iPon Hírek

Kiderült az Android M verziószáma

Dátum | 2015. 07. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google május végén rántotta le a leplet az Android M-ről, és egészen mostanáig egyáltalán nem lehetett tudni, hogy ez az operációs rendszer pontosan milyen verziószámmal lesz ellátva, hol fog elhelyezkedni a ranglétrán. Az Android 6.0 mindenképpen esélyesnek volt tartva, de az Android 5.2 lehetősége is ott volt a levegőben.
A verziószám kérdésére végül az Android M legfrissebb előzetes árulta el a választ, mégpedig azt, hogy az Android 5.2-t üdvözölhetjük a személyében. A Technodify szaklapon megjelent cikk rámutat, hogy meglehetősen érdekes módon derült arra fény, hogy mi lesz az új android verziószáma. Az előzetes operációs rendszerben felfedezhető egy speciális, úgynevezett „Demó üzemmód”, ami a nevének megfelelően a képességek bemutatásra szolgál. Mikor a felhasználó bekapcsolja a demót, akkor a készülék tulajdonosának ikonjai és értesítései eltűnnek a kijelzőről, de ami igazán érdekes, hogy a rendszer órája átáll 5:20-ra. Ez egyértelműen előre jelzi azt, hogy az Android 5.2-vel áll szemben a felhasználó, hiszen a Google nem először játssza el ezt az „enyhe” utalást. Az Android KitKat esetében 4:40-re váltott a vekker, a Lollipopnál pedig értelemszerűen kereken öt órát jelzett.
Miért dönthetett úgy a Google, hogy az „M” az Android 5.2 legyen? Nos, a keresőóriás valószínűleg úgy érezte, hogy nem történt akkora horderejű változás ezúttal, ami indokolná az új főverziószám használatát. Az Android M-től kezdve a felhasználók nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mert kézzel szabályozhatják, hogy a telepített alkalmazások milyen adatokhoz férhessenek hozzá, továbbá jelentősen javulhat az üzemideje a Doze és az App Standby eljárásoknak, amik bizonyítottan kiválóan teszik a dolgukat már az előzetesekben is. Ezeken felül megint sokat fejlődött a Google Now, ami már azt is figyeli, hogy éppen mit tevékenykedik a telefonon a felhasználó (Now On Tap), megújult a Fényképek alkalmazás, érkezik az Android Pay és egyebek mellett nagy hangsúlyt kapott a kiterjesztett valóság (VR) is. No, de kell ahhoz, hogy főverziót váltson a Google? Ezt persze most nem tudjuk megjósolni, hiszen nincs üveggömbünk, de érdemes megvizsgálni futólag, hogy az elmúlt években milyen változások következtek be, mikor főverziót lépett előre az Android. A Honeycomb (3.0) hatalmas újításnak indult, és az is volt igazából, de egyértelműen a legnagyobb melléfogás lett a Google részéről az Android története során. Ez egy kizárólag táblagépekre összerakott rendszer volt, de csak maroknyi eszköz készült vele, mert egyszerűen szükségtelen volt egy külön Android a tabletek részére. Belátta ezt a Google is, és az Android 4.0 Ice Cream Sandwich újra egyesített minden eszközt, ráadásul itt lett megalapozva a mai androidos felhasználói felület (Holo) is, ami persze az évek során sokat „laposodott”. A Google az Android 4.0-nál nagy hangsúlyt fektetett a megjelenésre és a teljesítményoptimalizálások is javarészt arra irányultak, hogy szemmel láthatóan is simán (stabilabb és magasabb képkockaszámmal) fusson a rendszer. Az Android 5.0 esetében pedig még maga a Google is sokszor hangsúlyozta, hogy az jelentette a legnagyobb változást a rendszer addigi pályája során. A Lollipopnál egyebek mellett a Google sokak várakozásának eleget téve lecserélte a Dalvik futtatókörnyezetet, és megjelent helyette az ART (Android Runtime).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Kajafun
2015.07.22. 16:53
"Az Android M-től kezdve a felhasználók nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mert kézzel szabályozhatják, hogy a telepített alkalmazások milyen adatokhoz férhessenek hozzá"
Ezt nem tartom akkora nagy előrelépésnek mivel akkor majd az app írója meg azt mondja hogy: Nem engeded? OK! Nem indul el és kész!
Ugyan ez van az ingressben is már jó ideje!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Shinjiii
2015.07.22. 17:29
Nagy mocskos a Google és az appok fejlesztői, bár nem tudom, mihez kezdene az adataimmal, mert még a számlámon is folyamatosan zéró mani van, még azt leemelni se tudná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. flashike
2015.07.22. 17:46
De hisz az Ingress-t a Google készítette. Ő miért nem engedné, hogy ezt-azt letilts benne? (Feltéve ha nem a lokációt, vagy a tárhely hozzáférést akarod letiltani )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SzAdamAndy Kajaf...
2015.07.22. 22:47
Csak azok az apok kapnak ilyen funkciót amik az ezek szerinti 5.2-es api-val íródnak, de arról, hogy ez eröltetve lenne az 5.2 sdk-ban tehát kötelező a fejlesztőnek használni vagy választhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!