iPon Hírek

Kettéosztott space-szel jön az új Microsoft billentyűzet

Dátum | 2012. 09. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Microsoft hardver részlege egy új billentyűzettel rukkolt elő, amely amellett, hogy kifejezetten a hamarosan megjelenő Windows 8-as operációs rendszerhez készült, a Windows RT, a Windows 7 és a Windows Vista operációs rendszerrel ellátott konfigurációkkal is tökéletesen használható lesz.


A Sculp Comfort Keyboard megalkotásánál a tervezők kiemelten figyeltek arra, hogy a terméken kényelmesen lehessen gépelni, így a billentyűk íves formában helyezkednek el, azaz sokkal jobban kézre esnek, mint a hagyományos, sík kialakítású billentyűzeteknél. A vezeték nélküli billentyűzet esetében rendelkezésre áll néhány olyan funkciógomb is, amelyek a különböző Windows 8 szolgáltatások gyors és egyszerű előcsalogatására valóak – ezek között megtaláljuk a Search, Device, és Settings gombokat, sőt, még egy frissített Windows billentyű is a kínálat részét képezi.

A Comfort Curve dizájn, azaz a billentyűzet hat fokban történő elhajlítása tehát kedvezően hat a gépelési komfortra, de emellett egy másik trükköt is bevetettek a cég szakemberei, ami a gépelés lendületességét próbálja biztosítani. A vállalat alapos kutatása alapján a felhasználók 90%-a jobb hüvelykujjával üti le a space billentyűt, így annak bal oldala teljesen kihasználatlan. A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a space és az „e” billentyű után a harmadik legtöbbet használt billentyű a „backspace”, ami elhelyezkedése miatt megtöri a gépelés lendületét, hiszen nem esik kézre. A vállalat mérnökei éppen ezért két részre osztották a space billentyűt: a jobb oldali, meghosszabbított rész továbbra is klasszikus space billentyűként üzemel, a bal oldali rész pedig „backspace” funkciót kínál. Persze kell majd némi idő, míg az újításhoz hozzászokik az adott felhasználó, de összességében jó ötletnek tűnik. A tervezők a régi „backspace” billentyűt is a helyén hagyták, így akinek nem tetszik az újítás, nem kötelező használnia.


Maga a vezeték nélküli billentyűzet egyébként levehető, párnázott csuklótámasszal érkezik. A termék 2,4 GHz-es, 128-bites AES adattitkosítást használó rádiófrekvenciás kapcsolaton keresztül kommunikál az adott PC-hez csatlakoztatott apró USB 2.0-s vevővel, az áramellátást pedig két darab AAA formátumú alkáli elemmel oldja meg, amelyek természetesen tölthető ceruzaakkumulátorokra is cserélhetőek. Az alkáli elemek átlagos felhasználás mellett 18 hónapig képesek táplálni a billentyűzetet, a vezeték nélküli kapcsolat hatótávolsága pedig nem kevesebb, mint 10 méter.

A 453 x 213 x 33 milliméteres mérettel érkező újdonság elemekkel együtt 807 grammot nyom a mérlegen. A QWERTY billentyűk egyenként húszmillió leütéses élettartammal bírnak, a Windows 8-as funkcióbillentyűk pedig egyenként nagyjából 500 000 leütést bírnak ki. A rendszer percenként 1000 leütésből álló gépelési sebességet tud lekövetni.

Az újdonság magyar kiadása 105 billentyűs kiszerelésben érkezik és 59,95 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba (egyelőre forintban még nem ismerjük a végfelhasználói árat).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Uatu
2012.09.20. 15:48
Az a bal shift is érdekes. Mindemellett tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dragon83
2012.09.20. 15:54
A kettéosztott space-ről: gépeléskor tényleg hasznos lehet, mert most én is megfigyeltem, hogy mindig jobb ujjal ütöm azt a billentyűt. Viszont shooter játékoknál a WASD miatt mindig bal ujjal ütöm a spacet. Igaz a megoldás csak annyi, hogy a backspace-re kell állítani a játékban a space funkcióját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. vivanto
2012.09.20. 15:58
Ha megnézed milyen idétlenül van itt a wasd, szerintem ezzel nem nagyon fogsz játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. NPeete
2012.09.20. 16:02
Na kösz, balkezes 10 ujjas vakíró próbálja ki ezt (mint én) - nem jó helyen van az a plusz backspace...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kmonyesz
2012.09.20. 16:04
Kipróbáltam, mert "fejből" nem tudtam. Felváltva ütöm bal és jobb hüvelykujjal. Attól függ, hogy melyik kezemmel ütöttem le az utolsó billentyűt, a másikkal ütöm a Space-t, mert az addig ott pihent. Szóval nekem nem jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vivanto
2012.09.20. 16:06
@kmonyesz
Ez csak azt jelenti, hogy te is tanultál gépírást (vagy helyesen kialakítottad magadtól), és ez a billentyű teljesen szükségtelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zelbacsi
2012.09.20. 16:18
jóóóóóóó Isten!

