iPon Hírek

Kezd olvashatóvá válni az emberi memória

Dátum | 2010. 03. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Ugyan még csak rendkívül alap szinten és előre meghatározott dolgokkal, de mégis sikeresen "követték nyomon" angol kutatók a tesztalanyok emlékezet-felidézési folyamatait, és meg tudták állapítani, hogy éppen mit idéznek fel maguk előtt.

A londoni University College berkeiben lefolytatott kísérlet során az alanyoknak egymás után megmutattak három különböző videófelvételt, így késztetve őket teljesen új emlékek rögzítésére.

Ezt követően kerültek képbe az agyi aktivitásukat figyelemmel kísérő MRI-k; a kutatók megkérték az alanyokat, hogy sorban egymás után idézzék maguk elé a látott jeleneteket olyan élénken és elevenen, ahogyan csak tudják. Az MRI pedig szépen ki is mutatta, hogy melyik jelenet milyen idegi aktivitás-mintázatot váltott ki.


Miután ez az előkészítő fázis is lezajlott, arra kérték őket, hogy tetszésük szerint idézzék fel maguk előtt bármelyikeket az előbb látott jelenetek közül - az előzetes adatok alapján pedig hibátlanul meg is tudták állapítani az MRI-képekből, hogy ki mikor melyik jelenetet idézte épp maga elé.

Külön érdekessége a kísérletnek, hogy az összesen tíz résztvevő mindegyikénél közel azonosak voltak a különböző jelenetek mintázatai, így ezzel az is bebizonyosodott, hogy nincsenek olyan jelentős egyéni eltérések az agyunk memóriakezelésében, mint azt esetleg gondoltuk volna.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. LavX
2010.03.16. 18:07
f*sz* csak a google meg ne tudja, mert elmenti a memóriánkat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. romeo
2010.03.16. 18:10
ilyesmi volt ma a House-ban is. ott azért jobb volt a kép minősége. a sorozat kellékesei már biztosan előrébb járnak a kutatásban, érdemes volna konzultálni velük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Multitask
2010.03.16. 18:17
Hmm, érdekes. Feljegyzik a fontosabb emlékmintákat és nagyjából meg is lehet majd mondani, mire gondolunk. Igaz kell hozzá majd 1-2 darab minta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Benes
2010.03.16. 18:42
Hát akkor elveszik a létjogosultsága az olyan akciósorozatoknak, mint pl a 24...Jack-t sem kéne kínozni, pik-pak kiszedik ezzel belőle amit akarnak
...majd a 34. évadban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. gyurry Benes
2010.03.16. 18:53
"Hát akkor elveszik a létjogosultsága az olyan akciósorozatoknak, mint pl a 24...Jack-t sem kéne kínozni, pik-pak kiszedik ezzel belőle amit akarnak
...majd a 34. évadban "

Jack, most azonnal gondolj arra, hogy mit tud a CTI a bombáról, különben jön a flex a húsba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. fecaa
2010.03.16. 19:27
Ácsi,ácsi. Ez nem egészen alkalmas pl. "éles" bevetéseknél arra, h. megtudjunk vmit, mivel:

Ha számítógéphez hasonlítom: a megfigyelő csak a memórián éppen futó dolgokat, (ill. azok hatására aktivizálódott területeket (agyban)) látja, és nem pedig a hdd-t olvassa.
A cikk ezt írja, h. csak amire gondol az illető, azt "látják", tehát ha nem gondol az adott dologra (mint pl. elkövetőként 1 bűncselekményre) a mérés időtartama alatt, akkor nem is tudnak meg így semmit a dologról.
Az agy úgymond teljes beolvasása nem is (ill. biztos h. baromi nehezen) lesz lehetséges, mivel végtelen a kapacitása. Végtelen "háttértár" olvasása mégis hogyan lenne lehetséges? Agykutatók rulez

Bár az ötlet kiváló, elsőként a politikusok agyát olvastatnám be, ha lehetséges lenne már, mégpedig hatalomba lépés előtt és után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. fecaa
2010.03.16. 19:32
(Mivel nem lehet szerkeszteni:...)

javítás:
*Bár az ötlet kiváló, elsőként a politikusok agyát olvastatnám be, ha lehetséges lenne már, mégpedig hatalomba lépés előtt és onnan való távozás után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. YuGabe
2010.03.16. 19:44
Nekem is a House jutott eszembe róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Hawaii fecaa
2010.03.16. 20:34
"Az agy úgymond teljes beolvasása nem is (ill. biztos h. baromi nehezen) lesz lehetséges, mivel végtelen a kapacitása. Végtelen "háttértár" olvasása mégis hogyan lenne lehetséges? Agykutatók rulez "

Ugyan miért is lenne végtelen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Jericho300
2010.03.16. 20:50
>Ugyan miért is lenne végtelen?<

Miért ne? Sztem van azért egy bizonyos határ de csak tippelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Jericho300
2010.03.16. 20:51
>Ugyan miért is lenne végtelen?<

Miért ne? Sztem van azért egy bizonyos határ de csak tippelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. fecaa
2010.03.16. 20:52
Persze emberi léptékben mérve, ugyanis én még nem találkoztam olyan emberrel, akinek esetleg megtelt vna már, de várom a pl-kat, ha tudsz, h. kinek telt már meg?

Mellesleg asszem kb. 30%-ban használjuk ki átlagosan agyunkat (ide értem, h. emberi mértékkel mérve az agy kapacitását). Ergo ha vki egész nap tanul..rászánja az időt, több napon,hónapon..stb. át, akkor az agya a számára több infót tárol, de mégse telik meg.

Tehát ha nem telik meg, akkor az az én számomra végtelen kapacitású. Csak az idő korlátozza a "töltögetését" infóval, a "hely" nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. fecaa
2010.03.16. 20:57
(off)

Jericho: (és mindenki másnak is!!)

Sztem írtál 1et ide, aztán frissítettél, és valószínűleg azért lett dupla.

Tipp: Beírás és frissítés között a
"http://ipon.hu/?news=11392" utáni dolgokat töröld ki ("#post" szokott lenni..asszem->na ezt töröld!), így nem küldi újra a hsz-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Ace0098
2010.03.16. 20:59
"én még nem találkoztam olyan emberrel, akinek esetleg megtelt vna már, de várom a pl-kat, ha tudsz, h. kinek telt már meg?"

"Tehát ha nem telik meg, akkor az az én számomra végtelen kapacitású. Csak az idő korlátozza a "töltögetését" infóval, a "hely" nem. "

A gond az, hogy úgy képzeled el az agyat, mintha egy Neumann-elvű számítógép lenne.
Te hogy képzeled el azt, hogy megtelik? Összeomlasz kékhalállal, vagy pittyegsz egy Fatal Error hibaüzenettel hangosan az utcán, és el kell kezdeni törölni valamit?
Az agynak is van kapacitása, de nem úgy működik, mint egy CD lemez, vagy egy HDD, hogy kedved szerint tartod meg az adatokat egy mappában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Smith166
2010.03.16. 21:02
tiszta vicc hogy nekünk kell az url-lel bohóckodni a gagyi fórummotor miatt

Amúgy idő kérdése és lesz ilyen agyolvasó modul....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. fecaa
2010.03.16. 21:28
A pc csak 1 szemléletes hasonlat volt, lehet vödör is, vagy teherkocsi-kapacitásilag..akármi,ami mind megtelik.

Továbbra is fenn tartom azt az elvet, h. senkinek nem telt még meg az agya úgy, h. ami nem telik meg, az végtelen-emberi időn belül. A fáradást nem számoltam bele, csak a folyamatos tanulást. Tehát csak az idő (végső soron a halál) korlátoz a tanulásban, nem az agy mérete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. fecaa
2010.03.16. 21:32
Ace0098

A megtelést úgy képzelem hallod, h. többet nem bírok megjegyezni-ami nem létezik!!, pont h. te ferdíted el a dolgot, te asszociálsz kék halálra, és egyéb pc-s dologra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. fecaa
2010.03.16. 21:43
Ace0098

