iPon Hírek

Kétirányú elem- és akkutechnika a Microsofttól

Dátum | 2010. 07. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Olyan új, tisztán mechanikus és bármilyen készüléknél könnyen alkalmazható akku- és elemtechnológiát fejlesztett ki a Microsoft, melynek révén azok kicserélésekor az embernek nem kell azzal vesződnie, hogy megtalálja a pozitív és a negatív pólust; bárhogyan is helyezi be őket, mindenképpen működni fognak.


Az új megoldás az InstaLoad névre hallgat, és kifejezetten olyan készülékekhez tervezték, amelyekben gyakran kell elemet (vagy akkut) cserélni, főleg, ha többre is szüksége van azokból, és ha rendszeresen használják kemény környezeti körülmények között.

A megoldás tisztán mechanikus jellegéből következik, hogy értelemszerűen a gazdakészülékei fogyasztására sincs semmilyen hatással, és a kialakítása sem kerül szinte semmibe; egyszerűen csak a régiek helyett az új típusú érintkezőket kell beépíteni. CR123, AA, AAA, C és D méretekben, elemeknél és akkuknál egyaránt alkalmazható.

A technológiát a Microsoft természetesen szabadalmaztatta, a Duracell és az AE Light pedig már tárgyal is velük a licencelés feltételeiről, hogy mihamarabb alkalmazhassák azt a saját termékeikben is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Merwenus
2010.07.02. 18:14
Az ötlet nagyon jó, bár nem mintha, ez akkora problémát jelentene amúgy egy jól látó embernek, de annak aki alig lát, pl idősek, nagyon nagy segítség lesz.

Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy mondjuk azt hogy oldják meg, hogy van ahol rugó van, és oda egy kidudorodás pl beleakadhat mikor kiveszem és a rugót megnyújthatja (nem mindig, de szélsőséges eseteknél lehetséges)

Így kíváncsi lennék, hogy néz ki a 2 oldala, talán púpos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. systexas
2010.07.02. 18:15
Az amerikai polgároknak, már az elem cserénél sem kell gondolkozni...
ez tipikusan olyan dolog, aminek semmi értelme
inkább az élettartamot növelnék valahogy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szerzetes
2010.07.02. 20:16
sytexas, kezemből vetted ki a hozzászólást. A buta amerikaiaknak már ez is problémát okoz?
Hamarabb megtanulnák, ha mondjuk a gépekben maradnadó károsodást okozna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gomba001
2010.07.02. 21:54
ezek az apró kis előrelépések nemhiszem hogy azért vannak mert már nemtudnak mit kezdeni a témával, egyszerüen csak kényelmesebbé és praktikusabbá akarják tenni az elemeket ill. aksikat, ugymint szinte mindent a világon! ugymint az autókban önindító van nempedig kurblival kell beinditani

az ilyen kis aró fejlesztések milliárdjai teszik egyszerübbé a világot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Humbuk
2010.07.02. 23:18
Tudjátok én csak annyit nem értek, hogy egy ilyen technológiát miért a Microsoftnak kell fejleszteni?
Miért nem tud fejleszteni egy ilyet a duracell vagy az energizer vagy valamelyik cég aki ezzel a témával foglalkozik évek óta?

Aztán majd lehet perkálni a microsoftnak a licensz díjat amitől persze, hogy a végtermék esz a drágább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sediqwe
2010.07.02. 23:38
Azt nem értem, hogy miért nem lehet egy olyan szabványt kidobni , ami egyértelmüvé teszi, eccerü , a + oldalt kell olyan fogadósra csinálni, hogy NEM lehet máshogy betenni.
Ez pedig nem jogvédett, csak észszerü..ami nincs ...(lásd euban az egységes telefont töltőket, senkinek nem jutott még eszébe 5 végü töltöt kidobni a saját teléhez, (külön lehet venni, bár lehet hogy nem) de helyette megoldották hogy egységest kell használni!
kicsi ,de okos ötlet!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Csocsocx
2010.07.03. 00:26
Szerintem akinek ez problémát okoz az megérdemli!
Azt mondjuk én se értem, hogy miért a Microsoftnak kell ilyet kifejleszteni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2010.07.03. 22:19

Pofon egyszeru ilyesmit csinalni, de a MicroSoft mar megint leszabadalmaztatja a trivializmust, es a szabadlmi hivatalok pedig a vedelmi koltsegek remenyeben mindebben bunos tettes-tarsak.

Egy lehetoseg a pusztan mechanikus es iranyfuggetlen elemre:

A henger mind a ket vegen legyen a kor kozeppontjaban egy pozitiv, es vele koncentrikusan egy nagyobb sugaru gyuruben pedig negativ femes erintkezo.

