iPon Hírek

Kiber-emlékezet egyszerűen

Dátum | 2008. 03. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Újabb optikai sci-fi-csodát váltottak valóra a japánok: a Tokiói Egyetem kutatói ugyanis egy olyan újabb hi-tech szemüveget fejlesztettek ki, ami nem csak rögzít mindent, amit látunk, de fel is ismeri, hogy mi micsoda, ezeket felcímkézi, majd egy adatbázisban eltárolja őket a hozzájuk tartozó felvételekkel együtt. Végeredményben tehát nem mást kapunk, mint egy fejlett emlékeztető-rendszert, aminek köszönhetően soha többé nem kell amiatt aggódnunk, hogy bármiről is elfelejtenénk, hova is tettük.

A "Cyber Goggles" névre hallgató újdonság két fő elemből áll: egy kompakt kamerából és egy mini számítógépből. Előbbi értelemszerűen a szemüvegen kap helyet, míg az utóbbi az ember hátán; előbbi küldi az adatokat az utóbbihoz, amely pedig egy szupergyors képfelismerő szoftver segítségével röptében kielemzi a kapott képeket és felcímkézi a rajtuk látható tárgyakat. Később aztán, ha elő szeretnénk keresni valamit, csak be kell gépelnünk a megfelelő kulcsszavakat, mire a gép máris előkeresi az adatbázisából a megfelelő felvételt és le is játssza azt a szemüveg jobb oldali lencséjén elhelyezett miniatűr LCD-képernyőn.


A Tokiói Egyetemen tartott bemutató alkalmával 60 hétköznapi tárgyat - köztük egy cserepes begúniát, egy CD-t, egy kalapácsot és mobiltelefont - vett szemügyre a Cyber Goggle-val a szemléltető, amelyeket a készülék annak rendje-módja szerint azonosított is, megjelenítve a nevüket a kijelzőn - a "szemle" végeztével pedig a keresési funkció is hibátlanul működött, mindent pontosan vissza tudott keresni a gép az adatbázisából.

Tatsuya Harada professzor, a kutatócsoport vezetője elmondta még azt is, hogy a nyilvánvaló emlékezettámogató funkción kívül a Cyber Goggle számos további alkalmazási lehetőséget is tartogat: így például felhasználható a képfelismerő technológia arra is, hogy hatalmas mennyiségű videótartalmakat is pillanatok alatt feldolgozhassunk vele, és könnyedén megtaláljuk a tűt a szénakazalban - vagyis bármit, amire csak kíváncsiak vagyunk a videók sokaságából. De ugyanígy jelentős mértékben hozzájárulhat a robot-fejlesztésekhez is, még emberközelibbé téve az érzékelési képességeiket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások