iPon Hírek

Ki fizessen az online hírekért?

Dátum | 2009. 10. 15.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A következő öt-hat esztendőben gyökeresen átalakulhatnak az online médiapiaci üzleti modellek - mondja a Ringier Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója. Mihók Attila az idén tizedik alkalommal megrendezett Internet Hungary konferencián egy olyan lehetséges modellt vázolt fel, amelyben a legnagyobb tartalomszolgáltatók az ügyfelek száma alapján részesedést kérnek a távközlési társaságok internetbevételeiből. E modellben a tartalomszolgáltatók blokkolhatnák az internetezők hozzáférését weboldalaikhoz a bevételmegosztástól elzárkózók hálózatából. Az új bevételekre azért van szükség, mert a hagyományos források néhány éven belül már a nyomtatott és online kiadványok előállítási költségeit sem fogják teljes mértékben fedezni.

A szélessávú lefedettségi térkép fehér foltjainak eltüntetését célzó Nemzeti Digitális Közmű (NDK) a kiépítés első fázisában 45 milliárd forintból 850 településen teremtheti meg a hozzáférés lehetőségét a következő két évben - mondta Debreceni Győző infokommunikációért felelős kormánybiztos. Jelenleg 1100-1200 olyan település van, ahol nem érhető el szélessávú optikai hálózat, további 1100 településen pedig csak egyetlen szolgáltató hálózata áll rendelkezésre. Az NDK gerinchálózata és a felhasználók közötti szakaszon számos technológiai megoldás szóba jöhet az előfizetői végpontok kiépítésére, ennek működési modellje azonban még nem tisztázott. Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató-helyettese szerint a digitális közműnek ott lehet értelme, ahová a vezetékes vagy mobilhálózatok kereskedelmi alapon nem jutnak el. Ide az államnak és a szolgáltatóknak közösen kell eljuttatniuk a szélessávú szolgáltatásokat - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese szerint a hálózat bizonyos elemeinek létrehozásához az állam segítségére van szükség, azonban a végfelhasználói hozzáférést már a távközlési versenypiac szereplőinek kell kiépíteniük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Vendég-Ven...
2009.10.16. 00:51
VISSZA A HIRHEZ

Most mondjam vagy mutassam?

(Ugye ez még nem olyan trágár, hogy moderálni kelljen?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gedezoli
2009.10.16. 15:20
Szerintem egyszerűen a kapzsiság beszél belőlük, ugyanúgy mint a jogvédő szervezeteknél. Olyan "adó"nemet akarnak bevezetni, amit amúgy még nem alkalmaz senki. Ha egy weboldal tele van tűzdelve reklámmal, akkor ne kelljen már azért is pénzt fizetni, hogy a tartalmát megnézzem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!