iPon Hírek

Kétmillió amerikai háztartás maradhat tévé nélkül

Dátum | 2009. 06. 12.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az Egyesült Államokban a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás bevezetésének, illetve az analóg tévéadók lekapcsolásának céldátuma június 12. lett, miután a kongresszus Barack Obama elnökké választása után megszavazta, hogy az eredeti, február 17-re kitűzött átállást későbbi időpontra halasszák azért, hogy a kevésbé tehetős, hátrányos helyzetű családok is időben fel tudjanak készülni a váltásra - írja a HWSW.hu. Bár a helyi hírközlési szabályozási szerv, a Federal Communications Commission (FCC) korábbi kongresszusi jelentése szerint az új határidő révén Amerika ma sokkal felkészültebben várja a digitális átállást, mint tette volna február közepén, így is milliók számára sötétülhetnek el a képernyők mától.

Későn ocsúdtakA tartalomszolgáltatókat tömörítő National Association of Broadcasters (NAB) úgy látja, hogy nagyjából 2,2 millió, kizárólag földi sugárzású adásokat fogó amerikai háztartásban nem tették még meg a szükséges lépéseket a digitális átálláshoz, vagy éppen nem is tudnak arról, hogy az analóg adókat kikapcsolják. Az észak-karolinai Wilmingtonban kísérleti jelleggel már korábban kikapcsolták az analóg sugárzást, az ottani tapasztalatok alapján a NAB úgy kalkulál, hogy a felkészületlen háztartások kétharmada az analóg jel megszűnése után gyakorlatilag azonnal, néhány napon belül képessé válik a digitális jelek vételére.

A korábbi rendszerekhez képest számos kényelmi funkciót, valamint jobb minőségű képet nyújtó földi sugárzású digitális televíziózás bevezetésének, illetve ezzel párhuzamosan az analóg adás kikapcsolásának egyik legnagyobb, minden régióban jelen lévő hátráltató tényezője, hogy az átállás nem csak a műsorszórók, de a tévénézők részéről is beruházást igényel. A régi tévékészülékekkel ugyanis nem lehet a digitális csatornákat fogni, az ATSC szabványú adás vételéhez vagy beltéri egység, vagy új televízió szükséges.

Az amerikai törvényhozás korábban ezért arról határozott, hogy a digitális átállási folyamat során a lehetőségekhez és igényekhez mérten támogatja azokat a hátrányos helyzetű háztartásokat, melyeknél sem műholdas, sem kábeltelevíziós rendszert nem építettek ki. Ezek a háztartások egy 40 dollár értékű kuponhoz juthatnak, melyet a digitális beltéri egység árából vonnak le a kereskedőnél. ezeket július 31-ig igényelhetik az amerikaiak.

A digitális átállási folyamat Észak-Amerikában ettől függetlenül nem jelenti automatikusan az összes analóg adás kikapcsolását: nagyjából ötven tévécsatorna az átállást követő harminc napban analóg sugárzással nyújt információkat a digitális átállásról, emellett vészhelyzeti adást is nyújtanak analóg módon. További ötven adó a váltást követő két hétben sugároz ilyen, úgynevezett "analog nightlight" üzemmódban is a digitális mellett.

Itthon még gyerekcipőbenHazánkban 2011. december 31. a digitális átállás kitűzött határideje, a DVB-T rendszerben sugárzott digitális jelek vételéhez itthon éppúgy dekóder vagy speciális tévékészülék kell, mint a tengerentúlon. A kormányzat szándékai szerint az átállási folyamatot itthon is kiterjedt kampány és kedvezményes eszközvásárlási lehetőség kell kísérje, a folyamatot a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) felügyeli. Az NHH éppen áprilisban közölte, hogy év eleji vizsgálata során számos hiányosságot tárt fel (ezek egy része a tájékoztatást és a kedvezményes eszközvásárlást is érinti) a digitális átállás kapcsán, és a felelősség megállapítására hatósági eljárást indított. A hatóság illetékesei akkor úgy látták, hogy a hiányosságok nem feltétlenül vezetnek a digitális átállási folyamat magyarországi határidejének módosításához.

