iPon Hírek

Kezd elfajulni az Apple-MS szurkapiszka

Dátum | 2008. 10. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Az Apple reklámjainak mindeddig megvolt az az előnye, hogy egyszerre voltak humorosak és jópofák, valamint egyszerre sugalltak sok mindent mind az Apple, mind a rivális MS termékeiről - bár azt már ekkor is fel lehetett róni nekik, hogy leginkább tényleg csak "sugalltak".

Most azonban az arány sajnos tovább romlott. Megmaradt ugyan a humor és a jópofaság, ám most már az Apple termékeiről tényleg semmi konkrétumot nem hallunk, mivel egy az egyben átálltak arra, hogy az MS hozzáállását - tehát még csak nem is a termékeit - kritizálják.

Önmagában ez még nem lenne baj - elvégre tény és való, hogy van alapja az élcelődésnek -, ha mellette továbbra is arra helyeznék a hangsúlyt, hogy ők maguk mitől, miért és hogyan jobbak, de ezt most már csak egyetlen apró utalás képében teszik meg, és már az is ellentmondásos: az első reklámklipben ugyanis azt láthatjuk, amint PC 3:1 arányban osztja meg a pénzét a Vista hírnevének hirdetések útján való foltozása, valamint a tényleges fejlesztése között. Mac felteszi a kérdést, hogy tényleg elég lesz-e annyi a fejlesztésre, PC elgondolkodik, majd amikor Mac már épp sugallaná, hogy mindent a fejlesztésre kellene költeni, PC mindent a hirdetéshez csoportosít át. Az Apple tehát ezek szerint a fejlesztést preferálja - de ezzel épp egy vélhetőleg szintén nem olcsó hirdetésben dicsekszik maga is (ráadásul az Apple erősen marketing orientált). Érdekes helyzet.


A második klip pedig már valóban negatív minden tekintetben: PC nem hajlandó kimondani a "V-szót", és mindig "kidudálja", ha Mac ejtené ki - azzal az indoklással, hogy mivel a Vista név láthatólag idegesíti az embereket, hát egyszerűen nem használják (ami utalhat pl. a "Mojave-kísérletre", vagy a "Windows 7" névre). Mac szerint ettől a Vista még nem lesz jobb. Ami bár szintén igaz megállapítás, de ezt vélhetőleg amúgyis így gondolja mindenki, aki rossz véleménnyel van a Vistáról, így a klip teljes egésze hajlik az értelmetlenség felé.


Mindent egybevetve tehát néhol jogos, néhol erősen megkérdőjelezhető kritikákat fogalmaznak meg ugyan, de önmagukról már gyakorlatilag semmi konkrétumot nem mondanak. Az MS-nek úgyis megvan a maga hozzáállása a dolgokhoz, aki pedig használt már Vista-t, annak is nyilván megvan a saját véleménye arról is, meg az MS hozzáállásáról is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Alvin_ti42...
2008.10.21. 13:48
renatok: azért a Mac, mert nincs rá pénzed? Elég érdekes felfogás. Másrészt nem a sufniban összeszerelt, lewarezolt Windows-t futtató PC-kkel kellene összehasonlítani, hanem a minőségi OEM gyártók termékeivel, HP, Dell, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pluto
2008.10.21. 14:07
Szerintem simán össze lehet hasonlítani saját magad által összeállított géppel, mert ezt a Mac-nél szintúgy nem lehet. A másik hogy "azért a Mac, mert nincs rá pénzed"-re azt válaszolnám hogy Mac-et szerintem a sznobok vesznek. Az ég világon semmi előnye nincs a PC-vel szemben, max az hogy halkabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pluto
2008.10.21. 14:09
Miért lenne minőségibb a Mac. Ugyanazokat a hardwereket össze bírod állítani PC-ben is fele áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pluto
2008.10.21. 14:12
A második reklám nagyon vicces
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pluto
2008.10.21. 16:31
Én egyálatalán nem vagyok Microsoft fan, sokkal inkább szeretném is ha a Linux-ra sokkal több program lenne, de a Mac-nek szerintem sincs nagy jövője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dusinnhht
2008.10.21. 17:02
Hali!
Egyetértek renatoval! Laptopomon xp fut, úgy, hogy kb 30 napot ment fél év alatt és végig csak hibernálgatva volt... és még mindig semmi belassulás. Asztalin vista van, ezzel sincs semmi gond, ha egész nap megy kb 2 hetenként kell újraindítani, ami eltart egy jó percig is akár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pluto
2008.10.21. 17:38
Senem jövőkutató, senem újságíró, és képzeld el nem vagy csóró Windows-os se. Egyszerűen szubijektívan próbálom nézni a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2008.10.21. 17:55
tekintettel arra, hogy cikkíró vagyok pártatlannak kell lennem, de 12 év PC-s és fél év Mac-es múlttal a hátam mögött rájöttem arra, hogy az Apple-t divat fikázni. Amikor játék voltam én is azt tettem, mert ezzel a "közösséghez" tartoztam. Mint egy tüntetés. Tavaly októberben meguntam, hogy állandóan alkatrészeket kell cserélgetni a gépemben, mert éppen ilyen-olyan árcsökkentések hatására mindjárt a felét se éri és gyorsan el kell előtte passzolni ezt meg azt, hogy ne bukjak rajta olyan sokat. Belefáradtam, egy normális ember nem ezzel kell, hogy foglalkozzon. Játékok alig jöttek, fél év alatt ha két normális volt akkor már nagyon optimista vagyok. Ezért vettem egy PS3-mat, amivel azóta köszönöm szépen remekül elvagyok, ergo az asztali masinámat játékon kívül minden másra akarom használni. Erre pedig számomra tökéletes az iMac, mert:

