iPon Hírek

Keveset fogyaszt az új Intel videókódoló chip

Dátum | 2009. 05. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a Tera-scale projekt jegyében egy új megoldással jelentkezik a piacon: a friss termék egy alacsonyfeszültségű videó kódolást gyorsító chip, amely ugyan még fejlesztési stádiumban van, de a gyártó szerint rendkívül ígéretes termék lesz.


A speciális felhasználásra szánt chip 65 nm-es CMOS technológiára épül és rendkívül sokoldalúnak mondható. A termék képes a videó tömörítéssel kapcsolatos folyamatok gyorsítására, videók kódolására. Ezt a chip minimum 10-szer, maximum 100-szor nagyobb wattonkénti teljesítménnyel végzi el, mint a piacon lévő általános célú megoldások (411 GOPS/Watt). A hatékonyság mellett az alacsony energiafelhasználás is fontos. Az új chip széles tápfeszültség tartományban, egészen pontosan 1,4V és 220mV közötti feszültség mellett képes üzemelni, pontos fogyasztásáról azonban nem közölt adatokat a vállalat.

A különleges videó kódolás- és tömörítés gyorsító chip egyelőre nincs olyan állapotban, hogy az a közeljövőben bármilyen termékben is feltűnhetne a piacon. A vállalat törekvései figyelemreméltóak, jó tudni, hogy javában zajlanak az ez irányú fejlesztések. A chip pontos megjelenésével kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, de reméljük, hogy már nem kell rá sokat várni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Joachim21
2009.05.20. 14:27
MOst ez egy sima kiegészítő chip, vagy egy komplett új processzor, ami majd a jövőben várható, hogy kijön? A dián az van, hogy 2 mag, 4 mag, .... és ez a vmi, mintha ez egyértelműen a processzorok egy új generációja lenne, amin dolgoznak, és ennek a része az a speciális sárgás terület, amit graphic accelerator néven emlegetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shabbarule...
2009.05.20. 14:56
Ezt a chipet anno a 2008 februári ISCC mutatták be először. A lényege a kis méret, az alacsony feszültségen képes működés és az alacsony fogyasztás, amihez így kiemelkedően jó teljesítmény/fogyasztás arány párosul. 2.4 Ghz-en 1.4V mellett 82mW fogyasztással rendelkezik, 230mV mellett 4.3Mhz-en 14.4 microW-ot eszik, a mérete pedig 0.089mm2.

Ez a chip nagy valószínűséggel az idén érkező a 2. generációs Atom Moorestown része lesz 45nm-re kicsinyítve, amely SoC rendelkezik egy integrált video encode/decode egységgel.

Egyébként az Intel az idén februári ISSCC-n is bemutatott egy hasonlóan igen kis méretű, alacsony feszültségen üzemelő, rendkívül kis fogyasztású is igen jó teljesítmény/fogyasztás aránnyal bíró 128 bites SIMD egységet, ami igen nagy valószínűséggel a 3. generációs Atom-nak a Medfield-nek a része lesz majd jővőre és szintén a multimédia képességeinek javítását fogja megcélozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!