iPon Hírek

Kéz a kézben érkezett a Galaxy Note 5 és az S6 Edge+

Dátum | 2015. 08. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung idei második Galaxy Unpacked konferenciáját rendezte meg, és a sajtóeseményen menetrendszerint megérkezett a Galaxy Note 5, és a két oldalt ívelt paneles testvére, a Galaxy S6 Edge+. A dél-koreaiak újdonságai nagy előrelépést nem hoznak az SGS6-hoz képest, de mindkettőt különlegessé teszi a kezelési mechanizmusa.
A Note széria ötödik generációjánál ezúttal is az S Pen nyújtotta lehetőségekkel szeretné belopni magát a felhasználók szívébe. Érdekesebbnek ígérkezik viszont az S6 Edge+, ahol az oldalsó peremekre is átterjedő megjelenítő próbál olyat nyújtani, ami a hagyományos mobiloknál elképzelhetetlen lenne. A készülékeken az Android 5.1 Lollipop fog futni, viszont a rájuk húzott TouchWiz felhasználói felület itt komolyabb feladattal bír, mint a többi Samsung mobil esetében. Hol az S Pen, hol pedig a lekerekített szélek azok, amik miatt valamelyest módosítani kellett a hagyományos felhasználói felületet. Szerencsére a Samsung mérnökei jól dolgoztak, és ezúttal is sok extrával számolhatnak a felhasználók. A Galaxy Note 5 mostanra nagyon kiforrott, az első vélemények szerint ez is hozza a megszokott felhasználói élményt. A házból ezúttal egy újratervezett toll kerül elő, amelyen már egy nyomógomb is van. A kezelésben egyértelműen az S6 Edge+ ígérkezik érdekesebbnek. Tavaly a Note Edge igazán jól sikerült, valóban sok funkciót kapott a telefon oldala, de annak csak az egyik pereme lett lekerekítve, így nem mindenkinek volt kényelmes a használata. Ezt követően jött az S6 Edge, ami sok kritikát kapott azért, mert jóformán csak dísznek szolgált a mindkét oldalán hajlított panel. Most pedig itt az Edge+. Ennél már jobb lett a funkcionalitás, de ez sem olyan erősen ívelt még, mint a Note Edge volt, szóval valahová az S6 Edge és a Note Edge közé lett belőve – a lehetőségeket figyelembe véve is.
A Galaxy Note 5 és társa ezeket az eltéréseket leszámítva szinte teljesen egyforma. Mindkét okostelefon előlapját egy 5,7 hüvelykes megjelenítő uralja, csak némileg más formában. A panelek a Samsungtól megszokott módon Super AMOLED technológiát alkalmaznak, a felbontásuk pedig 2560 x 1440 képpontos. Az 518 PPI-s pixelsűrűségű kijelzők megfelelő védelméről is gondoskodtak a szakemberek, mindkettőt Gorilla Glass 4 üveg borítja, így bírják majd a gyűrődést, és remélhetőleg sokáig ellenállnak a karcoknak. A kamerarendszereiket mondhatni a Galaxy S6 adja. Ezek is ugyanazokat az egységeket kapták meg, vagyis az előlapra 5, a hátoldalukra pedig 16 megapixeles megoldás került. Ezzel egyébként nincs különösebb gond, hiszen a mai napig az egyik legjobb kamerája az SGS6-nak van, viszont azok biztosan csalódni fognak, akik arra számítottak, hogy a Samsung még mindig tud mit a tejbe aprítani. Az apertúra egyébként minden esetben F/1.9-es, így jól „látnak” sötétben, ha pedig extra fényforrásra is szükség lenne, akkor sem kell csalódni, hiszen van a kelléktárukban LED-es villanó. A főkameráik optikai képstabilizátorral lettek ellátva, így viszonylag kicsi az esélye az elmosódásnak, amíg a záridő rendben van. Szerencsére azért a szoftveres oldalon akad némi újdonság is: a kamerával azonnal lehet élő streameket csinálni a YouTube-ra, és ehhez semmilyen extra alkalmazás nem szükségeltetik.
