iPon Hírek

Kétirányú OLED: megjelenítő és képrögzítő egyben

Dátum | 2011. 03. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Fraunhofer Institute mérnökei 2009 óta egy meglehetősen különleges termék fejlesztésén dolgoznak, amely leegyszerűsítve nem más, mint egy speciális OLED kijelző, ami nem csak képmegjelenítésre, hanem képek rögzítésére is használható, ugyanis úgy is tud viselkedni, mint egy képérzékelő lapka. A cég kutatással és fejlesztéssel foglalkozó részlegében hosszas munka után elkészült a technológia köré épülő legfrissebb prototípus, amit a Smart Systems Integration 2011 névre keresztelt rendezvény keretein belül a hónap folyamán be is mutatnak majd.


A legfrissebb prototípus 0,6 hüvelykes képátlóval rendelkezik és egy 320 x 240 pixeles natív felbontást kínáló AMOLED panelt egyesít egy 160 x 120 pixeles felbontású CMOS képérzékelő lapkával. Az AMOLED kijelző és a CMOS lapka esetében azonos tulajdonság, hogy mindketten monokróm megoldások. Érdekesség, hogy az AMOLED kijelző jelenlegi formájában 15000 cd/m2-es fényerőt kínál, viszont nem szabad elfelejteni, hogy egy igen kis képátlójú megoldásról van szó. A technológia sajátossága, hogy az AMOLED pixelek között CMOS fényérzékelőket (fotoreceptorokat) helyeznek el, így a különleges megoldás – ahogy az a fenti képen is látható – egyszerre képes a különböző tartalmak megjelenítésére és érzékelésére.


A kétirányú OLED panelnek (bi-directional OLED) nevezett fejlesztés a Fraunhofer Institute szakemberei szerint a nem is oly távoli jövőben úgynevezett „viselhető kijelzők” formájában tűnhet majd fel a piacon, vagyis szemüvegbe építve találkozhatunk majd vele. Az elképzelések szerint a jövőben akár mobiltelefonok kijelzőinél is használhatják majd a kétirányú OLED technológiát, ezáltal az adott mobilt egyfajta kézi szkennerként is lehetne használni például arra, hogy egy névjegykártyát pillanatok alatt digitalizáljunk vele. Ebben az esetben maga az OLED kijelző szolgáltatná a fényforrást a CMOS érzékelők számára.
 


A technológiával kapcsolatos fejlesztések még zajlanak, így a nagyobb felbontású kijelzőkre még sajnos várni kell. Az újítás rendkívül ígéretes és számos területen bizonyulhat majd hasznosnak, ha végre elkezdenek megjelenni a köré épülő termékek.

A fenti videón a Fraunhofer Institute egyik munkatársa is beszél a friss technológiáról. Németül beszélők előnyben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. chicken
2011.03.04. 08:13
szigorúan véve az olednek nincs háttérvilágítása. amúgy érdekes feljelsztés, mondjuk előlapi kamera helyett is, legalább nem lenne az embernek az az érzése hogy a másik fél nem a szemébe néz,vagy ha igen akkormindketten látnák is egymást rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2011.03.04. 09:36
Jaja, a telefonokban nagyon hasznos lenne. De a monitoroknál is elférne egy hasonló megoldás, a webkamerás beszélgetéseknél már emberi méretben lehetne folytatni a szemtől szembeni kommunikációt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zakarias20
2011.03.04. 11:34
Nekem erről a szemüvegről egy régi Kedvenc mesém jut az eszembe "Dragon Ball z" azon belül is amikor a csillag harcosok szinte ugyan ez van a fejükön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. noss
2011.03.04. 11:59
"CMOS fényérzékelőket (fotoreceptorokat) helyeznek el" -- és hol van a fényt ráfókuszáló optika?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. stanmart
2011.03.04. 15:57
Lencsék nélkül gondolom nem lehet távolabbi dolgokat felvenni vele, viszont szkennerként baromi jó lehet. pl. ráraksz egy lapot a tabletre/akármire, és már be is van digitalizálva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. noPublicFG
2011.03.04. 21:36
Úgyis a haditechnikában használják majd. Sztem szemeddel célzó fegyvereket készítenek vagy valami ilyesmi. Folyamatosan szkenneli, h. hova nézel és úgy adja tovább a jelet a célzórendszernek, ami visszajelez mint célkereszt. mint valami sci-fi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hympyke
2011.03.05. 19:46
Az a technológia rég megvan hogy pl az Ah-64 fegyverrendszere oda lő/céloz ahova a pilóta néz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MassKilla
2011.03.05. 20:21
a 15000 cd/m2 fényerő egy kicsit túlzásnak tűnik, mikor ezen az oldalon a monitor teszteknél 300-500-800 cd/m2 fényerőt adnak meg a monitoroknak.... ha az a kis kijelző olyan erős lenne, nem hogy retinánkat kiégetné, de a tarkónkon is lyukat ütne szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!