iPon Hírek

Kétlemezes hálózati adattároló az ASUS-tól

Dátum | 2011. 05. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ASUS egy kétlemezes hálózati adattárolóval jelentkezik a piacon, amely természetesen Gigabites Ethernet vezérlővel érkezik és támogatja a 3 TB-os vagy annál nagyobb adattároló kapacitású merevlemezeket is, így akár 6 TB-os adattároló kapacitás biztosítására is képes. A NAS-M25 névre keresztelt újdonság emellett a szokásos NAS funkciókat is biztosítja, sőt, még egyszerűen használható adatmentő szoftver is jár hozzá.


A 211 x 129 x 120 mm-es mérettel és 970 grammos súllyal rendelkező újdonság belsejében egy 1,2 GHz-es Marvell processzor dolgozik, amely ARM alapokon nyugszik. A termék 512 MB-nyi DDR2-es RAM-mal és 128 MB-nyi flash memóriával gazdálkodhat és két darab 3,5 hüvelykes merevlemez fogadására képes. Jó hír, hogy a merevlemezek és az elektronika hűtéséről gondoskodó rendszerventilátor automatikus fordulatszám-szabályzás mellett üzemel és a merevlemezekhez S.M.A.R.T. támogatást is kínál a rendszer. Az ASUS újdonsága RAID 0, RAID 1 és JBOD támogatással áll a merevlemezek rendelkezésére. A belső merevlemezek esetében EXT2-es vagy EXT3-as fájlrendszert alkalmazhatunk, míg a külső adattárolóknál ezek mellett FAT32-es és NTFS támogatás is rendelkezésre áll, igaz, utóbbihoz csak olvasási támogatás jár. A merevlemezek esetében energiatakarékossági funkció is használható, így bizonyos ideig tartó tétlenség után a HDD-k készenléti állapotba váltanak.


A rendszer fájlszerverként, FTP szerverként, nyomtatószerverként és BitTorrent letöltő állomásként is használható, ezek mellett pedig Twonky uPnP médiaszervert, iTunes szervert és UPS támogatást is kínál. Utóbbi azért fontos, mert a NAS így képes együttműködni a szünetmentes tápegységekkel is. A specifikációk alapján a rendszer az NTP időszerverekkel törtnő szinkronizálást is támogatja, emellett E-mail alapú riasztások küldésére is alkalmas, sőt, még hálózati lomtárat is kínál.

A NAS-hoz mellékelt Farstone Total Backup Recovery 7 szoftver segítségével pillanatok alatt készíthetünk mentést egy adott rendszerről, sőt, a mentést egyszerűen vissza is állíthatjuk, vagy akár VMWare formátumú képfájllá is átkonvertálhatjuk.


Maga a NAS egyébként fényes fehér festéssel ellátott házban érkezik, amelynek előlapján egy, hátlapján pedig két USB 2.0-s portot találunk. A hátlapon természetesen a fentebb már említett Gigabites Ethernet port is jelen van a tápcsatlakozó és a Reset mikrokapcsoló mellett.

Az ASUS újdonságával kapcsolatban további információt a gyártó hivatalos weboldalán találnak az érdeklődők. A NAS-M25 már elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 212,9 euró magasságában helyezkedik el, természetesen merevlemezek nélkül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Ronan
2011.05.15. 00:08
A kérdés csak az hogy itt mikor lesz elérhető?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hulioszeza...
2011.05.15. 00:26
Azért egy USB3 vagy eSata felférhetett volna rá így lassú lesz rá másolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zaiko
2011.05.15. 03:34
hulioszezar: De az a gigabites ethernet port csak elég mezei merevlemezekhez, nemgondolod?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2011.05.15. 07:57
Zaiko.
Gondolom Én, Hulio arra gondol hogy egy 3.0-s pen drive-ot gyorsabban is kezelhetne, és ha az ő gépe mellett van az eszköz, akkor miért már lan-on dugja a gépre? Lehet úgy már egyszerűbb esata-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hulioszeza... Kajaf...
2011.05.15. 17:57
De erre gondoltam.
Nem kell a hálózatot terhelni, ráadásul ha a kezdeti fájlokat akarod felrakni egyszerűbbnek tűnik nekem a gépemről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2011.05.15. 19:37
"De az a gigabites ethernet port csak elég mezei merevlemezekhez, nemgondolod?!"

Sebesseg erosen fugg a hozzaferesi protokolltol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2011.05.17. 19:40
"Nem kell a hálózatot terhelni..."

Könyörgöm mire való egy HÁLÓZATI adattároló??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!