Érdekes, én jobb kezes vagyok, és most megfigyeltem, hogy minidg bal kézzel ütöm a space-t.
A bal hüvelykujjam végig a space fölött pihen, tök mindegy mit ütök le éppen a bal kezem többi ujjával, a jobb hüvelykujjammal meg az asztalon "támaszkodok".
Én vagyok a 10%!
Meg nekem rohadtul nem esik ki a backspace a térből, amiben gépelek (köszönhető ez a millió magyar karakternek ő, ű, ú, ó és barátaik), és egyáltalán nem töri meg a lendületét, amikor elütök egy-egy karaktert. Jó, tudom, lapátkezű vagyok és nem mindenki ér el "alappozíció"-ból a backspace-ig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zodiac83
2012.09.20. 17:26
Én annak örülnék már, ha a win gombot elpaterolnák valahová baloldalról a Ctrl és az Alt közül. Vagy legalább ki lehetne valahogy kapcsolni. FPS-nél mérhetetlen öröm, mikor félrenyomsz és feljön a start menü.

Amúgy a baloldali space/backspace funkcionalitás ki/be kapcsolható a két space együttes nyomva tartásával. Tehát a baloldali lehet space is meg backspace is. Mondjuk akkor már megoldhatták volna, hogy lehessen fordítva is beállítani, hogy a jobboldali legyen a backspace, akinek ez így esik kézre.

A legutóbbi ergonomic keyboardhoz képest inkább visszafejlődést látok (legalábbis gombmennyiség/display/csuklótámasz tekintetében.), bár amint látom laposabbak lettek a billentyűk.

Ez a hajlított design nem rossz, csak így vannak olyan billentyűkombók, amiket már nem tudok egy kézzel prezentálni (pl. jobb Alt+Q).

Emellett nyugodtan tehettek volna bele még néhány hasznosabb fícsört. Néztem közelebbi képeket, ugyanaz a hulladék gyorsan kopó matricázás van rajta, mint az enyémen. Inkább tettek volna (pici gyenge led-es) világító billenytyűket. Vagy ha már vezetéknélküli, napelemet rá ami tölti az akksit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. witchlord
2012.09.20. 17:59
"...Én annak örülnék már, ha a win gombot elpaterolnák valahová baloldalról a Ctrl és az Alt közül. Vagy legalább ki lehetne valahogy kapcsolni. FPS-nél mérhetetlen öröm, mikor félrenyomsz és feljön a start menü.
..."

Van egy ezeréves Logitech G11-es bill.-em otthon.. Hardveres kapcsoló van rajta, hogy játék közben "élettelen"-ek legyenek a Win gombok.. Fincsi..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. VagasiFeri
2012.09.20. 19:31
Azt hittem, hogy a wasd a leghasználtabb "billentyű"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomchee
2012.09.20. 20:12
Ez borzasztó

De am én is bal hüvelyk ujjas vagyok és sztem elég sokan szóval nem tudom hogy jött ki nekik a 10%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mikeee
2012.09.20. 20:31
" vállalat alapos kutatása alapján a felhasználók 90%-a jobb hüvelykujjával üti le a space billentyűt, így annak bal oldala teljesen kihasználatlan."

Én is a 10% közé tartozok (hozzáteszem tanultam gépírást 1 évig és most is 10 ujjal gépelek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ronan
2012.09.21. 21:49
Akkor inkább egy razor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!