iPon Hírek

Kickstarterrel a Holdra?

Dátum | 2014. 11. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Közösségi finanszírozással szeretne eljutni a Holdra egy brit konzorcium. A cél egy robotszonda feljuttatása égi kísérőnkre, a támogatók pedig pénzükért cserébe emlékeiket, illetve akár néhány hajszálukat is felküldhetik az égitestre. A Lunar Mission One nevű projekt tervezői nagyon komoly tudományos célokat dédelgetnek: az egy évtizeden belül induló leszállóegység az égitest déli pólusán landolna, és 20−100 méteres mélységig fúrná meg a felszínt. Egy ilyen fajta mélységi mintavétel pedig rengeteg információval szolgálhatna a Föld és a Hold eredetével kapcsolatban. Mindehhez nagyjából egymilliárd dollárra lenne szükség, amiből első körben körülbelül egymilliót szeretnének összegyűjteni a fejlesztők egy, a Kickstarteren indított kampány keretében. Az első fázis jól halad, hiszen az egy hónapos kampány első hete után már a megcélzott összeg több mint fele összejött. Ha december 17-ig sikerül teljesíteni a célt, beindulhat a tervezés, majd 2019-ben sor kerülhet a következő, a jelenleginél sokkal nagyszabásúbb kampányra. David Iron, a Lunar Missions alapítója szerint a mostani kezdeményezés tulajdonképpen annak megítélésére szolgál, hogy van-e egyáltalán hajlandóság a laikusok körében az ilyesfajta projektek támogatása iránt. Iron abban reménykedik, hogy a közösségi finanszírozás új lehetőségeket nyithat meg az űrkutatásban, amelyre mind az Egyesült Államokban, mint Európában egyre kevesebb pénz jut állami részről. Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza szintén úgy véli, hogy fontos lépés lehet, ha sikerül összeszedni az első egymillió dollárt. Mivel a projektet tudományos oldalról támogató nevek igen meggyőzőek, ha az anyagi oldal is beindul, mindenki komolyabban veszi majd a kezdeményezést, és remélhetőleg megjelennek a nagyobb befektetők is (brit oldalról már több komoly támogató is bejelentkezett).
A Kickstarteren már többeknek sikerült egymillió dollárnál többet összeszedniük. Az eddigi rekorder, a Coolest Cooler fejlesztői 13,3 milliót gyűjtöttek össze egy többfunkciós hűtőtáska piacra dobásához. A dolgok jelenlegi állása szerint az első egymillió összeszedése a Lunar Missions számára sem lesz probléma, kérdéses viszont, hogy a következő évtizedben sikerülhet-e összegyűjteni egymilliárd dollárt. Iron úgy véli, hogy erre a piackutatási eredmények szerint közösségi finanszírozás formájában is van esély, amennyiben sikerül felkelteni az érdeklődést a küldetés iránt. Ha azon emberek 1 százaléka, aki ezt megengedheti magának, hajlandó pár száz dollárt áldozni a célra, nagyjából 3 milliárd dollárnak megfelelő összeg jöhet össze, amelyből már egy későbbi mintavisszahozó küldetés is finanszírozható lehet, mondja Iron. A támogatók egyéb ajándékok mellett tárhelyet kapnak a mintavétel során fúrt lyukba elhelyezendő időkapszulán, amelyre fotókat, családfákat vagy más adatokat tölthetnek fel. A kapszula ezen túl tartalmazni fogja az emberi történelem fontosabb eseményeinek leírását és a Földön élő fajok listáját is. Mivel a közösségi finanszírozás viszonylag új módja a támogatás megszerzésének, egyelőre nincsenek biztos receptek a sikerre. Annyi bizonyos, hogy a végső cél, az egymilliárd dollár csak akkor jöhet össze, ha sikerül megnyerni a globális közösség egy méretes szeletét, mondja Elizabeth Ngonzi adománygyűjtési szakértő. Ahogy már említettük, ami a tudományos célokat illeti, rendkívül vonzó és érdekes küldetésről van szó. A Hold déli sarkvidéke számos mély, örök árnyékba burkolózó kráterfenékkel rendelkezik, ahol a jégréteg alatt érintetlen ősi kőzetek találhatók. Ezen keveset tanulmányozott régió kulcsfontosságú információkkal szolgálhat égi kísérőnk becsapódási történetével, az aszteroidák által szállított szerves molekulákkal, és a Hold, illetve a Föld kialakulásával kapcsolatban. És mivel a déli sark a jégnek köszönhetően tetemes vízkészletekkel rendelkezik, ez lehet a legjobb terület egy állandó holdbázis kiépítésére is.
A Hold déli sarkvidéke az LRO 2010-es felvételén
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. R3LaX123
2014.11.25. 19:30
"Az eddigi rekorder, a Coolest Cooler fejlesztői 13,3 milliót gyűjtöttek össze egy többfunkciós hűtőtáska piacra dobásához."
Egy hűtőtáskával ennyi pénz összeszedni... Azt hiszem pályát tévesztettem...

"Mindehhez nagyjából egymilliárd dollárra lenne szükség"
Ennyi pénzért egy biciklivel elmegyek a holdra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Chif52
2014.11.25. 20:45
Azt a pénzt inkább arra használnák hogy hatékonyabban lehessen az űrbe juttatni ilyen "ezközöket"(műholdak, emberek stb.) és ne kelljen hozzá több millió dollár csak 1kg anyag fellövéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csiki2 R3LaX...
2014.11.25. 20:49
Az oké, hogy elbiciklizel odáig, de utána még kisásóval le is kéne ásnod 20 méter mélyre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.25. 21:22
Lásd egzotikus járművek amik nincsenek köztudatban csak magáncégek kezében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!