iPon Hírek

Kétmagos processzorral érkezik a VIA EPIA-M910

Dátum | 2012. 02. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA egy új alaplapot mutatott be, amely szokás szerint most is mini-ITX formátummal rendelkezik, de a megszokottal ellentétben ezúttal nem egy alacsony fogyasztású egymagos processzort, hanem nagyobb teljesítményt kínáló kétmagos processzort tartalmaz. A gyártó kétféle opciót kínál: választhatunk teljesítményre kihegyezett processzort, amelyhez aktív hűtés jár, de passzív hűtéssel ellátott, energiatakarékosan üzemelő kétmagos központi egység alkalmazására is van lehetőség.


Az EPIA-M910-es alaplap a VIA VX900-as lapkakészletére alapoz, amely a ChromotionHD 2.0-s videó motornak köszönhetően hardveres gyorsítást kínál a VC1-es, H.264-es, MPEG-2-es és WMV9 HD videó fájlok lejátszásához. A VX900-as MSP (Media System Processor) VIA Chrome9 HD videó vezérlőt is tartalmaz, amely DirectX 9-es támogatással áll a felhasználók rendelkezésére. A videó kimenetek között egy HDMI és egy D-Sub port lapul, de tüskesor formájában még két 24-bites LVDS kivezetést is találunk (az egyik single a másik dual-link-es, tehát kezel nagyobb felbontásokat is).


Amennyiben az új alaplap esetében a lehető legnagyobb teljesítményre vágyunk, úgy a terméket 1,6 GHz-es VIA Nano X2-es processzorral kell kérnünk, amelyhez aktív hűtés jár. Ha a passzív hűtés és az energiatakarékos működés fontosabb, akkor 1 GHz-en ketyegő VIA Eden X2-es processzorral is elérhetjük az újdonságot. Érdekesség, hogy a termék specifikációit taglaló PDF fájl egy négymagos, 1,2 GHz-en ketyegő VIA QuadCore processzorról is említést tesz, azaz elvileg ezzel is rendelhető lesz az új alaplap - kérdés, hogy mikor.


Az EPIA-M910 mindkét esetben 8 GB-nyi DDR3-1066 MHz-es rendszermemória alkalmazására ad módot. A bővítőhelyek között egy PCI slotot és egy PCI Express x1-es slotot találunk, méghozzá elég szokatlan elrendezésben. A tápellátásról ATX tápegység és DC tápegység egyaránt gondoskodhat. SATA portokból kettőt kapunk – utóbbiakhoz a DC változatnál tápcsatlakozó is jár. A rendszer két darab VIA VT6130-as típusú Gigabites Ethernet vezérlővel érkezik és VIA VT2021-es audió vezérlőt alkalmaz. Az új deszka összesen 8 darab COM portot, 8 darab USB 2.0-s portot, S/PDIF audió kimenetet, PS/2-es csatlakozókat, Digitális I/O tüskesorokat, SMBUS és LPC tüskesort, valamint előlapi audió kövezetéshez szükséges tüskesort egyaránt kínál. Érdekesség, hogy igény esetén a VIA LPC-01/02 bővítőkártyával a COM portok száma 8-ról 12-re növelhető.

Az új alaplap már elérhető a partnerek számára, akik ATM rendszerekhez, információs terminálokhoz és egyéb olyan beágyazott rendszerekhez használhatják majd fel, ahol a kompakt felépítés, a hatékony energiafelhasználás mellett történő működés, a jó felszereltség és a teljesítmény egyaránt fontos.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. axe
2012.02.13. 08:26
A 4 magos verzióbol elég komoly kis gépet lehet összetákolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2012.02.13. 17:28
Az az érdekes, hogy a via is elszöszmötöl a maga kis 1%-os piaci részesedésével, és emellett simán nyereséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2012.02.16. 12:45
csak a nagy cégek vezetői nyavajognak ha 10milliárd heylett 9.5-öt visznek haza
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!