Előzetesen lehetett hallani olyan találgatásokat, hogy itt már egy új chip kerül a középpontba, de nem így lett. Mind a Note 5, mind pedig az S6 Edge+ a Samsung Exynos 7420 kegyére lett bízva. Ez a SoC megkérdőjelezhetetlenül a legjobb konstrukció jelenleg, ami jelentős részben betudható annak, hogy 14 nm-es csíkszélességen készül. A belsejében négy Cortex-A57, és ugyanennyi Cortex-A53 mag lapul big.LITTLE architektúrába rendezve, az előbbi csokor 2,1, az utóbbi pedig mindössze 1,5 GHz-es órajelen üzemelhet, a grafikus munkát egy Mali-T760 MP8 IGP vállalta magára. A rendszereknek itt már nem kevesebb mint 4 GB-nyi memória áll a rendelkezésére, ami finoman szólva is „elfogyaszthatatlan” mennyiségnek tűnik jelenleg. Valószínűleg még az sem fog gondot okozni a mobilnak, ha a legmodernebb grafikát felvonultató játékok között kell valamilyen oknál fogva oda-vissza ugrálni. A háttértár érzékeny téma volt az S6 esetében, és bizony most csak még rosszabb lett a helyzet. Az újdonságok mindössze 32 és 64 GB-os kivitelben lesznek megvásárolhatóak, ami mondhatni elég sovány. És nem elég, hogy továbbra sincs microSD-s bővítési lehetőség, eltűnt még a 128 GB-os opció is. Öröm az ürömben, hogy UFS 2.0 szabványúak a lapkák, szóval a sebességgel biztosan nem lesz probléma. Egy kilences kategóriájú 4G LTE modemmel lettek ellátva, ami 450 Mbps-os letöltési sebesség elérésére lehet képes – persze csak megfelelő infrastruktúra támogatásával. A kapcsolati képességek tárházában emellett van még WLAN, ami megfelel az IEEE 802.11ac szabványnak, támogatja a Wi-Fi Directet és kétsávos, Bluetooth 4.2 modul apt-X-szel, NFC chip és MST (Magnetic Secure Transmission), valamint A-GPS vevő, ami szükség esetén a GLONASS és a BeiDou műholdakat is segítségül hívhatja. Mit hiányolunk itt? Furcsamód nem esett arról szó, hogy lenne infra (IrDA) a tarsolyukban, az pedig igazából már „megszokott”, hogy a csúcsra járatott Samsung nem tartalmaz FM rádiót. Egy érdekességet még kiemelhetünk ezen a területen, méghozzá az Ultra High Quality Audio képességet, ami gazdagabb hangzást tud biztosítani vezeték nélküli kapcsolat mellett, Bluetooth-on a Samsung Level On fejhallgatóval. Frissült a Samsung által alkalmazott ujjlenyomat-olvasó, ami így már még több helyen lesz használható. És ha már a biometrikus dolgoknál tartunk, akkor meg kell említeni a pulzusmérő jelenlétét is, aminek többször vehetik jó hasznát a felhasználók, mint azt sokan gondolnák.
A telefonok egyértelműen prémiumérzést keltenek, a kézbevételt követően. A házaik egyaránt üvegből és fémből épülnek fel, sehol egy lelombozó műanyag felület. Fekete, fehér, ezüst és arany ruhába öltöztetve lehet majd őket megvásárolni. A Note 5 153,2 x 76,1 x 7,6 milliméteres vonalakkal határolható körül, és 171 grammot nyom, szóval elég masszív gépezet, ezzel szemben az S6 Edge+ csak 154,4 x 75,8 x 6,9 mm-es térfogatú, és a tömege is sokkal kisebb, csak 153 g-os. Az nem derült ki, hogy vajon minek tudható be a jelentős eltérés a két gépezet fizikai jellemzői között – azt leszámítva persze, hogy a lekerekített oldalak miatt keskenyebb az S6 Edge+. Szomorú, hogy bár előzetesen 4100 mAh-s telepekről lehetett hallani, végül nemhogy nagyobb, még inkább kisebb kapacitású egységek kerültek a hátoldalaik mögé. Mindössze 3000 mAh-val kell gazdálkodnia a két új Galaxynak, ami bizony nem sok pozitív reményt kelthet az érdeklődőkben. A Samsung elmondása alapján az üzemidő rendben lesz így is, de ezt igazából csak az első teszteket követően lehet biztosan kijelenteni. A gyorstöltési eljárásnak köszönhetően hamar újult erőre fognak kapni a telefonok, és plusz adalék, hogy még a vezeték nélküli töltés – merthogy ez is támogatott – is gyorsabban megy végbe. A Samsung Galaxy S6 Edge+ és a Galaxy Note 5 minden jel szerint egyszerre kerül a boltok polcaira. Már mindkettő okostelefont elő lehet rendelni, és csak napok kérdése, hogy a forgalmazás is kezdetét vegye – augusztus 21-e lesz a páros nagy napja. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy Magyarországon mikor bukkanhatnak fel a masinák, de talán nekünk sem kell rájuk sokat várni.
