iPon Hírek

Kétmilliárd éve változatlan baktériumot fedeztek fel

Dátum | 2015. 02. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy nemzetközi kutatócsoport egy olyan mélytengeri organizmust azonosított, amely a jelek szerint semmit sem változott az elmúlt 2 milliárd évben. A szakértők elmondása szerint ugyanakkor az evolúció hiánya ebben az esetben éppen, hogy alátámasztja Darwin elméletét. A szóban forgó élőlény egy olyan kénbaktérium, amely Nyugat-Ausztrália fosszilis leletanyagában 2,3 milliárd éve jelen van, élő példányai pedig ma is megtalálhatók az óceánok vizeiben. A kutatók a rendelkezésre álló legfejlettebb módszerekkel – egyebek mellett Raman spektroszkópiával és konfokális pásztázó mikroszkóppal − vizsgálták meg a fosszilis maradványokat és az élő példányokat is, és úgy találták, hogy semmiféle észrevehető különbség nem mutatkozik kőzetekben konzervált egysejtűek és a Chile partjainál napjainkban az iszapban élő baktériumok közt. „Elképesztőnek tűnik, hogy egy élőlény több mint 2 milliárd éve ennyire nem változott semmit, ez majdnem a Föld korának a fele” – mondja J. William Schopf, a UCLA professzora, a kutatás vezetője.
Charles Darwin evolúciós elméletének felvázolásakor elsősorban olyan fajokra koncentrált, amelyek sokat változtak az idők folyamán. A biológia ugyanakkor úgy működik, hogy általában csak akkor változik egy élőlény, ha annak környezete is változik, ezt pedig Darwin is így gondolta, mondja Schopf. A dolog kulcsa tehát az lehet, hogy ezen baktériumok környezete semmit sem változott az elmúlt 3 milliárd év alatt. „Ezek a mikroorganizmusok kiválóan alkalmazkodtak egyszerű és változatlan körülményeikhez” – mondja a kutató. Igazából az lenne a furcsa, és a darwini elmélettel ellentétes, ha ennek ellenére fejlődni kezdtek volna, folytatja Schopf, aki szerint a baktériumok ilyen módon éppen változatlanságukkal erősítik meg az evolúciós elmélet helytállóságát. A legkorábbi Schopf által megvizsgált fosszíliák az úgynevezett nagy oxigenizációs eseményig datálódnak vissza, amely a kutatók becslései szerint 2,2−2,4 milliárd éve történhetett meg. Ebben az időszakban a légköri oxigén szintje rövid idő alatt jelentősen megnőtt, és vele együtt megemelkedett a szulfátok és a nitrátok mennyisége is, amelyek a baktériumok kizárólagos táplálékát jelentik. Az nagy oxigenizáció tehát ideális környezetet teremtett a tengeri iszapban élő mikrobák számára, amelyek azóta is háborítatlanul élhetik életüket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Meteoreso
2015.02.10. 10:18
A egysejtűek az a világ amivel mi emberek alig foglalkozunk.
Egy ovis is fel tudja sorolni hogy van elefánt zsiráf oroszlán de egyetlen egyetemista se tudna mondani 10 egysejtűt.
Pedig nélkülük nem lenne oxigén, sőt tulajdonképein ha nagyon más nem derül ki a marsi élet átkerüléséről a pángalaktikus elmélet szellemében akkor marad az hogy az egysejtűek az őseink.
Ükükük Nagypapa
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pandion Meteo...
2015.02.10. 11:26
Nem kötözködés képen, de a "mi emberek" egy kicsit nagyképű volt... De csak magadból indulsz ki, mivel nekem pl kb 300 egysejtű nevét kellet annó megtanulnom de pl a mikrobiológusok, biotechnológusok, bakteriológusok, és még vagy egy tucat tudományág sok ezer képviselője "csak" az egysejtűekkel foglalkozik... Amúgy a cikk megint csak szuper! Köszönjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. xinu
2015.02.10. 16:43
Tehát nem volt teremtés?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Meteoreso
2015.02.10. 18:43
Miért volt nagyképű az hogy mi emberek ?
Mi vagyok én droid ?
Mi emberek a 99.99999 % akik nem mikrobiológusok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek Meteo...
2015.02.10. 18:56
Nah, csak kicsit úgy hangzott, hogy "mi emberek" és a tudósok már nem is emberek

Persze én értem, hogy nem így értetted

... de amúgy meg nem helytálló az állítás, mert az egész modern biotech iparágazat szinte erre épül, és a tudomány egy hatalmas szelete. Szóval ne aggódj foglalkozunk mi ezzel rengeteget és nem csak a mikrobiológusok. Ma már alapvető biomérnököknek, orvosi biotechnológiákban és egyéb ilyen területeken.

Az e.coli háziállat baci szerintem több figyelmet kapott mostanában mint bármi Az meg, hogy az egyetemisták mit nem tudnak felsorolni, az majdnem mind1. Kevés helyen oktatnak használható tudást, inkább magának kell megszereznie mindent az embernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!