Magyarországon jelenleg a közszolgálati csatornák közül csak a Duna TV és a Duna II Autonómia szerepel a MinDig TV kereskedelmi szolgáltatás programkínálatában, nemrég pedig a két országos kereskedelmi adóval egészült ki a repertoár. A műsorterjesztő máig nem kötött szerződést a Magyar Televízióval és a Magyar Rádióval (ennek csatornáit szintén szerepeltetni kell a kínálatban), utóbbinál még a közbeszerzési eljárás kiíírásáig sem jutott el a folyamat, pedig a tenderen csak egy versenyző, az Antenna Hungária indulhat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. jadam92
2009.06.12. 19:22
VISSZA A HIRHEZ

nekünk má digitálisunk van ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. byzzah
2009.06.12. 19:56
amerikában nagyobb a minőségi szint, mint európa ezen a részén, mint pc-s szat tévé user látok különbséget az analóg és a digitális tévé közt, ám az nem túl számottevő, ennek oka pedig, hogy az adott csatornákat amúgy is analóg terjesztésre szánják, így nem biztosítják a megfelelő minőséget a digitális adáshoz. az egy-másfél megabit/seces digitális mpeg stream minősége meglepően gyenge pár nem magyar európai adáshoz képest, amerikában pedig alapvetően a hd-sedés és digitalizálódás miatt nagyobb a minőség (majd beszámolok első kézből erről, ha meglesz a második szatelit tányérom, amivel az amerikai adókba kukkinthatok bele)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gabi120
2009.06.12. 19:57
azért azt vitatnám, hogy nem szebb a kép mert én is kb 2 hete váltottam és óriási különbség van a minőségben.........a késést én is tapasztaltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pjszilard
2009.06.13. 02:09
En legalabb 20 csatornat fogok (USA) belteri antennaval. Az antenna eleg fontos resz, mert nagyon zavaro a tobb 10mp-es kihagyas rossz vetel eseten. Viszont ha jo a vetel akkor sokkal jobb a kep es a hang, akkor is, ha nem hd minosegu a film amit leadnak. A gyenge musorok viszont HD-ben is gyengek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kati333
2009.06.13. 09:45
http://index.hu/kultur/media/2009/06/10/pixeles/
Ez a cikk nemcsak azért jó, mert érthetőbbé teszi számomra is ezt az egészet, de alaposan le is hangol a digitális tévézés közeljövőjét illetően. Az mpeg4 és a sávszélesség (mondjam inkább sávkeskenységnek?) megválasztása a műsorszolgáltató által megint azt eredményezi, hogy amit máshol kitaláltak és megvalsítottak nagyon jó minőségben, azt nekünk itthon sikerült végképp tönretenni és alaposan megdrágítani. Olyan, mint a napejos menza. Tetszik, nem tetszik, ezt kapod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.06.13. 15:02
SD felbontás - akár analóg akár bármilyen sávszélességű digitális a forrás - rosszul néz ki egy nagyméretű HD tévén.

Ameddig van aki nézi ezeket a műsorokat a magyar kereskedelmi tévéken - amik nem az adás minősége szempontjából nem minőségiek - addig megtehetik, hogy minél kevesebbet költsenek a működésükre.

És ahogy egyébként a belinkelt cikkben benne van, nem az MPEG4 miatt rossz a minőség, hanem (a kódolástól ugyan függő) alapvetően alacsony sávszélességtől, amit választhattak.

Mondhatnám, hogy jobb lenne, ha a minőség érdekében ettől végre kevesebb Jackie Chan és Bud Spancer lenne, de ha növekszik a Horgászpercek, vagy több állókép lesz, akkor sem fogom őket ettől többet nézni. Szóval kell 1 jobb műsor, azután már hiányozhat a minőség esetleg.

Láttam a Digi által műholdról szétküldött szemetet is, az tényleg kritikán aluli minőségű, ott nagyon súlyos sávszélességhiány van. Talán max. 1Mbit MPEG2-höz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. valentine2
2009.06.14. 22:16
Ez azért durva mert az amcsik állandóan tv-znek

http://www.isite.hu/internet_hirek/youtube...%C3%A9zz%C3%BCk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!