A lengyel székhelyű, elektronikai termékek forgalmazásával foglalkozó Arta Tech kínálatában egy meglehetősen érdekes okostelefon bukkant fel. A Midia InkPhone-nak igencsak beszédesre sikerült a neve, így a szakavatottabb olvasók számára azonnal nyilvánvalóvá válhat, hogy mivel is van dolgunk. Az InkPhone előlapját egy Pearl E Ink technológiát használó megjelenítő tölti ki. A különleges panel 4,3 hüvelykes átlójú, a felbontása pedig átlagos, 800 x 480 képpontos lesz. Az E Ink technológia nem most először kerül bevetésre egy mobiltelefonban, ám itt nincs alternatívája, csak ez az egy kijelző van. Az E Ink használata sok előnnyel jár, de legalább annyi – vagy inkább több – negatívuma is van, mint pozitívuma. Jó dolog, hogy alig fogyaszt energiát, és folyamatosan "bekapcsolt" állapotban lehet, mert csak az újrarajzoláskor meríti az akkumulátort. Cserébe azonban nagyon alacsony a képfrissítési rátája, nincs önálló fénye, és persze a különböző színeknek is híján van. A megvilágítást utólag azért megoldották a mérnökök, de így sem lehet komolyabb vizuális élménnyel számolni, csak egyszerűen használható lesz sötétben is a telefon. Összességében tehát korlátok közé szorítja a felhasználóját az E Ink, viszont ahogy az a címben is olvasható, cserébe olyan üzemidőt nyújt (akár két hetet ideális esetben), ami a régi featurephone-oknak is feladja a leckét. Ráadásul mindezt úgy, hogy a beépített akkumulátor csak 1800 mAh-s kapacitással rendelkezik.
A megjelenésére nem lehet panasz
Az eszköz egyébként sem tartozik a nagyfogyasztók körébe, sőt mi több, kifejezetten alsókategóriás vasról beszélhetünk, ennél fogva tényleg kicsi étvággyal rendelkezik. A központi lapka a RockChip mérnökeinek munkáját dicséri. A SoC 1 GHz-es órajelen dolgozik és mindössze egyetlen magot vonultat fel (vélhetően Cortex-A8 egységről van szó). A rendszernek 512 MB-nyi memóriával kell beérnie, míg a jövendőbeli tulajdonosoknak 4 GB háttértár beosztását kell megoldani. Utóbbi persze microSD kártya segítségével könnyedén bővíthető, így ez nem jelent olyan nagy gondot. Az viszont már annál inkább, hogy egy meglehetősen öreg operációs rendszer, az Android 2.3 teljesít rajta szolgálatot. A Gingerbread kódnevű megoldás ráadásul nem elég, hogy mostanra matuzsálemnek számít, ebben az esetben még a Google támogatását sem élvezi. A felhasználóknak így az alapból telepített alkalmazásokkal kell beérnie, vagy külsős áruházak kínálatából kell válogatnia. Egyetlen különlegessége van még az E Ink kijelzőn túlmenően a telefonnak, de az is az előlaphoz köthető. A mobilt a prémium termékek körében ismerté vált és megszokott Gorilla Glass üveg védi. A Midia InkPhone persze csak forgalmazott okostelefon, tehát nem az Arta Tech fejlesztéséről van szó. Ám akkor honnan is érkezett eredetileg ez a különleges konstrukció? Nos, valójában a távol-keleti Onyx International termékéről van szó, amely Boox E43 néven született. A készülék az Arta Tech-nek köszönhetően az öreg kontinens több pontján is elérhető lesz; kezdetben Németországban és Lengyelországban fogják árusítani. Az érdekesség ajánlott fogyasztói ára 140 euró lesz, és áprilistól lehet majd megkaparintani. A szűk rétegnek megfelelő gépre valószínűleg lesz kereslet, de ez nem az a gép, ahol eladási rekordokkal kellene számolni, néhány tíz, legfeljebb százezres tételben kelhet el. Elsősorban azok állhatnak érte sorba, akik rengeteget olvasnak, és másra nem is igazán van szükségük a telefonáláson túlmenően, illetve rettentő fontosnak tartják az üzemidőt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Szefmester
2014.03.11. 17:28
Egy hangyányit izmosabb kivitelben már erősen elgondolkodnék rajta mint következő telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 5hR3kY
2014.03.11. 18:03
Minek ebből izmosabb? A GPU szinte nem kell bele, mert filmet nem fogsz rajta nézni a színek miatt. Ugyanezen indokból kamera sincs benne. Az 512MB RAM elég egy 2.3 számára. Mivel régi a rendszer így az 1GHz is elég lesz neki, főleg hogy gondolom egy jó pár szolgáltatás sem fog futni a háttérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csiki1991
2014.03.11. 18:17
Szimpatikus... Ha jobban belegondolok pár apró app és a zenelejátszón kívül nem is nagyon használok mást nem használok, ha ezek mennének még váltanék is egy ilyenre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. freyr
2014.03.11. 19:30
Ha a Google által jóváhagyott lenne, akkor tökéletes lenne tartalék vagy munkahelyi telefonnak. Így viszont ugrott a címtár és a naptár szinkronizálása. Öreg hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ncsicso freyr
2014.03.11. 19:43
Ráadásul így még szerintem drága is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester 5hR3k...
2014.03.12. 10:28
Bocs.. félreérthető voltam... egy izmosabb aksival jobban elgondolkoznék rajta.

De amúgy mai napig nem értem hogy miért nem a qualcomm mirasol e-inket fejlesztgetik... mára nem elfeledett lenne hanem közel tökéletes... színes, filmlejátszásra képes bistabil kijelző... és jóformán pár alig kapható noname readeren kívül semmi sem használja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. expander
2014.03.12. 12:40
Ez elég randa...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Crytek01
2014.03.13. 08:32
"viszont az oldalak lapozása akár 20 másodpercet is igénybe vehet, a Google Play és az Amazon Kindle telepítését pedig kézzel kell elvégeznünk, mivel a cég nem biztos abban, hogy ezen platformok esetében megfelelő élményt tudnak garantálni"

Ez max annak jó aki csak telefonálni használja a telefonját és nem akar mindenhova töltőt hurcolászni magával!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!