iPon Hírek

Kína okosabb újszülötteket akar

Dátum | 2013. 03. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A napokban egy érdekes és meglehetősen felkavaró interjú jelent meg a Vice oldalain. Geoffrey Miller, amerikai evolúciós biológus arról beszélt Aleks Erornak, hogyan kívánja Kína egy nagyszabású genetikai program keretében növelni lakosságának intelligenciaszintjét. Az amerikai kutató elmondása szerint a Pekingi Genomikai Intézet már be is szerezte a világ kétezer legokosabb emberének DNS-mintáját, és a szakértők jelenleg azon dolgoznak, hogy a genomok szekvenálása és összehasonlítása révén azonosítsák az emberi intelligencia meghatározó genetikai markereit. A tervek szerint a jövőben a kínai szülők úgynevezett beültetést megelőző genetikai szűrővizsgálaton vennének részt, amelynek során a megtermékenyített petesejtek közül kiválasztanák azt, amelyikből nagy valószínűséggel okosabb baba fejlődik ki. A szó szoros értelmében tehát nem beszélhetünk génmérnöki tevékenységről, hiszen senki sem nyúl hozzá az utódok genomjához, de a tervezet kétségkívül egyfajta nemesítő programot igyekszik megvalósítani, hiszen a legkedvezőbb génállományú zigóták kerülnek beültetésre és kihordásra. Ahogy Miller is megjegyzi az interjúban, az intelligencia természetesen rengeteg különféle gén meglétének és kölcsönös együttműködésének eredménye, ráadásul csak részben tekinthető genetikailag meghatározottnak, hiszen a környezet, a nevelés legalább annyit számít abban, hogy mennyire lesz értelmes felnőtt egy gyermekből, mint az öröklött tulajdonságok. Ahogy a szakértő fogalmazott, a módszer sokkal gyorsabb eredményeket produkálna, ha nem a rengeteg faktortól függő intelligenciát, hanem más, kevesebb markertől függő tulajdonságokat, például fizikai jegyeket igyekeznének fejleszteni általa.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a projekt Kínában látott napvilágot. Az országban 1994 óta van érvényben az az eugenikai törvény, amelynek értelmében az állam aktívan beleavatkozhat abba, hogy ki vállalhat gyereket. Ha például egy pár egyik tagja valamilyen öröklődő betegségben szenved, csak akkor kapnak engedélyt a házasodásra, ha beleegyeznek valamilyen hosszú távú fogamzásgátló módszer alkalmazásába vagy az érintett fél sterilizáltatja magát. Ha a terhesség alatti vizsgálatok valamilyen súlyos magzati rendellenességre derítenek fényt, az orvosnak abortuszra kell bátorítania az anyát, az anyának pedig a törvény értelmében erősen „ajánlott” hallgatnia az orvosi tanácsra. A technológia fejlődése tehát most egy új szintre emelheti a kínai kormány eugenikai törekvéseit. Az egyelőre ugyan nem világos, hogy az egyelőre kidolgozás alatt lévő eljárás kötelező lesz-e, de nagyon könnyen elképzelhető. Az 1994-es törvény egyébként is meglehetősen tágan értelmezhető, az ország lakosságának génállományából kiirtandó súlyos rendellenességek kategóriájába például némi magyarázattal minden gond nélkül bevehető az alacsony intelligenciaszint is, utat biztosítva a szűrővizsgálat kötelezővé tételére. Miller elmondása szerint a projekt megvalósulásának nincsenek technikai akadályai: a kínai genetikai módszerek rendkívül fejlettek, óriási mennyiségű DNS-minta áll a kutatók rendelkezésére, és a kormány hozzáállásának eredményeként sokkal gyorsabban megy a kísérleti eljárások engedélyeztetése és egészségügyi gyakorlatba való átültetése, mint a világ más tájain. Hasonló program megvalósítására gyakorlatilag szinte minden fejlett ország képes lenne, csak éppen a kínaiakon kívül senki sem fontolgatja, hogy ténylegesen végrehajtson egy ilyen, morálisan, ideológiailag és tudományosan egyaránt vitatható tervezetet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

79. Cris99
2013.03.25. 17:07
Jönnek majd a megfigyelők mint a Fringe sorozatban, aki látta tudja miről beszélek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Xeon
2013.03.25. 17:16
Szerintem ezt nem kéne hagynunk. A morális problémákon kívül is vannak vele gondok, pl.: a gazdaság szabályozva van a világban, ezt sem lenne szabad hagyni és csírájában kell elfojtani. Véleményem szerint ez akár háborús provokációnak számít. Alapból nem stimmel az, ami Kínában folyik, de ezzel úgymond eltűnik a verseny, hogy visszatérjek a gazdaságos példámhoz.
Persze aztán, ha felsülnek akkor nagyon megszívják....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. witchlord
2013.03.25. 17:29
Nézzétek meg a "GATTACA" című filmet.. (Az egyik kedvencem) Ez már arról szól...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Terror
2013.03.25. 17:38
Üdvözlöm a kezdeményezést, ezt mindenhol így kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. enisherpa
2013.03.25. 17:46
Ha mondjuk mi kezdenénk ilyen programba, és genetikai szűrés alapján elvetetnénk a "nem megfelelő" gyerekeket, köztük cigányokét is, akkor vajon nekünk is azt mondanák, hogy ez így súlyos morális kérdéseket vet fel, vagy keményebb kritikát kapnánk?

Mi van az önrendelkezéshez való joggal? Remélem, soha nem vezetik be nálunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. deadsnow44
2013.03.25. 18:10
Igenis itt is be kellene ezt vezetni, különben csak idő kérdése és elbutul a társadalom. Persze a magyar államnak nem érdeke, hogy okos állampolgárai legyenek, hiszen a hülyéket könnyebb átverni és az agymosó reklámok is jobban hatnak rájuk...
Aki meg a cigányokat védi, az még soha nem látott közelről cigányt, vagy ő maga is az! Egyébként egy szerb tudományos felmérés alapján a cigányok átlag IQ-ja 70..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. dzsuz87
2013.03.25. 18:12
Aztán, ha ez a korosztály felnő, jön a "gépek lázadása"...
Ez azért tényleg olyan dolog, amibe nem lenne szabad most még beleszólniuk, nem ismerjük eléggé ahhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. bszoke88
2013.03.25. 18:15
#4
sztem is. lehet röhögni, h a spártaiak kidobták a gyenge gyerekeket, de volt eredménye. a kínaiak sztem egyébként is okosabbak a többi embernél. meg lehet nézni azt, hh tanulnak, meg hogy milyen eredményeket érnek el különböző dolgokban.
nem hiába van az a mondás, h:
don't worry if you're not the first, there is a chinese kid who does it 10 times better than you anyway.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. palacsa
2013.03.25. 18:31
this is madness...
no... this is china!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. jozsefm
2013.03.25. 18:32
Hihetetlen, sárga ferdeszemű mengelék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. Phantomstr...
2013.03.25. 18:44
Nekem is a Gattaca jutott róla eszembe, az is pont ugyanezt tárgyalja.
Hogy mennyire etikus és mennyire hatásos, az már más kérdés. Nálunk Európában illetve az Amerikában nagyon rossz a sajtója az eugenikának, annyira, hogy már a kérdést tárgyilagosan kezelni is bűn sokak szemében.

Kíváncsi vagyok, hogy a bevezetése után mennyivel fogják megbuktatni kiokosodó kínaiak a rendszert.

@deadsnow44
Nem kell Szerbiáig menni hasonló felmérésekért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Terror Phant...
2013.03.25. 18:48
Ez a cikk különben kimondottan vicces, először ízléstelennek titulálja, aztán leírja, hogy Jeszenszky kijelentése valójában igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. prohlep
2013.03.25. 18:54

Nem kéne Kínát cikizni. Nyugati modell csúfosan bedöglött. Ellenfél híján.

1989 óta szabadon bemutathatták volna, miért jobb a nyugati modell. De az eredmény nem csak az, hogy Európa keleti része gatyára vetkőztetve és jövőtlenné téve, hanem hogy a gazdagabb nyugati részen is ideje barátkozni a NEM jóléti társadalom fogalmával.

1989 óta Kína csak egyre nagyobb eredményeket ér el, elhagyja nyugatot, hamarosan amerikát is. Ezt ma már a nyugatbarát gazdasági honlapok is várható tényként írják meg. Már nem merik tagadni, minek, kész vége.

Kína sikerében benne van, hogy nem csupán 2 ezer éves kultúra, mint nyugat, hanem 5-6 ezer éves. Az azért baromi nagy különbség!

Kínában ismerik és megszívlelik az ősi intelmet: ha a szabadságodat hajhászod, éppen azt veszted el.

Keresztyén szerzetesek máfél ezer éve gyakorolatban tapasztalják és igazolják, hogyha lemondanak szabadságukról, szabad döntésekről, akkor éppen a szabadságot nyerik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. gagag
2013.03.25. 18:54
Érdekes aspektus. Mármint az, hogy vannak akik "kínaiasan" gondolkodnak, akik helyeslik, vagy csak eltűrnék ezt a hozzáállást. Terror, elgondolkodtál azon, ha ez az előzetes "kiválasztás" működne a világban és kicsiny hazánkban, akkor lehet, hogy te sem lennél, vagy gyermeked, vagy unokád? Mert előzetesen "silánynak" bizonyultál? (Bocsi, nem személyesen rád gondolva, csak a felfogás kicsit nehézkes nekem). Vagy genetikailag sérültnek nyilvánítottak, és most nemzésképtelenül kellene élned, vagy bárki másnak? Szerinted ez a helyes út?
Minden tiszteletem azoknak, akik ezeken a kínai terveken elgondolkodnak, de remélem eszükbe jut, hogy ők is lehetnek szenvedő alanyai egy ilyen szabályozásnak, és ahhoz képest viszonyulnak a kérdéshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Terror gagag
2013.03.25. 19:02
Ha választhatnál, hogy Dawn-szindrómás, esetleg ha nem is fogyatékos, de az átlagnál jóval gyengébb értelmi képességekkel megáldott gyermeked legyen, vagy egészséges, te mit választanál? Feltéve, hogy ott van előtted a lehetőség, hogy válassz. Én elgondolkodtam csakugyan, és kételyek nélkül az egészséges, jó képességű gyermeket választanám. Szerencsére a családomban nem fordult eddig elő, hogy valaki születési rendellenességgel jöjjön világra, de ismerek olyat, akinek például autista a gyermeke. És biza ő átkozza a világot, amiért az orvostudomány nem áll azon a szinten, hogy segíthetett volna neki elkerülni azt, ami történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Radon
2013.03.25. 19:20
Ha ez bejön és társul a tanulásban is felmutatott szorgalmukkal, hihetetlen szürkeállomány alappal rendelkeznek majd. Persze megszólal bennem a kisördög: vajon csak az intelligenciára mennek majd rá? Mert ilyen alapon nemcsak tudós-, hanem harcos "kasztot" is létrehozhatnak majd, olyan genetikai markerek előnybe részesítésével, amelyek a született egyednél magas intelligenciát és agressziót valamint erős fizikumot eredményeznek.

gagag: Igen, könnyen lehet, hogy egy ilyen zigóta szelekciós eljárás után terror vagy én, vagy akár te sem jöhetnél világra, ugyanakkor aki nem születik meg annak ez a tény nem fáj. Helyettük viszont olyan utódok születnének, akik létezésének valószínűleg több értelme lenne.

Ha csak az üzemünkben körbenézek, a nagy magyar átlagmelósok között, akik egy része a nyugati fizetés utáni vágyukat a balkáni munkakultúrával és a bűnözőket megszégyenítő erkölcs tagadással kombinálják, én el tudnák náluk jobb emberanyagot is képzelni. Akik között ugyanolyan jó arcok lennének, csak akik után kevesebb gépkarbantartást, kevesebb selejtpótlást kellene végezni, miközben több energiát spórolnánk meg, és mindezek tetejében még a hangulat is jobb lenne vagy legalább is nyugalmasabb.

Majdnem ugyanolyan emberek lennének, csak a világ lenne másabb. Szerintem jobb lenne, de nem zavar ha más ezt radikálisnak meg megvetendőnek tartja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Radon
2013.03.25. 19:24
Mikrobi: 2016-ra éri be az USA-t (pár napos cikk). Pénzügyi ereje hatalmas, kutatók/fejlesztők száma óriási, technológiájuk fejlődik (lopnak is szépszámmal), emberanyag van. Biztos győztesek, akiknek persze hatalmas problémákkal is szembe kell nézniük. Pl az előregedés, de ezt a robottechnika állítólag 10-20 éven belül megoldja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. CyberPunk6...
2013.03.25. 19:33
De jó lesz amikor kijön az új csúcsmodell és a régieket leselejtezik, vagy leosztják alantasabb munkára, esetleg fogyóeszköz lesz.

Az ember, mint fogyóeszköz ma már amúgyis létező jelenség Kínában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. dobko
2013.03.25. 19:34
Ha mindenki okos lesz, akkor ki fogja takarítani az utcát?
Pisti és Géza is kitűnő tanuló a többi osztálytársával együtt, apuka, anyuka örül, a gyerekből diplomás, elismert ember lesz. Ott fog állni a sok okostojás, de nem lesz annyi munka, amennyi kéne, ezért diplomával fognak takarítani?
Esetleg annyira jól fog menni Kínának, hogy vendégmunkások végzik a pór munkát?

Ha engem kérdez valaki a dologról, akkor azt mondom, van ennek jó oldala is, nem lesz beteg, szellemi fogyatékos gyerekem, hasonlók, viszont van a másik oldal, hogy én úgy szeretnék gyereket, ha beadom az asszonynak amit kell és majd a természet végzi a dolgát.

Nehéz kérdés ez, én most próbálom modern emberként megközelíteni ahogy gondolkozok rajta, de még így is eléggé elrettentő a dolog.

Régen a parasztnak volt a legjobb kint a mezőn teheneket legeltetni és házi koszton éli...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. carraroxt
2013.03.25. 19:34
Kína, ha így folytatja előbb fullad a mocskába, minthogy bármire is jusson.

Az intelligencia pedig a súlyosan kóros születési rendellenességeket leszámítva nagyrészt inkább nevelés kérdése. Szóval amennyiben a genetikai beavatkozás túlmutat azon, hogy kizárólag a jól körülhatárolhatóan hibás génszekvenciákat javítják (például említett Dawn kór), akkor az morálisan nem védhető.
Ha elindul a lavina mindenki adoniszi szépségű szuperman-eket akar majd Einstein agyával. Csak gondoljatok bele, hogy milyen mértékű társadalmi feszültséget teremtenek ezzel, ami pont a szuper-gyerekeket fogja leginkább sújtani. Aztán felnőve már szuper-psycho-k lesznek.
Szóval öröklődő genetikai rendellenességek javítására, de úgy, hogy az egyén semmilyen más jellemzőjét nem változtatják meg, még megérteném. De ennél tovább menve már a nagyon nem kívánatos kategóriában van a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. carraroxt
2013.03.25. 19:40
Egyébként a kínaiaknál az átlag IQ már most is magasabb mint a világ többi részén. Pl. az USA-nál bő 10-el! Sőt még Svájcnál is. Ebből is látszik, hogy ez nem annyira meghatározó tényező mint gondolnánk. Az IQ csupán egy elméleti adottság, így önmagában alig jellemzi az egyén valódi praktikus intelligenciáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. jozsefm
2013.03.25. 19:41
Abba is gondoljatok bele, mi lesz ha ez a technológia szaddamhusszein, kadhafi félék kezébe kerül? Atomot nekik, vagy mivel lehet majd megállítani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. dobko
2013.03.25. 19:44
Radon: "Helyettük viszont olyan utódok születnének, akik létezésének valószínűleg több értelme lenne."

Ezt most ugye te se gondoltad komolyan ?

Eleve mi értelme van az életnek? Mi értelme van, hogy kínlódunk itt nap, mint nap a munkával, a sok stressz, stb. ? De tényleg mi értelme? Milyen céllal van lét? Miért alakult ki az univerzum? stb.. ?

Na ezek a kérdések, amiket ép ésszel nem lehet felfogni, de nekem van rá egy elvem: Az élet egy ajándék, nem kell keresni, hogy miért, hanem csak meg kell próbálni minél jobban alakítani és lehetőség szerint élvezni.

Annak semmivel nem lenne több értelme ha csak okos emberek lennének a földön, mert eleve ha belegondolsz semmi célja az életnek a világban, hanem csak egyszerűen létezik. Nem céllal hoztak minket létre, hanem csak vagyunk.

Érted mit akarok mondani?

Egy jobb minőségű processzornak, ami élettelen van értelme, mert gyorsabban kiszolgálja az embert, ezért fejleszteni kell, de szerintem az embereket butaság manipulálni ilyen módon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. CyberPunk6...
2013.03.25. 19:54
Amúgy a túlzottan egységesített génállomány, ha mindig kiválogatják a hasonlókat az egy járvány esetén csúnyán visszaüthet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. rabib
2013.03.25. 20:10
Ez a cikk számomra megdöbbentő volt. "Gyárilag" okosabb emberek szülessenek, ilyenről még sohasem hallottam. Egyébként az emberi agy úgy működik, hogy a környezetéhez alkalmazkodik szinte mindenben, tudásban is, nézzétek meg, hogy egy tudományban elmaradottabb Afrikai országban, vagy egy modern országban "tudnak" többet az emberek. Nem véletlenül tettem idézőjelbe a tudnak szót. Az érdekesség kedvéért érdemes felvetni azt a kérdést, hogy mi számít tudásnak, avagy mi nem. Az, hogy a mostani fiatalok nagy része önmagáról nem tudna gondoskodni, ha arra kerülne a sor, az elég baj. Az emberi kapcsolatok hol tartanak? Alapértelmezettként jelen van az előítélet, -persze negatív formában- és az érzéstelenség, az empátia hiánya a másikkal szemben.

Ezt akarják netán a kínaiak javítani? Vagy a lexikális tudás mind nagyobb mértékű befogadóképességére helyezik a hangsúlyt?

Teljesen mindegy, melyik legyen is igaz, egy valamit nem fognak, nem akarnak az átlagembereknek, meg szinte senkinek se odaadni: a szabadságot, és azt a tudást, hogy Ő csak egy fogaskerék a gépezetben. Legyen ez politikai vagy vallási hatalom.

dobko

A világon minden okkal és céllal létezik, a 3 dimenziós világba azért jöttünk, hogy élményeket szerezzünk, ezt is megismerjük, mint a létezés egy újabb megnyilvánulási formáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Terror
2013.03.25. 20:16
"Ha mindenki okos lesz, akkor ki fogja takarítani az utcát?"

Egyelőre inkább azon izgulnék, hogy az emberek túlnyomó többsége alkalmas-e arra, hogy komplexebb feladatokat lásson el az utcaseprésnél. Tekintve, hogy a társadalom jelentős része már eljutott arra a szintre, hogy írni-olvasni sem tud igazán, gondolom nyilvánvaló, hogy nem a hülyékből szenvedünk hiányt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Leeroy
2013.03.25. 20:24
Kína mai gazdasági erejét és potenciálját a nyugati filléreskedésnek (értem ezalatt azt, hogy kvázi minden gyártatást hozzájuk helyeztek, ezzel egy füst alatt legatyásítva a saját iskolázatlanabb néprétegeiket, megfosztván milliókat az egyszerű kétkezi összeszerelő munkából való megélhetéstől) köszönheti. Ők pedig köszönik is, és élnek a továbbhaladás lehetőségével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Asagrim
2013.03.25. 20:28
Reméltem hogy valami ilyesmi fog történni ... mármint hogy egy viszonylag érinthetetlen ország (értsd: szuperhatalom) elkezd szarni a műetikára amit a génmanipulációval és őssejtkutatással kapcsolatban a fejlett nyugat felállított, amivel ezek a nyugati államok döntéskényszer elé lesznek állítva: felveszik a versenyt átértékelve az eddigi hozzáállásukat, vagy agresszív diplomáciával megpróbálják leállítani ami aztán vagy sikerül vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Szefmester
2013.03.25. 20:36
Támogatom ezt az egész módszert!

Ha csak azok nem élnének már most akik gyakorlatilag csak az orvostudomány hosszú távú kezelései miatt vannak életképes állapotban, már akkor kevesebbet kellene költeni a kórházi alapból a kezelésükre. Ez a pénz mehet értelmesebb helyre is szerintem.

Ha csak intelligens emberek léteznek, és a kultúra is elfelejti azt hogy egyénileg jobb legyen az élete valakinek a társadalmi jólét helyett, akkor vélhetőleg a tanult diplomás ember nem fogja lealacsonyítónak érezni azt hogy az utcát takarítsa, vagy netán mások után takarítsanak. Fel fogják fogni hogy ezzel élhetőbbé teszik a környezetük. Egy olyan korszakban ahol a gyártást automatizálják a legtöbb helyen ott csak a szakértelemmel rendelkezők fognak maguknak "normális" munkát kapni, a többiek az "alantas" munkákat fogják megkapni. Egy intelligens és kulturált ember pedig nem akar mocsokban élni, és egy intelligens és kulturált ember nem akarja hogy más takarítson utána, hanem ő maga teszi ezt meg képességihez méltó módon. (vannak akik a cigicsikket sem képesek a megfelelő helyre dobni, ezek után mi mást várhat el bárki is?)

Csinálják csak ezt a kutatást, szűrjék ki az örökletes betegségek hordozóit, és gátolják meg a hibás gén további létezését, mert súlyos gondoknak csak így lehet elejét venni. A Gattaca féle világ helyett én egy Gattaca és a Star Trek utopisztikus világának az ötvözetében látom a föld jövőjét.Egyik a másik nélkül nem megy.

Én megszülettem volna így is, de a spártai társadalomban nem valószínű hogy életképes lettem volna fiatal felnőttkoromban. De ismerek olyat aki gyógyszerek nélkül nem lenne meg bőrirritáció nélkül ha más emberhez ér... Ha a világ jobb hely lehetne ha a lakosság nagy részét kiirtanák és én belekerülnék a selejtesebbnek ítélt részbe akkor nem tiltakoznék a dolog ellen, mert tudom hogy a többieknek jobb lesz nélkülünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. dobko
2013.03.25. 20:56
Szefmester: No Comment...

Szóval ha tartósan beteg leszel akkor ezek szerint te nem mész a kórházba, hanem önként meghalsz, hogy ne vegyél ki pénzt az alapból?

A diplomásnak megtisztelés lenne utcát söpörni, mert ettől jobb lesz a környezete? Akkor minek tanul évekig?
Ne haragudj, de eléggé "beteg" gondolatok ezek, persze mindenkinek lehet egy véleménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Phantomstr...
2013.03.25. 21:01
@dobko
"Ha mindenki okos lesz, akkor ki fogja takarítani az utcát?"

Esetleg gépek, amiket az okos emberek arra fejlesztenek ki, hogy maguktól tisztán tartsák az utcát?

"Pisti és Géza is kitűnő tanuló a többi osztálytársával együtt, apuka, anyuka örül, a gyerekből diplomás, elismert ember lesz. Ott fog állni a sok okostojás, de nem lesz annyi munka, amennyi kéne, ezért diplomával fognak takarítani?"

K+F-hez nem létezik elég ember, minél többen dolgoznak egy problémán, annál előbb születik megoldás. Majdnem minden egyéb viszont automatizálható vagy előbb utóbb az lesz. Erre való az agy, nem takarításra. Azt kérdezted, hogy mi lesz a sok diplomással. És mi lesz a sok képzetlennel, ha a gépek kiszorítják őket a munkájukból? Eddig a termelőágazatokból kiszorult emberek el tudtak helyezkedni a növekvő szolgáltató ágazatokban, de már azt is automatizálják.

"Eleve mi értelme van az életnek? Mi értelme van, hogy kínlódunk itt nap, mint nap a munkával, a sok stressz, stb. ? De tényleg mi értelme? Milyen céllal van lét? Miért alakult ki az univerzum?"

Nem az a lényeg, hogy mi az élet "értelme", nyilván ugyanannyi értelme van a szalagmunkás életének is, mint a Boeing repülőmérnökének, viszont hasznosságban már mérlegre lehet őket tenni. Az okos ember az egész társadalomra pozitív hatássál van, jobbá, kényelmesebbé teszi mások életét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Asagrim dobko
2013.03.25. 21:05
"Beteg" gondolatok de igaza van. Mesterségesen tartjuk életben a génselejtes egyedeket, pusztán szentimentalizmusból.

Csak Szefmester közben elfelejti, hogy már több ilyen génselejtes embert tartott életben az orvostudomány, aki így később valamelyik tudományág úttörőjeként, vagy egyéb munkássága során elkövetett bravúrjaiért írta be magát a köztudatba.

És itt most nem elsősorban Hawkingra gondolok, cukorbetegeknek és rákbetegeknek is adott már egy második esélyt a tudomány, olyanoknak mint Edison.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. bszoke88
2013.03.25. 21:16
"Ha mindenki okos lesz, akkor ki fogja takarítani az utcát?"

"okos ember nem szemetel, a többieknek meg tilos"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. dobko
2013.03.25. 21:36
bszoke88: Ezt majd közöld a falevelekkel is légyszíves, meg a többi természetes szeméttel.

Hát én meglepődtem a hozzászólásokon, van bennük igazság, meg butaság is szerintem.
Véleményem szerint amit itt jónak gondoltok, az idővel visszaütne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. dobko
2013.03.25. 21:47
Phantomstranger:

Gépek veszik át a helyünket minden hol. Talán pont itt az iponon volt egy cikk, hogy a az emberi elmét próbálják betömöríteni adatokba, amit aztán át lehetne vinni egy klón agyába, vagy akár egy gépbe és élhetnénk tovább gépként. Végül is ha gépek lennénk, akkor csak egy kis zsírozás, műszerolaj kellene...

Eljutnának arra szintre, mikor az ilyen gondolkodásmód alapján az ember feleslegessé válna, mint létforma. TERMINATOR című film, Én a robot...

Szerintem van egy határ ami nem szabd átlépni, a kérdés csak az, hogy hol van ez a határ ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. gagag Terro...
2013.03.25. 21:49
Igaz, de itt nem erről van szó! Itt nem a genetikai értelemben vett "selejtet" nulláznák, hanem "okosabb" egyedeket fejlesztenének ki, illetve ezek létrejöttét segítenék elő. Az átlag fogalma is zavaros, hiszen semmi más, mint a két szélső érték közötti statisztikai közép. Vagyis ha mindenki okosabb lesz, akkor egy idő után a mostani okosak már az átlag alattinak fognak számítani. A magzati szűrés igenis helyes, és jó dolog, de nincs száz százalékos biztonsággal elvégezhető teszt, sem vizsgálat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. user12
2013.03.25. 22:16
Szerintem az egész bolygón ezt kellene bevezetni. Ez az evolúció része, ha nagymértékben előre gondolkodunk az emberi fajról. Sok katolikus buta balfék még az abortuszt is elveti. Szerencsére nem az ő kezükben van az irányítás. Én személy szerint az összes katolikus vezetőt és papot fellógatnám, eleget kínozták már az embereket a történelemben(lásd. Galileo, keresztes hadjáratok...stb...). Szerintem el is terjed a világon, elvégre vegyük csak az USA-t. Szerintetek ekkora tudásból származó technológiai fölényt megenged másnak? Na ugye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. CyberPunk6... gagag
2013.03.25. 22:45
van 10 ember egy szobában.

9-et okosabbá teszek, vagy 1-et lebutítok. Mi a különbség?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Szefmester
2013.03.25. 22:46
dobko:"Szóval ha tartósan beteg leszel akkor ezek szerint te nem mész a kórházba, hanem önként meghalsz, hogy ne vegyél ki pénzt az alapból?"
Mit tekintesz tartósan betegnek? Mert pl nem igen szeretnék életben maradni ha már magamról nem tudnék gondoskodni, és ez alatt az alapvető életfunkciókat értem. A cukorbetegség meg nem egészen olyan mint a nátha, nagyban tehet róla az alany maga is. Ha konkrétan lebénulnék és max agyban lennék normális, akkor a jelenlegi tudásommal teljesen felesleges lenne életben tartani.

Asagrim: Nem felejtettem el, de olvass vissza a hsz.-em kicsit, és képzeld magad elé azt a világot. Megnövelt intelligencia is része legyen, szóval a mostani csúcs koponyák kicsit többen lehetnek, és bár sok siker köszönhető örökletes betegségben szenvedőknek, de sok másik pedig azoknak köszönhető akik egészségesek!

Robotokkal akartok kiváltani mindent, ami vicces, mert valószínűleg nem marad majd ember aki élvezze az előnyeit. Ha a mezőgazdaságban, és a termelésben csak robotok fognak dolgozni akkor maximum a kreatív részleg és a kutatás fejlesztés fog munkát biztosítani, de vajon hány elméleti fizikusra, epöl dizájnerre, és festőre/szobrászra/zenészre lesz szükség? A jelenlegi gazdasági felépítés mellett pedig ki lesz a vásárlóréteg? A termelő gépek nem járnak el koncertekre, és kocsmázni... egymásnak fogunk fizetni?
Át kellene térni gondolkodásban is a nemnövekedés elvéhez hasonló rendszerre! De amíg ilyen dobko-k élnek, addig mindig lesznek olyanok akiknek nem elég a sima bőrszék és nekik beépített maláj kurvás kell majd.. mert az puccosabb és menőbb, és felsőbbrendűnek fognak látszani az átlag diplomások között. Ma a diploma kb az ami 20-30 éve az érettségi volt. Tanulsz hogy többet keress, miközben lenézed a kétkezi munkást, ám annak a kétkezi munkásnak köszönheted hogy olyan színvonalon élsz ahogy élsz. Ők termelik meg a kajád, ők takarítják ki utánad a budit, ők takarítják fel a trehány disznók mocskát az utcán, ők teszik rendbe a parkokat, és ők azok akik számítógéped/laptopod/tableted/telefonod összeszerelik és kiszállítják, és eladják neked. Sok sok olyan munka létezik amit ha nem végez el az "aljanép" a felsőbb réteg megdöglik az arany nyakláncában és az ájjfón5tel a zsebében!

Tüntessük el az örökletes betegségeket, fejlesszük az embert! Régen az ősidőkben az élt aki erősebb volt, vagy jobb mint a többiek.. életképesebb. Ma az az életképesebb aki szemetebb módon bánik a többiekkel, aki kihasználja őket, aki -akár illegális módon- nagy vagyont halmoz fel és szórja értelmetlen puccoskodásra.

Láttam egy kísérletecskét. Fogtak egy minőségi pezsgőt, és egy olcsóbbat, megitatták a luxusgyerekekkel.. 10ből 2 mondta hogy a drágább a jobb... Jah hogy ha tudták volna hogy melyik melyik akkor a drágább lett volna jobb? Hát biza ez is mutatja hogy a fejben kell sokat változni. Arra meg a genetikai szűrés nem megoldás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Szefmester
2013.03.25. 22:48
Cyberpunk: Csak azt csináltad amit a statisztikusok.. addig bűvészkedtél a számokkal hogy neked legyen igazad, miközben valóságban tévedsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. bendus
2013.03.25. 22:51
Nem tudom hány hozzászólónak van történetesen már gyermeke.
Mert olyan borzasztó dolgokat lehet kiolvasni egyes hozzászólásokból, hogy szinte rémisztő.

Perverz és aberrált gondolat ilyen ötletekkel előállni.Nem is lehet csodálkozni kiknek jutott ilyen az eszükbe.
Csak szét kell nézni, hogy milyen árat fizettek már és ,még fognak az ideológiájuk hajszolása miatt.
Környezetszennyezés, nyomor és ezek következtében kialakuló elbetegesedő társadalom már olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett, hogy képtelen egészséges formában reprodukálnia önmagát.
S most ezt akarják helyreállítani mesterséges úton ?

De az okosabb nem jelenti az egészségesebbet. De szerintem ez csak egy érv amit a földi halandó simán megkajál. Honnan tudná bármelyikőnk is mit művelnek azok sejtszinten velünk. Sose fogunk rájönni.

Ezt az egészet a természet elég jól kitalálta már. Ami benne rosszul működik azt részben- ha nem egészben -mi magunk rontottuk el.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. nancsi
2013.03.26. 07:06
Ez így ahogy leírják Gattaca. Ráadásul fölösleges is, mert már sokmillió éve működik a dolog, evolúció néven. A nőstény azt a hímet választja, akitől életerős utódokat vár, aki fel tudja nevelni az utódait, és viszont. Az emberi fajnál ma az "életerős" durván egyenlő azzal, hogy intelligens. A fizikai állapot ma már nem igazán számít, vagyis ez a kiválasztódás már ma is működik. Nyilván vannak gyengébb egyedek, akik jellemzően gyengébb egyedekkel párosodnak, de azt ugye nem akarja senki - kína sem - hogy az erős egyedeknek mesterségesen sok utódja, a gyengéknek meg egy se szülessen?!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. mtrx220
2013.03.26. 08:25
hát ez tényleg Gattaca
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. bszoke88
2013.03.26. 09:12
#38
hát ha egy utca be is van terítve falevéllel, akkor sem zavar annyira, mintha lenne rajta legalább 1-2 csikk vagy chipszes zacskó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. kiskoller
2013.03.26. 09:19
Akinek a véleménye még elég ingatag lábakon áll, és szeretne többet rágódni a témán, annak ajánlom az alábbi két könyvet:

Aldous Huxley : Szép Új Világ (Brave New World)

George Orwell : 1984

Előbbi egy szatíra az amerikai fogyasztó, hedonista társadalomról, amelyben a "klónozás" és intelligencia alapján osztályzás gondolatát is jól tálalja az író. Egy elég szomorú disztópia képét írja le az alkotó.

Utóbbi pedig erősen szélsőbalos beütésű ugyancsak disztópiáról szóló könyv, amelyben a kormány szabja meg, mi a valóság.


Emellett ne felejtsétek el, pár évtizede a nagy gazdasági válságok után az amerikai újságírók visszatértek a Szovjetunióból, ahol a semmi közepén felépülő hatalmas gyárakat láttak, majd hazatérve ennyit mondtak:
Fiúk, láttam a jövőt, a Szovjeteknél van!

Aztán Amerika mégis összeszedte magát, pedig csak egyetlen előnye volt: az igazságosabb társadalmi berendezése. Kitakarította a koszt, lemosta a korrupciót és máris újra versenyképes lett.

Ellenben Kína még mindig évtizedekkel van elmaradva Amerikához képest, már ha csak magát a társadalmat nézzük. Sokkal nagyobb az elnyomás, az éhezés, és a többi. Ez az állapot szerintem nem tartható. Ahogy egyre jobban növekedni fog Kína gazdasága, úgy fog a nép egyre türelmetlenebb enni, és forradalom lesz.
Eközben Amerika vagy megint kitakarítja a sok szennyt amit az idők során felszedett, vagy eltűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. nyunyo19
2013.03.26. 10:20
"Ha Kína olyan fejlődőképes volna, mint ahogy sokan remélik, akkor már réges rég a világ vezető hatalma volna. De, nem így van."
Hát már hogy a fenébe ne lenne így?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Humbuk
2013.03.26. 14:28
kiskoller és a többiek:
"Ellenben Kína még mindig évtizedekkel van elmaradva Amerikához képest"
"úgy fog a nép egyre türelmetlenebb enni, és forradalom lesz."

Ezzel egyet lehet érteni, de sokan nem gondoljátok tovább. Ha forradalom lesz, akkor jöhet egy új vezetés, amely felvilágosultabb és igazságosabb. Ezekután akár sokszorosára is emelkedhet a növekedési üteme. (Lol láthatjátok hogy az emberek mit eltűrnek Mo.-n...)

Amerikához képest még mindig el van maradva Kína, hiszen az 1 személyre jutó GDP és katonai erő is alacsonyabb, mint az USA-ban. Azonban megint elfelejtetek egy fontos dolgot. Mégpedig a fejlődés ütemét. Mert Kína fejlődése sokkal gyorsabb, mint a mai vezető hatalmaké. Ez tény. Hiszen a fejletlenből, sokkal gyorsabban lehet a fejlettebb felé menetelni, mint fejlettből még fejlettebbe.
Ami biztos: 30éven belül Kína igen is a föld egyik meghatározó nagyhatalma lesz, katonailag és gazdaságilag is. Jól megfigyelhető, ahogy növeli érdekeltségeit a világban, befektetéseket eszközöl modern társadalmakba, sőt még az afrikai kontinensen is!

A cikk tartalma érdekes, és erősen vitatható. De azzal egyet értek, hogy a súlyos rendellenességeket szűrni kell. Hiszen egy szülőnek is borzasztó teher, egy ilyen gyerek.

IQ: Olvasva a kommenteket, látni, hogy még mindig a régi tanok a mérvadóak egyes emberek között. Az IQ nincs kőbevésve, amely azt jelenti, hogy FEJLESZTHETŐ!
Természetesen létezik egy az emberrel született értelmi képesség (amely súlyos rendellenesség esetén képtelenné teszi az embert a tanulásra), de ennyi és pont.
Az intelligencia ma már inkább a gondolkodási készség és nem valamilyen mítikus szám amely eldönti, hogy ki milyen "jó". A "buta" ember is lehet jó és művelt! Mert lássuk be néha az okos tanult emberek is műveletlenek.
Tanult: szakmailag, gondolkodásilag olyan képességekkel rendelkezik, amely az adott pozícióhoz szükséges.

Művelt: otthon van a művészetekben, természettudományokban, egyéb tárgyi tudása van.

Ami az emberek intelligenciáját befojásolja a legfőképpen, az a család, környezet, iskola!
Amennyiben ezek nem biztosítottak, úgy nem sok eredménye van annak, hogy valaki jobb képességű. Mert hiába "jobb" az egyed, ha ezzel nem tud mihez kezdeni.

M.o.: Itthon az emberek nem genetikailag selejtek, hanem agyilag. Egyéni döntésük miatt váltak ilyenné. Amikor a sok szemetet nézik a tévében és eltűrik, hogy kizsákmányolják őket. Amikor feladják az emberi kapcsolatokat féltékenységből és irigységből. Amikor gátlástalanul, fékezhetetlenül kifordulva magukból eltaposnak mindenkit és mindent.
-Nem szabadott volna feladni az oktatási rendszert!
-Nem szabadott volna feladni a dolgozók jogait!
-Nem szabadott volna feladni a családot és a nevelést!
Ugyanis az nem gyerek nevelés, hogy adok neki kaját és van hely ahol aludhat.(Márpedig tízezreknél csak ennyire futja. Lelki és szellemi útmutatásra már nem).

A helyzet azzal magyarázható, hogy régen nem tudásalapu társadalom volt a mérvadó. Elég volt jó túlélőnek lenni és annyira szorgalmasnak, hogy a munkahelyen hellyt álljon. A kapitalista szemlélet ezt rúgja fel és minimális tudás nélkül már képtelenség túlélni.
Ez a szemléleti különbség az ami éket ver a mai modern társadalom fiataljai és a régebbi szocialista társadalomban nevelkedett emberek közé. (Mert a mai világra nem igen volt felkészülve senki a 90es évek elején.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. dobko
2013.03.26. 14:39
Szefmester : Köszönöm az elismerő szavaidat.......
Úgy látom félre értettél engem, nem is tudom, hogy honnan jött le neked ez a kép rólam, hogy ennyire nagyravágyó vagyok ??? Én pl nem nézem le az egyszerű embert, mivel én is egyszerű életbe születtem, tudom milyen, mikor az állatokkal foglalkozunk, takarítjuk a ganét, stb, mivel a szüleimnél a mai napig ez megy és olykor én is kiveszem a részem a dolgokból. Ha feltűnt volna én a cikk tartalma ellen kampányolnék inkább, de próbálom megérteni, hogy milyen előnye lenne a dolognak és milyen hátránya. Számomra döbbent volt, mikor itt páran az emberi életet, mint egy eszközt, hétköznapi dolgot, úgy kezelik, de gondolom az átlag életkor nem haladja meg a húsz évet a hozzászólók közül. Egy mondatot vagy kérdést se szántam senkinek rosszindulattal, mindegyiket érdeklődve tettem fel, sajnos ez lehet nem ment át az üzeneteimen keresztül. Szóval én kérek elnézést, de szerintem nincs miért.

Részedről én most az életre való kifakadást látom az utolsó hozzászólásodban, mint sem a cikkhez való viszonyod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. mikej95
2013.03.26. 16:45
Azért van ráció az egészben, az eddigi törvényeikben és ebben az ötletben is. Ez közel sem a válogassuk ki a szőke, kék szeműeket elgondolás.

Emellett némi kényszer is van az egészre. Ott a túlnépesedés amit az 1 gyerek modellel sem tudtak még megszüntetni. Az ideális eset pedig az amikor az az egy gyerek egészséges. Nem igazán értem, mi azzal a baj, ha megakadályozzák az olyan emberek születését akik az életüket öntudatlanul és cselekvésképtelenül élik le vagy egy olyan betegséggel amiből nem gyógyulhatnak/belehalnak.
Vagy akik ellenzik ezt, azok szerint jobb az eutanázia?

A 'fejlett országok' jó részében népbutítást művelnek, de az teljesen elfogadható, mert nem kell hozzá tű és génsebész?

Most tovább akarnak menni, csak okos embereket akarnak. Bár tényleg jó kérdés, hogy akkor ki fogja söpörni az utcát? Ez tényleg tudna társadalmi feszültséget okozni.

Páran említették Orwell-t, nos igazuk van meg nem is. Akkor kell majd sírni, ha szándékosan 'gyártanak' butákat az okosak mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Humbuk
2013.03.26. 18:35
Mikrobi: És ezen megállapításaidat úgy vonod le, hogy minden egyes ember környezetét és neveltetését megvizsgáltad.
Illetve mindenkinek ismered belső motivációját és tudod, hogy mindenki maximálisan meg tett mindent azért, hogy tanulhasson, de kudarcot vallott.

Ezekután remélem egyet értünk abban, hogy butaságot feltételezel ugye?

A tanulás is hozzáállás kérdése, és igen is fejleszthető az értelem, ha az ember meg tesz mindent a siker érdekében. (Természetesen van kivétel, de az beteg)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Asagrim Humbu...
2013.03.26. 18:46
IQ: Olvasva a kommenteket, látni, hogy még mindig a régi tanok a mérvadóak egyes emberek között. Az IQ nincs kőbevésve, amely azt jelenti, hogy FEJLESZTHETŐ!

Attól hogy ezt a baromságot minden adandó alkalommal elismétled mikor lehetőség adódik rá, még nem lesz igaz, már ne is haragudj ... az IQ adottság kérdése, nem lehet elsajátítani, úgy ahogy a nyelvérzéket sem. Van akinek 3 hónap (!!!) elég nyelvet tanulni, van aki ugyanazzal a módszerrel 12 év után sem tart azon a szinten.

Arról meg csak röviden, hogy olyan emberekkel nevelkedtem a környezetemben akiket felfogóképességben annyi választ el egy szobanövénytől, hogy rendelkeznek helyváltoztatási képességgel, aztán valahogy mégis 18 hónaposan már kívülről fújtam az öreg néne őzikéjét, nyolc évesen sajátítottam el az első idegen nyelvemet, meg én voltam kiközösítve az általános iskolában mert az intellektusomat illetve lexikális tudásomat nagyképűségnek meg tudálékosságnak tudták be. EZ az intelligencia, ezt nem tanítod meg senkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Humbuk
2013.03.26. 19:06
Asagrim: Ó igen, mindig elismétlem, mert így gondolom. Sőt vannak nálam sokkal jártasabb emberek ebben a témában akik szintén így gondolják.

Ha csak az emberi test és az agy fiziológiáját nézed meg mond már meg nekem légyszíves, hogy a természet hogyan kódolhat bele valakibe specifikusan valamit?
pl: Te csak a nyelvekhez értesz, te meg a matekhoz, te csak a biológiához, te meg gyors olvasó leszel...

Zseninek születni kell, de ha valaki nem zseninek születik, az még nem azt jelenti, hogy szobanövény szinten kell leélnie az életét!
Ahogy említettem már sok olyan elmélet van, amely azt mondja, hogy az emberek közel egyformán részesednek a képességek terén, az hogy ezt ki, hogyan használja ki, vagy kezd-e valamit vele, az már más kérdés.

Ha érdekel keresek neked erre referenciát, hogy lásd nem csak a levegőbe beszélek.

Szerk:

Mikrobi:
Azért a legtöbb embernek kíváncsi lennék az életfelfogására is. Mert nem mind 1, hogy ki hogyan áll a dolgokhoz. Számos olyan ismerősöm van akiket nem tartok nagyra pont az általatok leírt dolgok miatt. De!! Sokaknál megfigyeltem, hogy a gondolkodás a legnagyobb hiba, illetve annak hiánya. Van rokonom is, aki jó képességekkel rendelkezik, még sem jut semerre.
Sok-sok embernél a "szoftver" a hibás és nem a "hardver". Sok olyan tapasztalatom is van, hogy egyesek számára lehetetlen dolgokat tanítottam meg. Lefordítva az egyes tudás morzsákat az ő nyelvükre
Arról én már nem tehetek, hogy az emberek 80%ában nem munkál a fejlődni akarás.
Sőt tovább megyek. Ha csak a mostani 40-50 éves réteget nézzük. Nyakamat rá, hogy a 80%ának nem volt tankönyv a kezében vagy 20 éve... de ez is a minimum.
Aki nem frissíti a tudását, hogy várod el tőle, hogy gondolkodjon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Asagrim Humbu...
2013.03.26. 19:25
Röviden szócséplés nélkül elmagyarázom én hogyan gondolom, aztán lehet vele egyetérteni, vagy cáfolni:

intelligencia - adottság

Amit tanulsz az nem adottság, mert mesterséges módon (tanulás folyamata által) idézed elő a létét. Röviden egy unintelligens emberből soha nem lehet intelligens, csak tanult.

Nálad alapvetően az a baj hogy kevered a tudást (ami tanulással szerezhető meg) és a képességet (ami adottság kérdése), pedig a kettő összeegyeztethetetlen.

Tanulás által képességet soha nem szerezhetsz, csak alkalmasságot. Aközött meg marha nagy különbség van, hogy valaki alkalmas valamire, vagy képes valamire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. kiskoller Humbu...
2013.03.26. 20:02
Az előző hozzászólásaid mindegyikével maximálisan egyetértek!


GAZDASÁG
1. Amikor azt mondtam, hogy Kína még mindig le van maradva Amerika előtt, akkor ezt a társadalomra értettem. Milyen a jogrendszer, mennyire demokratikus egy ország, mennyire szabad a piac, stb. Ebben még mindig élen jár Amerika, igaz, mostanában eléggé visszaesett ebben a szegmensben. De ha megint összeszedi magát ez jelenthet akkora pluszt, hogy újra versenyképes legyen.
2. Az hogy Kína mennyire fejlődik, az önmagában kevés a hosszantartó sikerhez. Erre akartam felhozni a Szovjetuniót példaként. Akkoriban is hatalmas fejlődésen ment át Amerika ellenfele, de aztán nem tudta tartani a lépést, és darabokra tört. Ugyanez megtörténhet Kínával is.
3. Igen, ha Kínában forradalom lesz és átveszi a nyugati szemléletmódot akkor akár tarthatja is a lépést, de ugyanígy lehet hogy vérengzés lesz, utána egy szép kis katonai jutta alakul ki ami visszalöki évtizedekre a fejlődésben.


IQ:
Szerintem igaza van Humbuknak abban, hogy az IQ nem örökölt, legalábbis a nagy része nem. Ha neked zseni génjeid vannak, akkor kiemelkedő leszel elég sok mindenben (ha adottak egyéb erőforrások is)
és ha kiemelkedően buta géneket örököltél, nem lesz belőled matematikus. Node a tényleges, reális eremdényeidnél egyvalami számít: Mennyire haszálod a fejed, legyen az akármilyen gyors/lassú

1. Tesztek mutatták, hogy lehet javítani a teszteken elért eredményen, gyakorlással. Akár +20-30 pontot is szerezhetsz!
2. Mára már tudjuk, hogy a géneket nem örököljük, hanem mi magunk írjuk meg a magzat-születés után 1 év intervallumban. Többek között egiyk bizonyítéka ennek az a dokumentált eset volt, amikor egy nagy éhezés során az összes kismama gyermekének génjei tartalmazták a magas vércukor markerét, holott erre példa alig volt a mamák esetén. Amikor a gyerek anyuci pocijában azt érzékeli hogy nincs elég kaja kint a világban mert anyuci éhes, akkor ő szépen felkészül a nagy való életre.
3. A legfontosabb erőforrás ami az életedet alakítja a nevelés. Ahogyan veled bántak életed első részében, az határozza meg a személyiségedet. Ha értelmiségi (nem egyenlő diplomás, vagy gazdag) szüleid vannak, valszeg te is az leszel, példát veszel. Ha életen első pár évében alig találkozol más emberrel, vagy ér valami trauma (apád összeveri anyádat) akkor könnyen skizoid leszel, félsz mindenki mástól. Egy skizoid ember viszont pont amiatt mert nem él át annyi érzelmet (nincsenek kapcsolatai) ezért sokkal inkább a fejére hallgat, mint a "szívére" így másokat a racionalitás, logika eszközével ért meg, míg egy átlagember a megérzéseivel (jól érzem magam ha vele vagyok?)
És mily meglepő, a skizoid személyiség és intelligencia között nagy a korreláció. Persze ilyenkor felmerülhet az, hogy a magas intelligencia miatt alakul ki a skizoid személyiség, és nem fordítva. A statisztikákat elemezve nem erre jutottak az emberek.
4. Az agyad hatalmas mértékben plasztikus. Takard le valamivel a szemed 30 napig úgy hogy SEMMILYEN fény ne érje, és 30 nap után látni fogod a hangokat, mert átveszi a látásért (és a képi feldolgozásért) felelős része az agyadnak a hallásért felelő rész munkakörét. Így sokkal jobban fogsz hallani mindent. Emellett mindenféle fényeket fogsz látni amikor szól a zene például, mintha szineztéziában szenvednél. Ha leveszed a takaró dolgot a szemed elöl pár óra alatt visszaáll minden.
Vannak dokumentált esetek, ahol a páciens fél agya hiányzott, de a másik rész (ami anatómiailag más dolgokért fele ugye) átvette annak a feladatait is.
Ha lekötik a kezed (mondjuk törés miatt nagyon sokáig gibszben van) akkor lebénul a kezel a felépülés miatt, mert az az agyi rész már mással foglalkozik. Ha nem erőlteted tudatosan (mondjuk a másik kezed lekötésével) akkor életed végéig béna leszel.
Ezek alapján paradox lenne azt mondani, hogy az intelligencia kőbe van vésve, ha ilyen nagy változásokra képes az agyunk.


Mindezekből lekövetkezhetőek az alábbi dolgok, amelyek a genetikai, előző századi gondolatmenetből is következnek:

- Okos szülőknek okos a gyereke (csak nem a gének, hanem a példakép, nevelés miatt)
- Aki nagyon buta, az nem fog intellektuálisan fejlődni (ha megtanultál élni a fejed használata nélkül nem fejlődsz, és sose fogod használni) Így a prolik nem lesznek hirtelen zsenik életük közepén.

Megválaszolja az aláppi paradigma megválaszolja az eddigi legnagyobb rejtélyt, a Flynn-effektust: Az átlagos intelligencia évről évre egyetemesen emelkedik. Erre a genetikai, diszpozíciós elméletek nem adnak választ, pedig egyszerűen arról van szó, hogy agyunk a mai világban ráállt az absztrakt gondolkodásra (PC-hez is ilyesmi kell)

Ráadásul az is következik mindebből, hogy tudatosan képes lehetsz intelligenciád növelésére, ami egy idő után egy feedback loopot fog eredményezni (okosabb vagy -> többet gondolkozol -> okosabb vagy -> többet gondolkozol)

Viszont azt nem tagadom, hogy a genetikának nincs szerepe, csak nem akkora, mint amekkorának képzeljük. A másik fontos dolog, hogy az agyi sejtek azon keveske közé tartoznak amik "halhatatlanok" (nincs predeterminált élethosszuk) de nem is termelődnek. Így ha alkoholt fogyasztasz, akkor tényleg butulsz, és ez a hatás nem fog megszűnni két kiadós alvás után sem. Csak az agyban akkora a potenciál, hogy ez nem számít kis dózis esetén.
Mikrobi: az adott agyi funckiókért felelős hely neuronjainak száma nem számít annyira, mert más, szomszédos rész is átveheti a funkciót.
A memória számít, de az is fejleszthető. Példaként itt vagyok én. Javult az eredményem az összes rövidtávú emlékezést használó feladatban az elmúlt hónapban, mióta aktívan fejlesztem. Márpedig nincs minőségbeli különbség hosszú és rövid táv között, mindkettőért a hippocampus felel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. kiskoller
2013.03.26. 20:15
Ez a fórum alkalmatlan hosszabb hsz-ek írására, a kis mezőben nem látom hogy mit írtam el, aztán meg alig van idő szerkeszteni az elküldés után. Az elírásokért elnézést kérek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. fofoka
2013.03.26. 21:51
Egy kis csipkelődés:
Egy intelligenciáról szóló diskurzus közepén nagy gáz megkérdezni, hogy felfedezted-e a pontozott részt a "kis mező" jobb alsó sarkában?
Mert ugye ez is az intelligencia: helyzetfelismerés, alkalmazkodóképesség, stb.

A cikkhez:
Ha ő ezt csinálja, akkor nem kéne-e nekem is követnem a példáját, ha nem akarok -ezen a téren is- versenyhátrányba kerülni? Még akkor is, ha most éppen ellenzem. Az élet ezt ki fogja kényszeríteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. kiskoller
2013.03.26. 22:30
No látod igazad van. Bár egyszer már felfedeztem ezt az opciót, állandóan megfeledkezem róla. És igen, ez is az intelligencia része. Pont ez a lényeg, valaki így, valaki úgy okos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Humbuk
2013.03.26. 22:40
Mikrobi - 2013-03-26 19:35:46 ///60///

Természetesen sok minden határozza meg a hardvert. Ebben egyet értünk. Azonban ezen hardveres tulajdonságaink átlagos egyedek esetén elég kis szórást mutatnak. <- Erre mondtam, hogy nagyrészt hasonlóak a képességeink.

Testünk fiziológiája amit már említettem a következő törvényszerüségeket is mutatja:
-Amit nagyon sokat használsz, az alkalmazkodik a helyzethez -> fejlődik!
-Amit nem használsz az visszafejlődik, izomzat esetén le is bomlik, szinapszisok esetén gyengül.

