iPon Hírek

Kezd valóban kiforrni a kiberkéz-technológia

Dátum | 2009. 11. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Minden eddiginél kiválóbb és tökéletesebb, meglévő idegvégződésekhez illeszthető kiberkezet fejlesztettek ki európai és izraeli kutatók, amely első használója elmondása szerint "éppen olyan, mint a régi".

A "SmartHand" névre hallgató protézis kinézetre természetesen még igen látványosan "mű", elvégre nem a kinézet volt az elsődleges szempont, hanem a funkcionalitás (a kinézettel, mint mondták, majd ezután kezdenek foglalkozni, most, hogy a funkcionalitás teljességéről már meggyőződhettek).


A már említett első használó, a svéd illetőségű Robin af Ekenstam beszámolója szerint precíz műveleteket is, mint például írás vagy evés, minden további nélkül el tud végezni vele - mi több, újra "érez" is az ujjaival.

Ez utóbbi annak tudható be, hogy a fejlesztők összesen 40 érzékelőt helyeztek el a kéz ujjaiban, melyek akkor aktiválódnak, ha megérintenek valamit. Érdekes módon arra azonban nem derült fény, hogy a kéz négy motorjához milyen áramforrást használtak.

Bár a SmartHand projekt nevéhez híven elsősorban a kézre összpontosít, a kutatók elmondása szerint a kiberlábak tökéletesítésének sincs semmi akadálya. Azért választották azonban elsődleges céljukként a kezet, mert a kéz ujjai igen egyedi kihívást jelentettek, tekintve, hogy ezek a legösszetettebb végtagjaink, amelyeket a legprecízebben kell koordinálnia az agynak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!