iPon Hírek

Kétlemezes NAS, ezúttal az ASUS műhelyéből

Dátum | 2010. 11. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ASUS egy gyors, kétlemezes hálózati adattárolóval jelentkezik, amely kompakt méretével, automatikus rendszermentő szolgáltatásával és csendes működésével próbálja majd rabul ejteni a felhasználókat.


A NAS-M25 névre hallgató hálózati adattároló 1,2 GHz-es processzorral, 512 MB-nyi memóriával és 128 MB-nyi Flash tárhellyel érkezik. A termék két darab 3,5 hüvelykes formátumú merevlemez fogadására képes, amelyek számára RAID 0, RAID 1 és JBOD, támogatást kínál és SMART adataik kiolvasására és megjelenítésére is képes. A termék három darab USB 2.0-s portot tartalmaz, amelyek közül egy elől, kettő pedig hátul foglal helyet.  Az előlapi USB 2.0-s port esetében lehetőség van a  rá csatlakoztatott adattároló tartalmát egy gombnyomással a NAS-ra másolni, amennyiben ezt a funkciót beállítottuk. Az USB portokra ezen kívül nyomtatót (nyomtatószerver) és UPS-t (UPS figyelés és kezelés), azaz szünetmentes tápegységet is kapcsolhatunk, sőt, az USB-s adattárolók tartalmának hálózaton történő megosztása is engedélyezett. A NAS hátulján az USB portok mellett egyébként még egy Gigabites Ethernet portot is találunk. A rendszerben akár 4 TB-nyi (2 x 2 TB-nyi) merevlemez elhelyezésére is van mód.


A 122 x 85 x 187 mm-es mérettel rendelkező termék DLNA támogatással, valamint UPnP média szerverrel egyaránt rendelkezik, sőt, még iTunes szervert és letöltő szervert is tartalmaz, amelynek része a BitTorrent kliens is. Utóbbit akár még Androidos alkalmazáson keresztül is elérhetjük, ami természetesen jár a NAS-hoz. A rendszer ezen kívül FTP szervert is tartalmaz, amely 256 darab egyidejű csatlakozást engedélyez. A fontosabb eseményekről e-mail alapú riasztásokat kérhetünk. A NAS fejlett ventilátor-vezérlővel érkezik és a merevlemez-készenléti módot is támogatja annak érdekében, hogy minél alacsonyabb fogyasztás mellett használhassuk a terméket, illetve spórolhassunk az árammal, amikor a NAS éppen üresjáratban ketyeg. Az új hálózati adattároló egyébként 30 dB(A) zajszint mellett üzemel üresjáratban és 38 dB(A) zajszintet generál terhelés közben.


A termékhez jár egy virtuális lemezkezelő szoftver (FastStone Virtual DrivePro 12), valamint egy adatmentő alkalmazás is (FastStone Total Recovery Pro 7). Utóbbi alkalmazás időzített és gyors biztonsági mentést tesz lehetővé a hálózat számítógépei számára: a szoftver a rendszerről készített pillanatképet rendkívül gyorsan továbbítja a hálózati adattárolóra, akár 10 másodperces mentés készítésére is lehetőség van, de egy komplett rendszer helyreállítása is megoldható kevesebb, mint 30 perc alatt - áll a gyártó közleményében. A rendszer firmware-ét könnyedén frissíthetjük és helyre is állíthatjuk, ha frissítés közben bármilyen hiba lépne fel.

Az ASUS NAS-M25 rövidesen feltűnhet a boltok polcain, de ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem tudunk információval szolgálni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!