iPon Hírek

Kihívás elé állította a fejlesztőket a gyorsan bootoló Win 8

Dátum | 2012. 05. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Már az is baj, ha gyorsan bootol a rendszer

Mivel a Windows 8 alapú rendszerek elődeiknél lényegesen gyorsabban indulnak majd, így a felhasználóknak nem marad elég idejük, hogy a megfelelő időben megnyomják az F2, vagy F8 billentyűt annak érdekében, hogy a boot menüt elő tudják csalogatni. A fejlesztők célja az volt, hogy minél hamarabb elindulhasson a rendszer: a bekapcsoló gomb megnyomása után 2-3 másodperccel már a firmware inicializálása és a POST folyamat is lefut, a Windows boot menedzserének pedig egyes rendszereken csak mindössze 200 milliszekundumnyi ideje van arra, hogy fogadja a billentyűlenyomásokat – ez az idő átlagfelhasználói szemmel nézve félelmetesen kevés.

Az új boot menü.

A megoldást már kitalálták

A problémára persze van megoldás, ami új funkciók és új boot menü formájában érkezik. Alap esetben, ha nincs különösebb probléma a PC-vel, de mégis szeretnénk belépni a Boot menübe, akkor két lehetőségünk van.


Egyrészt alkalmazhatjuk a PC Settings menüpont General fülének Advanded Startup menüpontját, amelynél a Restart Now gombra kattintva tudjuk elérni, hogy a rendszer újraindítás után belépjen a boot menübe.


Alternatív megoldás – és egyben jóval egyszerűbb is – ha normál Restart, vagyis újraindítás menüpontra való kattintás előtt lenyomjuk és nyomva tartjuk a Shift billentyűt – ekkor ugyanaz történik, mint amit fentebb már említettünk. A funkció akkor is működik, ha a rendszer a bejelentkező képernyőnél áll és senki sincs bejelentkezve az adott PC-re.

Mi van, ha nem jutunk el a Windows 8 asztaláig?

Persze ezek a módszerek mit sem érnek, ha a Windows 8 nem hajlandó betöltődni – akár driver hiba, akár valamilyen frissítés okozta összeomlás, akár egyéb problémák miatt. Itt kétféle helyzet fordulhat elő, így kétféle lehetőség áll rendelkezésre.

Amennyiben egy hibás driver frissítés miatt fekete kijelző fogad minket rendszerindítás után – ez az Intel HD Graphics IGP-k driverei esetében nem is olyan régen tömegesen előfordult, mi is belefutottunk – akkor a rendszer az intelligens algoritmusok segítségével ezt a problémát érzékeli és néhány sikeresnek látszó rendszerindítás után automatikusan a boot menüt tárja elénk. Ennek mikéntjét nem fejtették ki a Microsoft illetékesei a Building Windows 8 blogbejegyzésben.

Mivel a WinRE környezet driverei és fájljai függetlenek a telepített Windows rendszerétől, így nem érinti őket semmilyen szoftveres változás, azaz ez megbízható környezet a rendszer helyreállításához szükséges feladatok elvégzéséhez. Kicsi az esély rá, de előfordulhat, hogy a Windows 8 tévedésből küld minket a boot menübe, ekkor egyszerűen az új menüben megjelenő „Continue” opcióra kell kattintani.

Amennyiben már a rendszerbetöltésnél is hiba jelentkezik, úgy a második próbálkozás után automatikusan elindul a Startup Repair Tool. Ha ez a speciális javítóeszköz sem jár sikerrel, még mindig ott a boot menü számos helyreállító opciója, amelyekkel gatyába rázható a rendszer. Rendszer képfájlból megkezdhetjük a helyreállítási folyamatot, de akár egy korábban létrehozott visszaállítási pontra is visszaállíthatjuk a rendszert a siker érdekében – ha van ilyen.

Extrák, amik javítják a felhasználói élményt

Az UEFI firmware alapú alaplapoknál közvetlenül a boot menüből is beléphetünk az UEFI kezelőfelületére, de akár azonnal, a boot menüből indítva bootolhatunk USB-s külső adattárolóról is – ez a két opció a normál BIOS-szal ellátott rendszereknél természetesen nem lesz elérhető.