Amúgy is a pc dolgot tök totál félre értetted, abban az volt a lényeg, azt pedzegettem, h. ami szimplán a fejében van az embernek,mint info, azt nem tudták olvasni, csak azt, amire éppen gondol, erre írtam a memória-háttértár hasonlatot, slussz. H el lehessen képzelni, de ha téged zavar, akkor ezt a részét ne olvasd, csak azt, h. amire gondol, azt olvasták, a többi infóit az agyukban nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ferdekanal
2010.03.16. 21:49
Az én agyamban windows fut de már rég megtelt. Nemrég le is formáztam és újratelepítettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Peterku
2010.03.16. 21:52
Láttam videókat különböző "esőemberekről". Volt köztük olyan, aki lexikonokat jegyez meg egy elolvasás után, volt olyan, aki fejben több tizedesjegy pontossággal számol, mint egy számológép, és volt olyan is, aki egyetlen helikopterkörút után három nap alatt fejből lerajzolta Róma történelmi belvárosát madártávlatból, arányhelyesen, a legapróbb részletig.

Az emberi agynak felfoghatatlan kapacitásai vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Hawaii fecaa
2010.03.16. 22:43
fecaa:
Téves, vagy hiányos fogalmakra alapozva próbálsz következtetéseket levonni. Ha tényleg érdekel, akkor inkább olvasgass a témában.

\"Mellesleg asszem kb. 30%-ban használjuk ki átlagosan agyunkat...\"
Alaptalan legenda. Már sokan, sok helyen leírták miért. Például <itt>

\"A pc csak 1 szemléletes hasonlat volt, lehet vödör is, vagy teherkocsi-kapacitásilag..akármi,ami mind megtelik.\"
Ahogy arra már Ace0098 is próbált rávilágítani, az agy nem így működik.

\"Tehát ha nem telik meg, akkor az az én számomra végtelen kapacitású.\"
Tölcsérbe is tudsz újra, meg újra vizet tölteni, attól az még nem lesz \'végtelen kapacitású\'. A te számodra persze \'lehet\', de az csak azt bizonyítja, hogy nem vagy tisztában fogalmakkal...

\"A megtelést úgy képzelem hallod, h. többet nem bírok megjegyezni-ami nem létezik!\"
És ezt próbáltad már pl. a halálod után is?

Peterku:
"Az emberi agynak felfoghatatlan kapacitásai vannak."
De ebből még nem következik annak végtelensége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. adam0205
2010.03.16. 22:57
Azért azt sem kellene elfelejteni, hogy egy idő után sok emlék eltűnik az agyból, így az plusz kapacitást ad, mégsem mondanám végtelennek.

Végtelen amúgy sem létezik ez egy emberi fogalom, olyan dolgok magyarázatára amit a jelen állás szerint mi nem értünk fel emberi aggyal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. fecaa
2010.03.16. 23:07
Hawaii

A % csak tipp volt, a lényeg h alacsony, de az 100%, h. nem 100% a kihasználás.
Nem kell minden forrásnak hinni-ezt már mások is mondták itt, azt akarják h. elhiggyük. Csak arra kell gondolni, h. nem mindig végzünk tudományos munkát. egy tv-zés nem u.olyan megterhelő mint 1 számolás, tehát nem használjuk ki teljesen, ez biztos, senki nem töri a fejét egész nap, elcsábul és lazít is.


A végtelen szó annyit jelent, h. végtelen, mint 1-es függvények határéréke, és ha vmi korlát nincs, akkor a dolog végtelen.

A tölcsér pont hülye pl., mert annak van kimenete is. Az agynak nemcsak h nincs kimenete, de nem is jó rá a példa, értelmetlen pl.

A halál után nincs értelme tovább okosodni,vagyis tudást halmozni!!...ezzel az időtartam lejártát szemléltettem.


