iPon Hírek

Ki találta fel az e-mailt?

Dátum | 2012. 06. 19.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Azt hinné az ember, hogy egy ilyen kérdésre egyértelmű a válasz, pedig közel sem ez a helyzet. Az Egyesült Államokban parázs vita folyik az e-mailezés kitalálójának személyéről, és a latolgatáshoz nemrég Noam Chomsky, neves nyelvész és filozófia professzor is csatlakozott. Chomsky Shiva Ayyadurai mellett tette le a voksát, aki 1978-ban, 14 évesen alkotta meg az első elektronikus levelezőrendszert.

1978-ban, és előtte is küldtek már egymásnak elektronikus üzeneteket az emberek számítógépes hálózatokon keresztül, de Ayyadurai volt az első, aki szoftvert írt erre a célra EMAIL néven, és ő volt az, aki a hagyományos irodai levelezés mintájára strukturálta az elektronikus kommunikációt: elkülönítette a beérkező és a kimenő üzeneteket, valamint címlistába rendezte a kommunikációs partnerek elérhetőségeit.


Ayyadurai, aki jelenleg az MIT oktatója, benyújtotta az igazoló dokumentumokat igaza bizonyítására, és idén februárban a Smithsonian Intézet el is fogadta ezeket. A Washington Post ezt követően hosszú portrécikket közölt az „e-mail atyjáról”, majd a rendkívül heves ellenreakciókra válaszul egy olyan helyreigazítást közöltek, amely megkérdőjelezi Ayyadurai jelentőségét az e-mailezés történetében.

Az elektronikus kommunikáció első megnyilvánulásai kétségkívül az MIT kompatibilis időosztásos rendszerében (CTSS) zajlottak le a hatvanas évek közepén. Kezdetben a felhasználók csak mások által is hozzáférhető fájlokat tudtak feltölteni egy központi gépre, majd 1961-ben Tom Van Vleck megalkotta a „mail” parancsot, amely révén már elektronikus üzeneteket is küldhettek egymásnak a rendszert használók.

Ez a kommunikáció azonban még egyetlen gépen „belül” történt, nem haladt át semmiféle hálózaton, így sokak szerint nem nevezhető e-mailnek. Szerintük az ARPAnettel érkezett el a mai értelemben vett e-mailezés kora. Az internet ősének tekintett hálózatra Ray Tomlinson 1971-ben létrehozott egy üzenetküldő-rendszert, amely már különböző gépek között kézbesítette az elektronikus üzeneteket.


Ahogy Van Vleck elmondta, nem azon megy a vita, hogy ki, mit és mikor hozott létre, hanem hogy mit hogyan nevezünk. Chomsky érvelése szerint Ayyadurai programja 1982-ben szabadalmat kapott, és 1977-ben David Crocker, az ARPAnet egyik fejlesztője még azt írta, hogy egyelőre nem történt kísérlet a teljes hálózatot átfogó levelezőrendszer megalkotására.

Vitatkozni persze lehet az elnevezéseken, de kétségtelen, hogy Ayyadurai rendszere az első, amely hasonlít a mai levelezőrendszerekre. Előtte sokkal egyszerűbb és kevésbé rendezettebb formában valósult meg az üzenetküldés. Ayyadurai programja volt az első, amely a hagyományos értelemben vett, papír alapú levelezést elektronikus formába ültette át. Elmondása szerint, ha terminológiai vitákat akarunk folytatni, akkor akár a telegráfot is nevezhetnénk az e-mail egyik formájának. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. HUFEUR
2012.06.19. 09:19
Az Apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2012.06.19. 11:02
HUFEUR: halkan, mert meghallják, elhiszik, és vagy jogdíjat szednek utána, vagy perbe fognak mindenkit, aki használja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83
2012.06.19. 12:57
Ahhoz hogy emailt tudjunk küldeni - nem volt szükség internetre ? Még két gép között sem nevezem nevezem emailnak az átküldött irományt ...
létrehozott egy üzenetküldő-rendszert, amely már különböző gépek között kézbesítette az elektronikus üzeneteket.

de még ez sem email... belső használatú levelező program...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2012.06.19. 14:15
I.Jozsef83:

Az érvelésed ott hibázik, hogy ha csinálok egy hálózatot, ami 1 routerből, 2 gépből áll, de a router nem kapcsolódik az Internetre, viszont az egész hálózat az Internet protokolljait használja, valamint mindkét gépre teszek egy SMTP és egy POP3 vagy IMAP szolgáltatást, akkor ugyanúgy e-mail lesz az, amit az egyikről küldök a másikra. Vagy ha ez neked nem tetszik, mert szerinted ez még nem e-mail, csak belső levezés (persze kérdezem, hogy miért kellene globálisnak lennie, hogy e-mailnek nevezhesd?), akkor mi van mondjuk ha az észak-koreai intranetet használod. És mi van ha más, de hasonló protokollokat használva levelezel, és a leveleid felépítése is más(mondjuk tök más fejléc)?

Szóval totál nem egyértelmű a kérdés, ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor azt is mondhatnánk, hogy mai szabvány (vagy annak valamennyire kompatibilis elődje) és világméretű hálózat a feltétele. Hoppá, csakhogy az ARPANET sem volt világméretű...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2012.06.19. 15:00
"... idén februárban a Smithsonian Intézet el is fogadta ..."

Informatika rettenetesen felhigult, es ez sok ember sok idejet pocsekolja.

A tenyleges tenyek:

1972 unix mail (rendesen felhasznalonev@celallomas)

1973 Standardizing Network Mail Headers

1982 SIMPLE MAIL TRANSFER PROTOCOL aka SMTP

1978 tehat NEM lehet a levelezes lenyegi merfoldkove, mert

csak olyan aprosag tortent, mint levelek es cimek csoportositasa, azaz felhasznaloi interfesz

es mert a 3 lenyegbol 2 elotte es 1 utana tortent:

1972 (6 evvel korabban) egyszeru de mar levelkuldo, azaz MIVEL kuldjuk

1973 (5 evvel korabban) standardizalva az, hogy egyaltalan MIT kuldunk

1982 (4 evvel kesobben) standardizalva az, hogy egyaltalan HOGYAN kuldjuk

Mindehhez kepest csak felhasznaloi interfesz kerdes, hogy csoportositjuk a leveleket es cimeket.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gargantu
2012.06.20. 15:05
prohlep - 2012-06-19 15:00:18

"1982 (4 evvel kesobben) standardizalva az, hogy egyaltalan HOGYAN kuldjuk"

Az esetek egy részében a szabványosítás jóval később történik, mint a megalkotás és használatba vétel. Máskor a sorrend lehet fordított, önmagában ez nem dönti el a kérdést. Szerintem nem biztos, hogy egyetlen ember nevezhető az e-mail kitalálójának, hiszen ez egy sok lépcsős folyamat volt, a különböző programokat, RFC-ket különböző személyek, csoportok készítették el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!