FRISS: Mégis lesz 128 GB-os változata mind a kettő okostelefonnak, viszont ezek a modellek egyelőre egyetlen szolgáltatónál sincsenek beárazva, amiből arra a következtetésre juthatunk, hogy csak később lesznek elérhetőek, a rajt pillanatában még nem.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. rfj1989
2015.08.14. 13:57
Csillagászati árak várhatóak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DemonDani
2015.08.14. 14:21
700 és 800 dollár körül alakul a Note 5, és 800, illetve 900 dollár környékére várható az SGS6 Edge+. US szolgáltatói árakból legalábbis ez látszik kirajzolódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2015.08.14. 14:22
Az tuti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. SgScorpion
2015.08.14. 19:01
5.7 col b+... vágd zsebre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. vorosokt
2015.08.14. 19:53
3000 mAh??? a két éves telefonomban 3200van pedig a vas nem egy erőmű...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Philo
2015.08.14. 22:39
Ügyesen megoldották a dizájnt. Fogták az S6 Edge+ keretét és a hátára rakták a kijelzőt, a kijelző helyére meg az ívelt hátlapot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. piter
2015.08.14. 23:36
Ilyen arak mellett meg csodalkozik a samsung hogy nem fogy a termek.
Pl note 4 edge meg most is van ahol 2 ev garival es fotaval 1250 dollar.
A 64Gb-osak is kb ilyen arban lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. yepp
2015.08.15. 08:29
"toll kerül elő, amelyen már egy nyomógomb is van".... már a note 1-nél is volt gomb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2015.08.16. 17:12
Soha nem kéne ilyen drága telefon, mindig azon görcsölni hogy nehogy karcos legyen vagy leessen, no meg úgysem használnám másra mint az eddigieket. Milliomosoknak van az ilyesmi kitalálva, nem a kuporgató embereknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. peti198706... pdx06
2015.08.16. 19:11
Megnézném Nátriumklorát s a Hypo reakcióját rajta, lásd. netán fékbetétnek elfogadnám..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2015.08.16. 19:51
Hű de jó! Valamelyikkel találkozok majd olyan 3-4 év mulva!
Most is egy Note2 az egyik telóm és még mindig nem látom hogy le kellene cserélnem! Hajrá gazdagok, vegyetek sokat, hogy nekem majd legyen olcsón ha tényleg indokolt a váltás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. meridaboy
2015.08.17. 16:38
Máshol már említettem így itt is hangot adok véleményemnek:
hogy nekem nem tetszik a designe, szubjektív,
hogy szerintem semmi új, valóban használható, értelmes dolgot nem adtak hozzá a note szériához a 3-as óta, szint úgy személyes vélemény,
DE
hogy a sebességre hivatkozva hagyják el a bővíthetőséget , csúnya pofára esés a marketingeseknek, mert akkor miért csak 2.0-ás microUSB csatit tettek rá?

Szerintem nagyon nem fog fogyni, a várakozásnak megfelelően, ha meg amit hallottam, hogy a 32GB-os lesz 270e, a 64GB-os 300e ropi, akkor borítékolható a bukta!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. SzAdamAndy merid...
2015.08.17. 21:17
Én is efélét hajtogatok, csak a 1+2 telefon miatt. Ott van C usb3 de csak 2.0-val megy, volt értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.17. 22:50
Arrol nem is beszelve hogy mar ugye eleg regen leteznek Ultra es extrem microSd kartyak.Tehat a sebesseguk sem olyan rossz mar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!