Továbbra is fenn tartom azt az állításom, h. senkinek nem telt még meg az agya oly módon,h ne tudott vna tovább megtanulni dolgokat, úgy, h. ami nem telik meg, az végtelen-emberi időn belül-hangsúlyozom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fecaa
2010.03.16. 23:15
adam0205

Hát, az lehet, bár én még mindig tudok biciklizni, tudom a nyelvtant, a szorzótáblát, és mindenféle ismeretet, emlékszem a régi tárgyaimra, rég látott barátokra...stb.,pedig már rég voltak...Sztem a tanulásnál a figyelés fontos a tekinteteben, h. mennyire marad meg.

Kelly agya működik úgy, h. kiszorítják 1mást a dolgok, egymás helyére íródnak, és véges (Rém rendes)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fecaa
2010.03.16. 23:17
Nem hiába írtam, h. emberi léptékkel/mértékkel!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. agyturbini...
2010.03.17. 09:31
Hawaii

EZ nagyon erdekes amit irtal de oszd El barmelyik szamot 0 val mit fogsz Kapni ? Kerdezem nem Veletlenul Vegtelent Ergo ha matematikai alapon veszuk ket egesz szam hanyadosa kent felirhato nagyon durvan sarkitva... ja es ez hogyan jon: Van egy elektronod vagd kette ha megvan van ket ujabb reszecsked fogj egyett vagd kette igy ujabb ket reszecsked van na ezt meddig tudod megismetelni hat addig mig 0 darab reszecsked lesz a vegen vagyis a Vegtelen ciklus befejeztevel Azt mondod sosem ered el a vegtelen ciklus veget na Ezert Vegtelen az Agyad mert sosem Eszmelhetsz ra mikor van vege a kapacitasanak Ja te raeszmeltel ? Akkor Sorry... Valaki azt mondta: Ha agyunk olyan Primitiv lenne hogy megertenenk a mukodeset mi Magunk is olyan Primitivek Lennenk hogy Nem Erthetnenk Meg a mukodeset Ambivalens Egy cseppet nem?

Az emberi memori pedig folyamatos asszociaciobol all vagyis az atlagember nem magol hanem valamihez hozzarendel es ez kozel orokos..vagy vizualis vagy egyebb hozzarendeles tortenik, sokszor nem jegyzel meg komplett szamokat hanem hogyan jutsz el egy adott szamtol egy masikig vagyis nem kell minden eredmenyt megjegyezned hanem elg a folyamatot es ez nem csak szamokra hanem mindenre igaz...Es ha nem hasznalod nagyon konnyen ellustul az Agyad ugyhogy Vitazni Gondolkozni Folyamatosan nem Aggresszivnak Lenni hanem Erdeklodonek mert az mozgasban tartja azt a Vegtelent
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Banzin
2010.03.17. 12:28
Régen sok orvosi könyvet olvasgattam a témában.

Az agy igazából nem eseményeket tárol, hanem az eseményekről "készített" képeket, amiket az agy "aktív része képes akár filmszerűen retusálni.
Ha most megpróbáltok bármire is visszagondolni egy adott helyen, egy adott szituációra, egy adott személlyel elsőre képeket fogtok látni. Később a "hogy is volt" résznél már beindul a fantázia, ami a képeket próbálja meg összefüggően megjeleníteni, de az sem lesz más mint képek gyorsan egymás után.

A cikk nem szól másról mint, hogy sikerült az agy egy adott területén elcsípni egy képet. Az emlékezés agyi aktivitását eddig is tudták rögzíteni. Ebben az a pláne, hogy most szét tudták választani a képeket.

A gondolat olvasástól még nagyon messze vagyunk. Különben sem kell nagy ész, hogy kitaláljuk ki mire gondol.
A férfiak mindig a szexre, a nők meg a vásárlásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MassKilla
2010.03.17. 19:20
hé figy már az egyik első hozzászóló írásában volt olyan, hogy a számítógép háttértárolóihoz hasonlította az agy működését, ha már azt vesszük, hogy igaz, amit mond, akkor is hülyeséget állítasz, mert az nyilvánvaló, ha nem kérdeznek semmit, akkor nem gondolsz gy.k. semmire, de ha bűnöző vagy és öltél, akkor bevisznek a kihallgatóba, és a kérdések révén kénytelen vagy arra gondolni, amit nem akarsz elmondani, hogy a tudatod elnyomja a tudatalattidat, és ne valld be, tehát a te elméleted szerint még ígyis beolvasásra kerülne az agy memóriájába az információ a HDD-ről, tehát nonszensz hozzászólást gyártottál! ugyanis így újfent kiolvasható lenne az adat, mert pont az operatív memóriát olvassák a cikk szerint, nem a megszerzett tudás egészében nyomnak egy Ctrl+S gombot és írják be a keresési kulcsszót, mint pl: gyilkosság