Apró extra, hogy a shutdown.exe funkcionalitása is bővült, így a boot menü előcsalogatására parancssoros módszer is rendelkezésre áll mindazok számára, akik ilyesmit igényelnek (Shutdown.exe /r /o).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

30. sanyix
2012.05.24. 17:41
marketinbullshit az m$-től olyan "köpjük valami baromságot, hogy rólunk beszéljenek".
Eddig is iszonyú kevés idő volt belépni a boot menübe, aki biztosra akart menni folyamatosan nyomogatta az f8-at boot közben... szóval nem változott semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. atti2010 sanyi...
2012.05.24. 17:45
Legalább ne beszélj baromságokat, minimum fele idő alatt botool mint a Windows 7 de szerintem inkább 60-65%-os gyorsulást lehet mérni az indításnál, ha lusta voltál kipróbálni nem gond de akkor nem kell véleményt nyilvánítani róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Emberfej
2012.05.24. 18:24
Minél többet hallok erről az új winről annál unszimpatikusabb.
Remélem azért nem állítja túl nagy kihívás elé a fejlesztőket egy ilyen nevetséges probléma, mert akkor ott komoly gondok vannak.

Simán megcsinálhatnák hogy rátenyerelünk valamelyik f billentyűre és amint megnyomjuk a bekapcsológombot érzékeli hogy boot menüt vagy biost akarunk-e. Ezzel csak az a probléma, hogy akkor nem születnének ilyen cikkek, hogy egy alapvető problémára milyen jó bonyolult megoldásokat találtak ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. DaemonPC
2012.05.24. 18:28
sanyixal teljesen egyetértek rettentő kevés most is az idő többször is kellett reset gombot nyomnom hogy el tudjak minden olvasni melyik gomb mire való....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint
2012.05.24. 18:34
A Windows 7 egy átlagos gépen sok mindentől függően 40-150 másodperc alatt áll fel. Eddig az F8-ra volt olyan 1 másodperc. Ennek fényében nem kicsit vicces ez így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Antiserver
2012.05.24. 18:51
Csak hogy tisztán lássunk: a probléma elsősorban az SSD-vel felszerelt gépeknél jelentkezett.
Nekem is ilyen van, egy i5-ös procival és DDR3-as ramokkal. A Win8 kis túlzással olyan gyorsan áll föl, hogy ha elfordítom a fejem egy pillanatra, már elmulasztom a betöltést.
Egyébként tényleg van egy igen erős reklám szaga a dolognak. Annyira nem volt ez nagy gond, hogyha máris X darab megoldást készítettek rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. tranceatla...
2012.05.24. 19:04
Full hülyeség. Gép bekapcsol, rátenyerelés a billentyűre, nincs az a BIOS ami ne lépne be azonnal a beállításokba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tranceatla...
2012.05.24. 19:06
*lemaradt a második mondatom: A boot menünél meg ugyanez van, amíg a pufferben van a billentyű lenyomás, addig ott szintén nincs oprendszer ami gyorsabban betölt minthogy eljut a gép agyáig hogy hopp itt billentyűt nyomtak az előbb. Max annyi kell hogy gyors ismétlést kell beállítani a biosban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. jozsefm
2012.05.24. 19:41
Uborkaszezoni hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Geri94
2012.05.24. 19:54
Ezen jót mosolyogtam... nekem erősen marketing szagú ez a "bakker, miért csináltuk ilyen gyorsra" dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Svidi
2012.05.24. 20:13
Hülyeség, elémdugnak bármilyen ultragyors gépet meg egy billentyűzetet, úgy beszpemmelem nekik bármelyik billentyűt, hogy csak néznek Ha az átlagfelhasználó IQ-ja megüti a 10-et, akkor erre ő is rájön, és nyomkodja, mint állat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Georg17
2012.05.24. 21:05
A Win 8-at nem ismerem.
De az, hogy eddig is kevés idő volt megnyomni az F8-at vagy a DEL-t????
Pfffff......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jozsefm Geri9...
2012.05.24. 21:11
Nem.
A hír ez: Kihívás elé állította a fejlesztőket.

Azt hiszem, számukra a fejlesztés a kihívás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. newclear jozse...
2012.05.24. 22:27
A hír ez. De szerintem van abban is valami amit ő mond.

Legalábbis nekem is ez jön le "rejtett marketing mondanivalóként", hogy a Windows 8 már olyan sebességeket ért el, hogy 10 külön funkciót kellett a fejlesztőknek kitalálni és beépíteni csak azért, hogy a felhasználónak még legyen esélye lépést tartani és bejutni a boot menübe. Ami azért tényleg megér egy mosolyt, na.

De összességében tényleg kb #9.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. dzjaulah
2012.05.24. 22:37
Tehát ha jól értelmezem... Akkor ha valami hülyeség történik, és bioszba kell mennie az embernek, akkor át kell magunkat verekednünk először a windoz-on, de mivel az nem működik így két-három újraindítás után az "intelligens algoritmusokon". Ráadásul szerintem akkor ez a wincrap beeszi magát a bioszba, és megpróbálja elérni a 0 kompatibilitást.
Szóval ezt a rakás fölösleges bs-t amit bele pakoltak tényleg nem lehetett egyszerű fejleszteni. A legnagyobb kérdés ez lehetett: "Minek?"

Egyébként már az xp, meg a win7 is elég gyors volt. De ahogy kijöttek a frissítések, meg telepakolta az embr programokkal úgy lassult. Szóval az jó, hogy a tök új rendszer olyan mint a villám... De egy 1-2 hónapos rendszer már kétlem, hogy produkálná a 3 mp-et.

Azt nem látom, hogy hol említik az ssd-t. De Antisevernek igaza lehet, hogy ssd-re vonatkozik. De szerintem ssd-n is lassulni fog, sp1-gyel, programokkal stb. A 15mp-et meg amit nyertek ezzel asztali pc-n simán el fogja veszteni a használhatóságával.

Szóval igen... marketing
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Cris99
2012.05.24. 22:51
Zabalint

nálam 20-25mp a win7 felállása, samu 830ssd vel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kissrubee
2012.05.24. 22:51
Lehet utálni, de nekem bejön a W8. 02.29.-e óta használom a W8-at, gyorsabb, egyszerűbb nekem, mint a 7-es. Az intelligens algoritmus meg néha jól jön, pl havernál egyből észrevette a rendszer, hogy van valami galiba. Már teljesen hozzászoktam a rendszerhez, 1-2 hét alatt simán meg lehet szokni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zka67
2012.05.25. 00:16
Mire kész lesz a W8, addigra előbb fog betölteni, minthogy bekapcsolnám a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim
2012.05.25. 06:36
Microsoft logika, ne is próbáld megfejteni mi értelme, mert nincs!

Nekem már 2x is volt Windows 7 alatt olyan hosszadalmas startup repair, hogy gyorsabb lett volna flash meghajtóról a reinstall!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Toldo
2012.05.25. 08:01
Ez az új W8 egyértelműen táblagépekre készül. Az eddigi összes újítás is ezt bizonyítja. Ott nem kell 2 vagy több rendszer, stb. Nekem amúgy nem jön be (próbáltam is, ez a Metro téma szörnyű ).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm Toldo
2012.05.25. 08:07
Számukra lesz inkább optimalizálva, de azért korántsem lesz kizárólagosan táblákra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. irdatlanno...
2012.05.25. 08:42
ki nincs meg elégve a win7-el?
én nem látom értemét h váltsak egy olyan rendszerre amiben legalábbis nekem nincs hasznom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Spr1nG
2012.05.25. 10:12
A POST Screen-nél működik a pause billentyú is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm irdat...
2012.05.25. 10:21
ki nincs meg elégve a win7-el?

Akiknek meg problémájuk volt vele, azok a Win 8 láttán ,egyre jobban fogják szeretni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Riddick77
2012.05.25. 10:55
Ha,ilyen ronda marad a kezelő felület bármilyen gyorsan bootoljon is,nem fognak rohanni az emberek,hogy cseréljék a Win7-et. Olyan az egész,mintha a MS megakarta volna spórolni az időt és a pénzt,és több platformra kifejlesztett oprendszer helyet, kiadnak egyet,ami jó lehet mindenre. Kíváncsi leszek mennyire fog összejönni nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2012.05.26. 11:05

2012-ben mar epp ideje, hogy eltanuljak a nyilt forraskodu vilag forraskodjainak tanulmanyozasaval a gyors boot-olast.

Csak minek olyan gyorsan boot-olni?

Mert meg nem tanultak el a rendszeres reboot-igeny nelkuli rendszerfrissitest!

Paradox: windows erosen reboot fuggo es megis sokaig nem tudtak eleg gyorsan reboot-olni, ... mikozben a szabad vilag folyamatosan futva tud maradni, es megis regota tudnak gyorsan boot-olni!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2012.05.26. 11:06

Eltanulhatnak a szabad vilagtol a gyors es kenyelmes frissitest is.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Laci19
2012.05.27. 18:54
Szánalmas. Még ennek a rendszernek jósolnak (inkább remélnek ) rekord eladást.. Visszamentek a C64-es GEOS grafikai szintjére, ha meg átváltasz Win7 módba, akkor minek a 8? A 7-et még elég sokáig támogatják, és PC-re a 8 nem jobb nála. Táblagépekre lehet hogy jó, nem tudom - de nem is akarom, mert alapból nem érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. franc0 prohl...
2012.05.27. 19:44
Én értem, hogy haragszol a Microsoftra valami miatt. Talán a neve emlékeztet valamire, nem tudom.

De hogy mi a fenéről dumálsz most, azt nem értem. Ezekben a dolgokban ma már semmivel sem rosszabb a Win7, mint mondjuk az OSX vagy az Ubuntu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm franc...
2012.05.27. 20:28
A sok esetben, kényszerből történő használata a baja. Nincs szabad választási lehetősége mindenkinek a M$-ot illetően.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!