Az elemtartonal pedig amelyik vegre a pozitiv valo, ott kozepen legyen a csatlakozo, ahova meg a negativat varjak, ott eppen hogy ne kozepen, hanem kijjebb legyen az erintkezo, es kesz.

Total trivi. Nyilvan sok mas lehetoseg van. Csak az a lenyeg, hogy maga az elem legyen szimmetrikus es az asszimmetriat az elemet befogado elemtarto hordozza magaban, a gyari kialakitas altal, igy a felhasznalonak nincs eltevesztesi lehetosege.

De vannak, akik ilyesmiket benyujtanak szabadalomnak, es vannak szabadlmi hivatalok, amelyek ilyesminek jogi futtatasaban es jogi elfogadtatasaban tettestarsak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Amperveada...
2010.07.04. 00:03
Sziasztok.

Váó! Feltalálták a "hideg vizet".

A legegyszerűbb megoldás arra, hogy az akkumulátort, szén-cink elemet bárhogyan be lehessen helyezni a tartójába, és azzal az eszköz ne süljön meg.

Mindössze 4 szem dióda kell hozzá, kb 100ft -ból megvalósítható, de ki is lehet valahonnan bontani.Ennyi lenne az egész.

Jelenesetben egy hordozható DVD lejátszót használok így, ami egy 12V -os 4,5Ah Pb akkumulátorról kapja a delejt, és bármilyen polaritással beköthetem, mert a képen látható Graetz-kapcsolást alkalmaztam. (Itt előbb fordulhat elő, hogy véletlenül fordított polaritást ad az ember készüléknek, főleg akkor amikor a vezetékszínek azonosak, és a saru jelölés is leszakad.)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini...
2010.07.04. 02:12
prohlep, Amperveadasz750Kv

Az alap otlet jo lenne ha nem kellene 2 elemet sorba kotni ahogyan az a legtobb keszuleknel megfigyelheto(2-4 elem sorbakotve adja ki a feszultseget) vagyis ha egymas moge beteszed oket akkor mi tortenik? Semmi mert azonos polusok kapcsolodnak jobb esetben vagy epp azok sem. Ez sajna mindket elgondolasra igaz de mindkettonel megvan a lehetoseg az ilyen problemak kikuszobolesehez csak nem biztos hogy gazdasagos. Eddig a jelenlegi rendszer valt be mert ha forditva is kerultek be az elemek bajt nem tudtak csinalni max nem mukodott ami hamar kiderult. Azetr nem minden olyan egyszeru sajnos ahogy elsore elgondoljuk de ha mar megvan az alapotlet azt lehet hova fejleszteni.
Sok sikert

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Amperveada... agytu...
2010.07.04. 14:04
Szia Laci.

Abban igazad van, hogyha két elemet kell sorba kötni akkor más a felállás.

Viszont a cellákat egybe is lehet építeni, vagy külön elválasztva (1 elem/ rekesz) és a rekeszek közé egy szem dióda.
Ennél csak akkor fog működni az eszköz, ha egyszer jól rakja be az ember. Annyi biztos, az lenne a legmegfelelőbb megoldás - ahogy már korábban leírták - hogy az elemrekesz legyen úgy kialakítva, hogy másképp be helyezni ne lehessen azt.

Az ötletem leginkább a nem szabványos (vagy más szabványú) akkumulátoroknál jön jól.

Korábban említett DVD lejátszót fordított táppal véletlenül már csatlakoztattam, és az lett az eredménye, hogy a táp oldalon lévő puffer elektrolit kondenzátor kinyílt mint a rózsa, és áttétes zárlatot okozott, megvédve ezzel a DVD lejátszó teljes elektronikáját.
Erre jött az imént emlegetett ötlet, és rögtön beépítettem a lejátszóba.
A fő probléma az, ha például sátrazni mennék, akkor a sötétben nemigen lehet látni a színeket, stb, stb,... , így meg most oda sem kell nézni.

Ezekben a kifejlesztésekben azt bírom a legjobban hogy olyat találnak fel, ami már jó régen ki van találva.
A pálmát mégis csak a semleges áram feltalálása vitte számomra, mert az még ráadásul átverés is.


Minden jót, üdv.: Peti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Raam989
2010.07.06. 12:33
Ez egy igen fontos fejlesztés volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2010.07.22. 16:42
Minden elemre 4 dióda
1 környezetszennyező
2 gyártás plusz költség
3 drágább az elem.

Egy fizikai idom kialakítás
1 nem terheli feleslegesen a környezetet
2 nincs gyártás plusz költség
3 nem drágább

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!