iPon Hírek

Kevésbé sugárzó alaplapokkal állt elő az ASUS

Dátum | 2010. 02. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A világ legnagyobb alaplapgyártója, az ASUS, egy érdekes kezdeményezéssel jelentkezik a piacon. A cég elsőként kínál olyan termékeket, amelyek tervezésénél nagy hangsúlyt fordítottak arra, hogy a különböző, áram alatt lévő alkatrészek a lehető legkisebb elektromágneses mezőt keltsék és így megkíméljék a felhasználókat a káros sugárzástól, amely hosszabb távon egészségügyi kockázatot is jelenthet.

Az ASUS mérnökeinek munkája eredményesnek tűnik, ugyanis a vállalat állításai szerint az optimalizációknak köszönhetően az alaplap, illetve annak egyes alkatrészei által kibocsátott elektromágneses sugárzás mértékét 50%-kal sikerült csökkenteni. A gyártó az ehhez kapcsolódó technológiát hangzatos módon ASUS Protect 3.0 Design néven emlegeti, az eljárásnak köszönhetően jelenleg az ASUS a piacon az egyetlen, aki alacsony elektromágneses sugárzás mellett működő termékeket kínál. Az új alaplapok ezen kívül a gyártó EPU technológiáját is megkapták, amely a processzor tápellátását biztosító tápfázisok ki-, illetve bekapcsolását végzi annak érdekében, hogy a rendszer mindig a lehető leghatékonyabb energia felhasználás mellett üzemelhessen.

Alacsony elektromágneses sugárzás mellett működő ASUS alaplapok.
A gyártó elmondása szerint az alaplapokon több megoldást alkalmaznak, amelyek együttesen segítenek a sugárzás csökkentésében. A Radiation Moat Design segítségével az amúgy is alacsony elektromágneses sugárzás mellett üzemelő alkatrészek emissziója nem terjed át az őket körülvevő egyéb alkatrészekre, az Anti -Surge eljárás pedig a túl alacsony és túl magas feszültségek érzékelésében játszik szerepet és segít megvédeni a rendszer összetevőit a villámcsapás vagy az instabil áramellátás okozta veszélyektől.

Az első olyan alaplapok, amelyek az ASUS Protect 3.0 Design technológia alkalmazásával készültek, az alábbi kis táblázatban láthatóak. A belépő szintű megoldások között Intel és AMD platformra szánt változatok egyaránt jelen vannak, ám LGA-1156-os vagy LGA-1366-os processzorfoglalattal ellátott termékek egyelőre nincsenek a kínálatban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. lajthabala...
2010.02.01. 22:07
Lehet csak én nem figyeltem fizikaórán, de egy földelt fém dobozból nem fog kijönni elektromágneses sugárzás, mint a faraday kalicka, csak kiforditva.

És a gyártók már régóta próbálkoznak jól kinéző lapot csinálni, de nincs túl nagy szabadságuk, mert az ATX szabvány nem csak az alapterületre, hanem elrendezésre és magasságkorlátokra is vonaztkozik. Azért a hűtőkkel mindegyik ügyeskedik kicsit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Azrael
2010.02.01. 22:11
Jah, a számítógépház pont arra van - többek között - hogy csökkentse az elektromágneses mezőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gargantu
2010.02.01. 22:50
Vagy az van, hogy az eddig gyártott és eladott sok-sok millió alaplapra elfelejtették nagy piros betűkkel ráírni, hogy "VIGYÁZZ! VESZÉLYES MÉRTÉKBEN SUGÁROZ!", vagy azok sem voltak túlzottan veszélyesek, így az 50%-os csökkentés nem is olyan lényeges hatású. (Ja, érdekes, hogy pont 50%, nem 47 és nem 53.)
Az elektromágneses árnyékolásnál a földelés nem játszik különösebb szerepet, de a zárt fém doboz annál inkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jamborka
2010.02.02. 11:17
Paraszt vakítás!

Egy normális pc ház mellett mérhető em. sugárzás kb. a nullával egyelő.
Ez csak egy újabb marketing húzás, hogy kihúzzák az emberek zsebéből a lóvét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2010.02.02. 12:02
Igy van , de kell valami plusz hirkeltés, hogy ASUS név köztudatban, tudatalattiban is ott lebegjen nehogy más márka jusson eszedbe.... lassan olyan lesz mint nVIDIA valami hir kell hogy hát nem ám megfeledkezni rólunk ...

Nagy hűhó azt semmi érdemleges. Vagy eddig ASUS alaplapok veszélyesek voltak netán ? hoppsza
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MassKilla
2010.02.02. 22:38
minek ebbe villámcsapás védelem? ha egy gépbe villám csap, olyan nagy az áram, a gépben meg olyan kicsik a távolságok, hogy azokat a levegőben simán átugorja a villám!

tehát ugyanúgy tönkremegy, mintha ott sem lenne semmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!