iPon Hírek

Kifehérítenék a BlackBerryt

Dátum | 2010. 08. 15.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Elvesztheti előfizetői 7,6 százalékát az amerikai Research in Motion Ltd. (RIM), az elektronikus levelezési képessége miatt kedvelt BlackBerry okos telefonok fejlesztője, ha nem tud egyezségre jutni azokkal az államokkal, amelyek hozzáférést akarnak a vállalat rendszerén folytatott titkosított üzenetváltásokhoz - derül ki a Bloomberg és a BBC összefoglalóiból. Az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Indonézia után a hét végén India is felszólította a céget, hogy tegye lehetővé hatóságainak az információcsere ellenőrzését, mert enélkül a bűnözők, különösen a terroristák minden további nélkül teljes titokban kommunikálhatnak egymással, ami megengedhetetlen biztonsági kockázatot jelent. Az előbbi országokkal szemben India nem pusztán az üzenetek szövegébe akar betekintést, hanem a RIM titkosító rendszerének kódjait is követeli. Ennek hiányában kötelezhetik a mobilszolgáltatókat, hogy blokkolják a BlackBerryken folyó információcserét. Az indiai kormány augusztus végéig adott haladékot a vállalatnak, hogy megnyissa rendszerét a biztonsági szolgálatok előtt.

Az amerikai cég egyelőre visszautasítja a kormányok követelését, arra hivatkozik, hogy rendszerét minden országban ugyanaz az elbánás illeti meg, mint más társaságok technológiáját. Emellett hangsúlyozza, hogy neki magának sincs a kezében minden kód, hiszen a vállalatok, amelyek megrendelik a szolgáltatását, saját kulcsokkal használják a RIM technológiáját, hogy alkalmazottaik belső levelezését ne láthassák illetéktelenek. A társaság nem óhajt különleges elbánásban részesíteni egyetlen országot sem, azaz nem biztosít senkinek olyan előjogokat, amelyek másokat nem illetnek meg.

A tét ugyanakkor minden bizonnyal az okos telefonok gyártójának nagyobb, ugyanis a két említett arab országban összesen, illetve Indonéziában 1,2-1,2 millió, Indiában pedig 1,1 millió előfizetője van, akiket elveszíthet. (A RIM szolgáltatásait összesen 46 millió ügyfél veszi igénybe.) Az érintett államoknak és mobiloperátoroknak viszont mindegy, kikhez pártolnak át a felhasználók, ha a RIM-et kitiltják a piacról. A tőzsde is így láthatja a helyzetet: az indiai ultimátum nyomán 3,6 százalékkal esett a cég részvényeinek ára, amivel idén összesen 20 százalékra nőtt értékvesztésük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. mtrx220
2010.08.16. 08:40
úgy birom az ilyen hireket.
legalább ne hoznák nyilvánosságra, hogy nem tudnak belenézni az üzenetekbe.
inkább kussban kéne megtárgyalni, nem hirveréssel.
kicsit unalmasnak tartom már hogy mindenki a terroristáktól fosik, közben meg az egész világból szemétdombot csinálunk...
tetves politikusok. nem elég, hogy amatőrök még paranoidok is. és ilyen embereknek szavazunk hatalmat. vicc az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. morgyi
2010.08.16. 10:39
Ez épp olyan hogy az USA-ban nem lehet az egyik fajta fejlett titkosítást használni, mert az állam nem tudja törni. Ez is vicc...
Ha az állam bele tudna nézni a levelezésekbe, na azzal nyírnák ki pont a BlackBerryket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gylovag
2010.08.16. 10:41
Indonéziába raklapszámra gyártjuk a Blackberry-ket (9700-est) Zalaegerszegen.
Feltehetően van igény rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!