érted min elmélkedek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bolic
2010.03.17. 21:18
Korábban véletlenül érdeklődtem a neten az agyi működéseit, hogy az agyi kapacitása kb. PC nyelvén az 1TB-on vagyis 1 Terrabájton, vagyis egymilliárd memória adatot képes megőrizni hosszabb-rövidebb ideig, na persze a felejtés kb. a memória törléssel vagy re/mixeléssel egyenlő és kapacitás növeléssel járhat.

Sokat gondolkoztam olyan 10-15 évvel ezelőtt az agyi működési hatékonyságra, mi történik ha tömörítek a ritkán felhasználandó memória adatokat úgy mint a PC-n a tömörítési folyamat. És tényleg lehet tömöríteni vagy spórolni a memória kapacitást, de az mindig néhány százalékos adatvesztéssel jár és ez nagyon felbosszant engem. Az a lényeg hogy a tömörítési folyamat nagyjából hatékonysággal rendelkezik, hát hosszabb távon ez nem a legjobb. Viszont a kapocs táblázatokkal sokat foglalkoztam, igen érdekes sajátosságai és tulajdonságai vannak úgy mint a mátrix kiszámításban, mindig véletlen útban esik és néha megegyező kódokat tartalmazhat. Azért mindig kerestem a hasonló kódokat, ha ezt megtaláltam, a hozzávaló csatolandó adathalmazt is néha felolvasom, az fantasztikus élmény volt végig átgondolni. A valós életben is néha ijesztő látnokként megérezni akár elkövetkező másodpercekben, akár évek múltán is. Nem akarom belemélyedni a hatodik érzéki csalódásban, de ez is így működik, csak túl sok a pontatlanság és kavarodási kivülálló adathalmazok vannak. De kénytelen voltam egyéb titkos teszteket hajtottam végre a munkatársaimra, mert az közelebb és állandóan itt vannak és könnyű nyomon követni őket, és próbáltam sokkal élesebb megérzést kapni, évek során sikerült felerősítettem a megérzéseimet, továbbra is százalékos pontatlansággal. De nagyon izgalmas élményeim vannak és továbbra is titokban szórakozom őket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bolic
2010.03.17. 21:20
Szerk.:

kapacitás növeléssel járhat -> szabad kapacitás növeléssel járhat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Castiel
2010.03.18. 11:16
úgy beszéltek itt minthogyha 5diplomás neurológusok lennétek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Multitask
2010.03.18. 12:45
Castiel: nem 5, hanem 6 diploma.

Szerintem sem végtelen az agy kapacitása, mert ha beseggelsz 40! könyvet, akkor közben már tuti fogsz felejteni belőle. Egyébként nekem Is eszembe jutott Kelly, akinek megtelt az agya és kijött a gőz a füléből, aztán nem tudta ki szerzett 4 gólt egy meccsen.
Egy kép róla -> Nem rossz az a ruha.

Más: az agy tárhelyének felszabadítására van egy egyszerű szer, úgy hívják, hogy alkohol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gebana
2010.03.21. 14:36
hát ez szerintem max az ismert dolgok ismételt felismerésére lehet jó, arra nem, hogy bedigizzék.


lehet hogy nem végtelen az agy kapacitása, de még nemhiszem hogy valaki is teletöltötte volna.


Multitask: az alkohol nem töröl, hanem a tárhelyet semmisíti meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. qki
2010.03.22. 21:29
Multitask: 40! az kb 8,16*10^47
jó bocs, matek befigyel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!