iPon Hírek

Kiberszem - elegánsabban, mint valaha

Dátum | 2008. 01. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Michelle Hauer és csapata az UCLA-ról olyan miniatűr kamera-rendszert tervezett és szabadalmaztatott, amelyet magán a szemlencsén lehet elhelyezni, hogy aztán a külvilág képeit egy, a szem hátulján fekvő chipen keresztül zökkenőmentesen továbbíthassa a látóidegnek, vagy akár egy hordozható merevlemezre is. Az előbbi értelemszerűen a különböző típusú vakságban vagy csökkent látásban szenvedőknek segítene, míg az utóbbi lehetőségeit az olvasó fantáziájára bízzuk.

Ezzel az elrendezéssel hathatósan és elegánsan oldották meg azt a problémát is, amit a szem belső, domború felülete mindig is jelentett a hagyományosan egyenes és lapos fényérzékeny chipek számára. Ennek megkerülésére a hagyományos módszer az volt, hogy a kamerát a szemen kívül helyezik el, majd onnan továbbítják a képeket a szem hátulján elhelyezett chipnek. Ez az elrendezés azonban ritkán lehet kellően feltűnésmentes.

Felmerül végül az energiaellátás kérdése is; a szabadalom erre azt a választ adja, hogy a kamera energiaellátását egy fedélzeti akkumulátor biztosítja, amely vezeték nélküli indukcióval tölthető fel, így a beültetés kívülről teljességgel észrevétlen maradhat még újratöltés közben is.

A szabadalom teljes leírása itt tekinthető meg. Nagyon reméljük, hogy minél hamarabb láthatunk majd belőle működő példányokat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások