iPon Hírek

Kína megjárta a Holdat

Dátum | 2014. 11. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy kínai kísérleti szonda nyolc nap alatt eljutott a Földről a Holdon túlra, majd égi kísérőnket megkerülve minták hordozására alkalmas kapszuláját épségben visszajuttatta a Földre. A küldetés egy holdi minták beszerzését és bolygónkra való visszajuttatását célzó misszió előkészítése volt, amely a távol-keleti ország űrszakértőinek tervei szerint 2017-ben indulhat útjára. A Csang’e−5−T1 nevű tesztjármű október 23-án indult útjára, a kapszula pedig november 1-jén ért földet. A sikeres misszióval Kína a harmadik nemzetté lépett elő, amely sikerrel demonstrálta, hogy megfelelő technológiai háttérrel rendelkezik egy mintavisszahozó küldetéshez. Holdi mintákat utoljára a szovjetek hoztak vissza a Földre a hetvenes években. A három éven belül indítani tervezett Csang’e−5 a kínai illetékesek elmondása szerint nagyjából két kilogramm holdkőzetet fog begyűjteni, ezt ráadásul nem is a felszínről szerzi majd be, hanem két méteres mélységből.
A kínai kísérleti szonda útja során 413 ezer kilométerre távolodott el a Földtől, és menet közben fantasztikus képeket készített a Föld és a Hold párosáról. Mivel a visszatérő szonda sebessége túl nagy volt a kapszula légkörbe való biztonságos belépéséhez, a kínai mérnökök érdekes módot választottak az űreszköz lelassításához. A 11,2 km/másodperccel haladó egységet egyszer „visszapattintották” az atmoszféra felső rétegeiről, mintha egy kaviccsal kacsáznának a vízen. A kapszula ennek hatására annyira lelassult, hogy a légkörbe való tényleges belépéskor a hővédő pajzsok már képesek voltak megbirkózni a terheléssel. A kínai űrprogram sikert sikerre halmoz az elmúlt időszakban, és a legjobb úton halad fő célja felé, hogy a 2020-as években embert küldjön a Holdra, illetve állandó űrállomást létesítsen égi kísérőnk közelében. A mostani küldetés célja elsősorban a visszatérést biztosító rendszerek tesztelése volt az ambiciózus holdprogram harmadik lépését jelentő Csang’e−5 missziójának előkészítéseként. A program első lépéseként 2007-ben és 2010-ben Kína szondákat küldött égi kísérőnk körüli pályára, a második lépésben pedig egy leszállóegységet és egy apró holdjárót juttattak a Holdra 2013 decemberében.
Míg a kínai űrprogram rendkívül sikeres hetet zárt, az amerikai magánűrhajózási cégek borzasztó napokon vannak túl. Az Orbital Sciences rakétájának robbanása után pár nappal a Virgin Galactic céget érte a következő, ezúttal sajnos emberéletet is követelő tragédia. A cég SpaceShipTwo nevű űrrepülőjét a Mojave sivatag fölött tesztelték, amikor a jármű nem sokkal a hordozójáról való leválás után darabokra hullott a levegőben. A fedélzeten tartózkodó két pilóta közül az egyik csak könnyebben sérült, a másik viszont életét vesztette. A Virgin által fejlesztett jármű kifejezetten űrturisztikai célokra épül: az elképzelések szerint az űrrepülőt egy hordozó viszi fel a légkör magasabb rétegeibe, ahol a gép leválik, és a repülő saját hajtóműveivel emelkedik 100 kilométeres magasságba, a világűr határára, majd utasaival együtt visszatér a Föld felszínére. Az első vizsgálatok alapján elképzelhető, hogy a tesztrepülő tragédiáját emberi hiba okozta, úgy tűnik ugyanis, hogy a pilóták túl korán állították a szárnyakat a visszatéréshez szükséges fékező pozícióba. Ettől függetlenül lehetséges, hogy egészen más okozta a repülő széthullását, amelyre majd csak a következő hónapok vizsgálatai fognak fényt deríteni. A cég történetében nem ez az első hasonló tragédia, 2007-ben egy földi hajtóműteszt során történt robbanás három technikus életét követelte. A mostani eset komolyan visszavetheti a Virgin terveit, a cég ugyanis már a jövő évben meg akarta volna kezdeni a turistautakat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. jozef8
2014.11.04. 15:43
Az alsó képről hol vannak a csillagok? Egyébként a Hold nem fekete-fehér... [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. istvankiss... jozef...
2014.11.04. 15:59
Mondták nekik, hogy egy kicsit húzódjanak odébb, ne rontsák ott a levegőt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.04. 16:23
Ugyan a linkelt képen az áll, hogy false color, és a Földről tudtommal nem lehet helyes színképű fotót készíteni, de valóban azt mondják az okosok, hogy a Hold nem fekete-fehér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. RealDreamQ
2014.11.04. 16:59
Majd csak kiderül ki is volt fenn a holdon . Képek magukért beszélnek majd , ha mind nyilvánosságra kerülnek . KÍNA nem USA , lehet jobban járunk velük mint a nagy titkolódzó titokzatos USA-val .. nem tudni mennyirán van megvezetve nép ?!

Ezért is fogadok mindent fenntartással . Mondani lehet mindent . Emiatt is rühellem amikor vagdalóznak az 5-10-20 100 millió évekkel és xy távolságokkal fantazmológiákkal . De olyan bizton állítják , hogy leszakad alattuk a föld. Saját bolygónkat nem ismeri tudomány , nemhogy 50millió fényévnyi távolságra mi van , mi zajlik ...
Valahogy inkább próbálok hinni kínaiaknak. De az , hogy csak a FÖLD -nek elkeresztelt bolygón van csak élet - na ezt magasan nem .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MeTrIkUsTe... jozef...
2014.11.04. 17:43
Nyilván nem a Hold sötét oldalán fotóztak, tehát "nappal" készült, ezért nem látszanak a csillagok. Csak azt ne kérdezd meg, hogy ha nappal készült, akkor miért fekete az égbolt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. inSt4DEATH MeTrI...
2014.11.04. 18:02
AZért fekete az égbolt mert nincsen légkör, ha a Földnek sem lenne akkor az is ugyan ilyen lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.04. 18:08
A csillagokhoz hosszabb expozíciós idő kell, ebben az esetben viszont a Föls és a Hold helyén egy-egy bazinagy fehér pacát látnál.

A linkelt Hold képed hamisszínes felvétel, ami azután lesz ilyen, hogy a sok színszűrős felvételből (fekete-fehér RAW fileok) egy programmal olyan színkavalkádot raksz össze, amilyet csak akarsz.

Szabad szemmel a Hubble által látottak sem ugyanolyanok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.04. 18:10
"lehet jobban járunk velük mint a nagy titkolódzó titokzatos USA-val"

Ne légy naív. Mindenki titkolózik, még Albánia is. Nehogy má' a tisztesség szobrát avasd fel Kína személyében, mert dobok egy hátast.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.04. 18:13
"bolygónkat nem ismeri tudomány , nemhogy 50millió fényévnyi távolságra mi van , mi zajlik ...
Valahogy inkább próbálok hinni kínaiaknak"

Azért kutatni szabad, nem? Ahogy akarod, higgy csak a kínaiaknak, az ő szájukból csak is az igazság szól, kissé mandarin akcentussal.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozef8
2014.11.04. 19:24
Lehet igazatok van, csak kicsit furcsa volt Több képen láttam már hogy vannak csillagok a hold mellett Nem a kép eredetiségében kételkedtem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. istvankiss...
2014.11.05. 19:04
+1
A tulaja meg két dűnével odébb lopja a színesfémet a lezuhant csillaghajóról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!