iPon Hírek

Kézkövető képernyőklaviatúra MS-módra

Dátum | 2009. 09. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Egy friss szabadalomterv tanúsága szerint elképzelhető, hogy az MS sikeresen megoldotta az érintőképernyős billentyűzetkezelés egyik legfőbb problémáját, jó eséllyel lefektetve így a "vak képernyőgépelés" alapjait.


Ez a bizonyos probléma pedig értelemszerűen az, hogy a fizikai billentyűzetekkel ellentétben a képernyő nem adja meg az ujjainknak a térbeli viszonyítási pontokat, holott hagyományos billentyűzetek esetén épp ezek teszik lehetővé az oda-sem-figyelve-gépelést.

Ezt a problémát az MS most úgy oldaná meg, hogy a képernyőn megjelenő billentyűzet-feleket a kezünkhöz (értelemszerűen egyiket az egyikhez, másikat a másikhoz) "rögzíti", vagyis azok folyamatosan követik a kezünk mozdulatait. Így a kezünk válik az állandó viszonyítási ponttá és ahhoz képest mozgathatjuk az ujjainkat - így ugyanaz a billentyű mindig ugyanott lesz, bármerre is mozdítjuk a kezünket, mivel a billentyűzet is "megy vele" a képernyőn.

Ha tehát ezt megoldják, azzal kellemes lökést adhatnak a kétképernyős készülékeknek (így kétségkívül a saját tervezett Courier-juknak is). Kérdés persze, hogy erre mikor kerítenek majd sort és milyen formában (elvégre egy szabadalom nem kötelez semmire), de bármi is sül majd ki ebből, az kétségkívül érdekes lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Zedas
2009.09.28. 14:24
VISSZA A HIRHEZ

Szerintem zseniális. Simán el tudom képzelni a két érintőképernyős laptopoknál (a billentyűzetes rész is egy touchscreen). Csak lesz vagy 6 év mire emberi áron hozzá lehet jutni ezekhez a játékokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arkman
2009.09.28. 14:57
A billentyűzet formáját is megváltoztatják egy kicsit ergonomikusabbra és nagyszerű fejlesztés lesz (Ritkán van ilyen, de bravo MS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Insignia
2009.09.28. 15:29
mondjuk vicces lesz g betü nélkül élni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bitlisz
2009.09.28. 16:44
És az Enter meg Backspace kisujjal megy csak? Elképzelem, majd odaül valaki egy másik emberre beállított billentyűzethez és nem éri el, ha kisebb az ujja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jani00
2009.09.28. 17:09
érdekes ötlet ,de szerintem nagyon nehéz lesz kiűzni a hagyományos billentyűzetet így ránézésre sokkal kényelmesebb én ezt úgy képzelem el ,hogy itt van előttem a képernyő és én folyamatosan rajta tartom a kezem.Ha nem így akkor fektetett képernyő?Mind1 várom a fejleményt. Esetleg azt eltudnám képzelni ,hogy egy teljesen egyedi ~60*30 centis érintőképernyős lcd vagy valami karcmentes felületen lehetne beállítani billentyűket ahogy kényelmes (pl egy 60*30 centis iphone hoz hasonló és méretű usb-s felület[Igen tisztában vagyok ,hogy drága meg értelmetlen:]).Ha lenne is ilyen akkor valószínűleg 10 emberből 5 egyedileg állítaná magának a billentyűk méretét távolságát és elhelyezését.(én pl F billentyűket kivenném kivéve F4 akkor a numerikusokat is csak a műveleti jelek maradnának meg teljesen egyedi felületet hoznék létre..)De persze ez nagyon drága lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Peterku
2009.09.29. 22:38
Azt pl. el tudom képzelni, hogy egy-egy betűnek az azt mutató billentyű helyett ujjmozdulatok vagy billentyűkombinációk feleljenek meg a hagyományos billentyűzeten való gépelés alternatívájaként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bognargabo...
2009.10.06. 09:45
Jó ez a billentyűzet, G betűket meg minek írni, megy nélküle is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!