iPon Hírek

Kifejezetten kompakt PC-k piacra dobására készül a ZOTAC

Dátum | 2016. 05. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Zotac újabb ZBOX sorozatú kompakt asztali számítógépeket mutatott be, amelyek HDMI Stick formátumban érkeznek, azaz az Intel Compute Stick által kitaposott ösvényt követik. Az aprócska újdonságok egyetlen HDMI portra csatlakoznak, tápellátásuk pedig microUSB porton keresztül zajlik, ahogy azt már megszokhattuk.
A műanyagház mindkét modellnél 14 nm-es csíkszélességgel készülő, Cherry Trail Atom sorozatú központi egységet rejt, amely négy processzormaggal és Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlővel rendelkezik. A processzormagok 1,44 GHz-es alap és 1,84 GHz-es maximális burst órajelen dolgoznak. Rendszermemóriából 2 GB-nyi DDR3L-RS 1600 MHz-es memóriachip jár, az adatok tárolását pedig 32 GB-nyi eMMC tárhely végzi. Természetesen igény szerint SD/SDHC/SDXC memóriakártya segítségével bővíthető az elérhető tárhely mennyisége, hála a memóriakártya-olvasónak. Az apróságok 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.0-s vezérlő segítségével biztosítják a vezeték nélküli kommunikációs lehetőségeket, sőt, ezúttal extraként egy RJ-45-ös port is került az alaplapra, ami egy 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlőhöz kapcsolódik. Az apróságokra még egy USB 3.0-s port, egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet is került, az operációs rendszer szerepét pedig 32-bites Windows 10 Home szoftver tölti be.
A két újdonság, azaz a PI220 és a PI221 között mindössze egyetlen apró különbség van: előbbi egy apró ventilátorral érkezik, vagyis aktív hűtést kapott, míg utóbbi csak ventilátor nélküli hűtőbordákkal rendelkezik, így teljesen hangtalanul dolgozik. A ventilátoros hűtésnek előnye és hátránya egyaránt van. Az előny az, hogy segítségével a SoC hűtése optimális, így a túlmelegedésből fakadó órajel-visszavétel (ún. throttling) mértéke sokkal kisebb lesz, mint a passzív hűtést használó modell esetében. Cserébe viszont el kell majd viselni a zümmögést, ami idővel felerősödhet, ahogy egyre több por kerül a házba, illetve ahogy kezd elhasználódni a parányi ventilátor. A Zotac újdonságai várhatóan a Computex 2016 folyamán is feltűnnek majd a gyártó standján, így akkor kiderülhet, pontosan mikor kerülnek az üzletek polcaira, illetve mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. MZperX75
2016.05.13. 18:58
Tetszik! Ide vele most azonnal.........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. legyes
2016.05.14. 09:16
Sokkal nagyobb értelmét látom egy VESA dobozos gépnek, több USB-vel, normálisabb hűtéssel és - könyörgöm - nem Atom/Core-M procival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer legye...
2016.05.14. 11:14
Core M-es ultrabook-om van, Tomb Raider 2013, Mass Effect 3 simán megy rajta, passzív hűtéssel.
Tehát aki nem játékra, vagy komoly munkára akarja használni, annak MINDEN egyéb feladatra tökéletesen elég.
HTPC-nek, illetve ilyesmi felhasználásra inkább ez, mint egy zúgó búgó aktív hűtésű vacak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!