iPon Hírek

Kétmagos Nano processzorokat tervez a VIA

Dátum | 2008. 11. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA a legfrissebb, Nano kódnévvel ellátott processzorához hatalmas reményeket fűz, de egyelőre gyakorlatilag nincsenek olyan termékek a piacon, amelyek a gyártó legújabb központi egysége köré épülnének. Az egymagos Nano processzor remélhetőleg nagyobb népszerűségre tesz majd szert a jövőben, ha elérhetővé válnak a vele felszerelt noteszgépek és egyéb megoldások. A legfrissebb hírek szerint a gyártó már készíti legújabb termékét, amely szintén a Nano családban foglalhat helyet, ám elődjével ellentétben az újdonság már nem egy, hanem kétmagos megoldás lesz.

A jelenlegi, egymagos VIA Nano processzor.
A VIA szakemberei az idei Beágyazott Technológia 2008 (Embedded Technology 2008) névre keresztelt rendezvényen ismertették a vállalat távolabbi terveit. A VIA Nano processzorainak első kétmagos mintapéldányai leghamarabb a jövő év decemberében mutatkozhatnak be, de a termékek sorozatgyártására majd csak 2010 júniusában kerülhet sor. Sajnos még mindkét dátum igen-igen messze van.

A fejlesztők az új processzor tervezésénél ügyelnek arra, hogy a termék segítségével még kompaktabb és még energiatakarékosabb beágyazott rendszerek, illetve netbookok és nettopok készülhessenek. A kétmagos Nano processzorok esetében a VIA már nem a jelenlegi 65 nm-es gyártási technológiát fogja alkalmazni, a CPU-k a fejlettebbnek számító 45 nm-es csíkszélességre fognak épülni. Az új processzorok fejlesztésekor számos kisebb-nagyobb teljesítmény optimalizációval kapcsolatos módosítást hajtanak végre, ám az újdonságok természetesen kompatibilisek maradnak a jelenleg is forgalomban lévő, egymagos Nano processzorokhoz készített alaplapokkal. A VIA kétmagos chipjeinek várható specifikációiról és órajeléről egyelőre még nincsenek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.11.27. 21:45
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2008.11.27. 22:09
Na ja. Bár igazából nem értem, hogy miért nem építenek be netbookokba és nettopokba Nano-t, erősebb mint az Atom, engem érdekelne egy ilyen noti, remélem Acerében ez lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!