- jogtiszta oprendszer és programkínálattal kapható (durván 50 ezer forintot érnek a gépből)
- a Leopard grafikus interfésze és működése hihetetlen látványos, szép és egyszerű, engem meggyőzött
- notebook alkatrészekből áll az egész gép (kivéve a merevlemezt), ergo _sokkal_ kevesebbet fogyaszt egy normál asztali PC-nél.
- fogyasztása miatt sokkal kevesebb hőt termel, ergo egyszerűbb hűteni
- hangtalan még szénné terhelve is (legalábbis az én 24"-osom az)
- borzasztó kevés helyet foglal
- S-IPS kijelző, amelyet szoftveresen színhelyesre tudok kalibrálni külön eszköz nélkül
- ha szükségem van Windows-os környezetre, akkor sem vagyok meglőve, ráadásul natívan tudom használni a gép erőforrásait
- azonos hardveren sokkal gyorsabb, mint egy Vista
- az oprendszer miatt a legtöbb művelet/program hardveresen gyorsított (pl. VGA-val)

Nem mondom, hogy mostantól mindenki vegyen Mac-et, csak utálom, ha alaptalanul fikázzák olyan emberek, akik csak a negatív oldalát képesek látni ennek az egésznek. Igen, az Apple termékek drágák, és? Nem kötelező megvenni, lehet bármilyen notebookot vagy saját kezűleg összerakott PC-t használni, nem fog ettől senki lenézni senkit, csak nem kellene habzó szájjal a Mac-eseknek esni, mert ők talán máshogy látják a dolgokat, mint egy kívülálló. Ennyi erővel a legkisebb Mercedes-t is lehetne fikázni, mert annyi pénzért egy sokkal nagyobb és gyorsabb autót lehet venni, mindkettőnek megvan a maga célközönsége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2008.10.21. 18:14
eléggé átment offba sajnos, ahogy minden olyan hír topikja, amiben szó esik az Apple-ről...mintha sértené a PC-sek önérzetét ez a cég komolyan mondom. Mellesleg szerintem nem annyira jó a két új reklám, a múltkori adagból a pizzás nekem pl. jobban bejön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2008.10.21. 18:22
Alvin ti4200, Neked, meg azoknak akik játékon kívűl majdnem mindenre használjátok lehet hogy jó, de egyáltalán nem lehet bővíteni. pl. TV tuner kártyát még nem láttam Mac-ben. A PC-nél pedig nem azt kell nézni hogy gyorsan elpasszoljam az alkatrészt mert csökken az értéke, a számítógépiparban ez mindig így van, még a Mac-eknél is. A Mac-nek a helytakarékosság, és a fogyasztás szerintem az előnye. Akinek ez kell majd megveszi. Akinek meg az összes többi funkció az meg majd PC-t vesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. renatok
2008.10.21. 18:23
hm. érdekes téma. alvinnal nem tudok vitatkozni. anni volt a fix.tv-n egy ilyen pc vs mac műsor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!