iPon Hírek

Ketrecbe zárva tanulmányozzák a baktériumokat

Dátum | 2013. 10. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Texasi Egyetem kutatói érdekes módját választották a baktériumközösségek tanulmányozásának: különböző alakú, aprócska „ketreceket” hoznak létre, és ezekben vizsgálják a mikrobákat. A mikroszkopikus struktúrákba zárva a szakértők elmondása szerint egészen új szemszögből tanulmányozható a fertőzések terjedése és a bakteriális kommunikáció, amelyek jobb megismerése révén hatékonyabb antibiotikumok fejleszthetők ki.

A munka első lépése egy tanulmányozni kívánt alanyok kiválasztása. A baktériumokat egy meleg, zselészerű, fényérzékeny molekulákat tartalmazó anyagba helyezik, amely lehűtve megszilárdul, és csapdába ejti a mikrobákat. A kutatók ezt követően kiválasztják a konkrét baktériumokat, majd lézerrel aktiválják a körülöttük található fotoszenzitív proteineket. Az aktivált molekulák összekapcsolódva meglehetősen szilárd struktúrákká állnak össze, a „ketrec” pórusai pedig ahhoz elegendően nagyok, hogy a tápanyagok, illetve a bakteriális jelek átjussanak rajtuk, maguk a mikrobák azonban nem képesek kijutni.

A módszerrel többféle módon is lehet vizsgálni a baktériumokat: egyrészt egyszemélyes ketrecek hálózata hozható létre, másrészt miniatűr „lakóparkok” is kreálhatók, ha egyszerre több baktériumot vesznek körbe a proteinhálóval. A kisebb közösségeket aztán eltérő tápanyagokkal etethetik, közelebb vagy távolabb telepíthetik ezeket egymáshoz, vagy más törzsekkel való együttélésre kényszeríthetik a baktériumokat. A kutatócsoportnak a kísérletek során annyit máris sikerült kiderítenie, hogy a Staphylococcus aureus jóval ellenállóbbnak bizonyul az antibiotikumokkal szemben, ha egy másik, a környezetben gyakorlatilag mindenütt megtalálható mikroba, a Pseudomonas aeruginosa is jelen van. A két baktérium valamilyen módon még fizikailag elszeparálva is segíteni tudta egymást a rezisztenciában, amennyiben szomszédos ketrecekbe voltak zárva.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. KisDre
2013.10.15. 21:46
Azért az a .gif valahogy ijesztő. Mert most valahogy átfutott az agyamon hogy ha az a "fal" a bőröm lenne vagy valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!