Ezek után helyes az a megállapítás amit kiskoller is felvet a hsz-ében. Ha gyerek ként a szülők foglalkoznak veled, játszanak, szeretnek és megfelelően interaktív és érdekes a környezeted, akkor valószínűleg sokkal jobban teljesítesz majd értelmi szempontból, mint azok a gyerekek akik javarészt a TV-t nézik. Az értelemeben egyet értünk. Azonban én gondolkodó készséget értek az értelem alatt (amely bármennyire is szomorú) a tanulással fejlődik. Itt most ne csak lexikai dolgokra gondolj, akár módszerekre vagy probléma megoldásokra...
Egy gyerek tanulás nélkül, bármennyire okos is nem tud magától megtanulni integrálni. (Egyrészt mert azt sem tudja mi az, másrészt nem rendelkezne a kellő felkészültséggel) (ÁTLAG emberekről beszélünk) és nem végletekről. Ez nagyon fontos!
"Vagy, számítógép előtt ülve, még hosszas használat után sem értik felépítését, működését." Az nem jutott még eszedbe, hogy nem is akarják megtudni, a miértet?
Én olyan tipusú ember vagyok aki szereti ismerni a dolgok fizikáját. Legyen az kenyérpirító, vagy egy rovar. Sajnos a legtöbb embert ez nem érdekli, és ne mazért mert buta, hanem tojik rá.

Asagrim:
A lényeget már leírtam fentebb. Nem lehet különválasztani. Van veleszületett képesség és pont. Ha olvasod a kommenteket ezt eddig sem vitatta senki. Azonban a képességeidet fejlesztheted, mint az izomzatot! Ha lemész gyúrni és megtanulsz egy küzdősportot jóval erősebb leszel, mint egy átlagember és "halálosabb" is. Átlagról beszélünk! Ami azt jelenti, hogy az emberek min80%-a képes erősödni edzés során. Sőt tovább megyek. Az edzés során változik az izomrostok felépítése, sőt a csontok sűrűsége is. Veledszületett képesség a futás, de ez még nem jelenti azt, hogy minden ember le tudna futni egy maratont. Főleg edzés nélkül!
Ha ezt átültetjük az agyi szférába:
Az agyi szinapszisok kialakulásában rengeteg szerepe van a tanulásnak! (Nem lexikális tudás)
Hiszen minél többször használunk egy bizonyos területet, annál nagyobb terhelést kap -> sokkal erősebb kapcsolatok alakulnak ki a neuronok között. és szerteágazóbbak is -> ezáltal a szellemi tevékenység is nő, mert bizonyos feladatokat sokkal könnyebben tudsz végrehajtani.

Pont ebből következik az a megfigyelés is, miszerint ha nem használod elbutul. Ha a kisportolt testeddel egy-két évre minden sportot mellőzve ülő munkát kezdesz végezni, az izmaid leépülnek. Ahogy az agyad is. Feledékenyebb leszel és lassabban is gondolkodsz. (Saját tapasztalat) de ha újra kezded a terhelést (tanulás - edzés) akkor a szervezeted újra alkalmazkodni fog és újra beindul a fejlődés.

Ha az emberekkel(40-50éves korosztály) végigjáratnánk újra a középiskolát, hidd el már akkor rengeteget fejlődne a társadalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. CyberPunk6...
2013.03.26. 22:53
Túlértékelitek a képességeket.

Az elsőszámú és legfontosabb képesség a szorgalom. Nálunk (műszaki vonal, a legendásan nehéz dolog), aki szorgalmas az halad, aki pedig jó képességű, de lusta az lemarad.

Van az a szint persze, amit nem lehet ellensúlyozni szorgalommal, de egy közepes képességű szorgalmas többre viszi, mint a lusta zseni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror Cyber...
2013.03.26. 22:56
Szorgalmas embert én nem veszek fel dolgozni, ez olyannyira fontos. Többnyire szorgalommal a hülyeséget szokták kompenzálni. Szó szerint végrehajtja az utasításokat, annyira birka. Soha nem fog kiskapukon gondolkodni, soha nem fogja megkeresni a módját annak, hogy egy bonyolult folyamatot egyszerűbben végezzen el. A ilyen színjeles tanulókat, meg hasonló szerencsétleneket be sem hívom interjúra. Ha gondolkodás nélkül megcsinál mindent, amit elé raknak, akkor irány a szénbányába. Ott lehet igazán érvényesülni ilyen mentalitással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CyberPunk6... Terro...
2013.03.26. 23:09
Nem a tanulmányi eredményre gondoltam, hanem a való életre.
Aki nem tud egyszerű összefüggéseket sem kezelni az nem átlagos, hanem hülye (én az átlagot az értelmi teljesítményre értettem és nem a darabszámra)
Annak ellenére, hogy nem róluk beszéltem, a gondolkozás nélkül megcsinálja amit eléraknak a munkák 95%-ára tökéletesen megfelel.
A kitűnő tanulók között lehet szorgalmas zseni is ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror Cyber...
2013.03.26. 23:16
Az előző csoportvezető eléggé komolyan vette azt, hogy a tanulmányi eredmények számítanak, ezért gyorsan kiválasztotta a tíz színjeles főiskolai diákot, akik mellesleg tele voltak továbbképzésekkel és tanúsítványokkal is. Jelenleg a kb. százfős részlegen ez a tíz ember a leghasznavehetetlenebb munkaerő, annak ellenére, hogy tökéletesen végre tudnak hajtani bármit, amiről a process értekezik (ugyanis kívülről fújják). Viszont abban a pillanatban, amikor meg kell kerülni valamit, amikor priorizálni kell, vagy egyszerűen csak meg kell oldani valamit nulláról, olyan dolgot, amit nincs honnan bemagolni előre, akkor BUMM, BLUE SCREEN OF DEATH. Tudod, miért? Mert robotok. Jók kommunizmust építeni, másra nem nagyon. Olyan emberben nem bízom, aki nem veszekszik velem hetente legalább egyszer arról, hogy egy előírás úgy baromság, ahogy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. CyberPunk6... Terro...
2013.03.26. 23:29
-10 emberről általánosítasz.
-a 10 legjobb tanulmányi eredményűnek az eredményeiből következően nem nagyon volt ideje másra, mondjuk egyéni projektekre, tdk-ra. Tehát a szorgalom nem feltétlen a tanulmányi eredményben mérendő. Egy komolyabb tdk-s, vagy olyan rendszeresen dolgozik valami különc dolgon az meg kétlem, hogy ne tudna problémát megoldani.
-robotokra is sok helyen szükség van, olcsóbban dolgoznak.

Tapasztalat alapján a közepes tanuló szorgalmas diákok viszik a legtöbbre.

Általánosságban beszéljünk, ne 10 emberről. Ha ki kell ragadni valakit, akkor például van a BME-n egy másodéves villamosmérnök, aki félévenként ~40 kreditet csinál meg ötössel, és ha négyest kap véletlen, akkor egy javítani. Nyilván ő is csak kiragadás és nem általános. Felesleges szélsőségekkel példálózni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror Cyber...
2013.03.26. 23:45
Mondjuk 10/10 alapján általánosítottam, de a tapasztalataim ezzel kapcsolatban nem csak ebből az egy példából merítettem, hanem az előző meg az azelőtti munkahelyemről is, aztán az egyetemi-iskolai éveket nem is említem, de a konklúzió mindig ugyanaz volt. Amit fentebb leírtam, az csak egy példa volt a sok közül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6... Terro...
2013.03.26. 23:50
Az amúgy elég durva probléma, ha valaki át tud menni úgy egy műszaki képzésen, hogy közben nem kell problémát megoldania...

Szerencsére nálunk van pár tárgy (sajnos nem sok), ahol a problémamegoldásra építenek, és elég keményen szórnak is vele...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MassKilla
2013.03.27. 00:01
ENNYI ELPOCSÉKOLT BILLENTYŰLEÜTÉST, CSESSZÉTEK MEG!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. CyberPunk6... MassK...
2013.03.27. 00:05
Mások gondolatmenetének a megismerés és értékelése szélesíti a látókört és fejleszti a gondolkodásmódot. Semmiképpen sem elpocsékolt billentyűzetleütés.
Az ilyen témát előre nem vivő dolgok viszont azok.

Amúgy újabban elég meredeken zuhan a hozzászólások minősége, de azért van itt egy értelmesebb társaság, akiknek érdemes meghallgatni a véleményét. Még, akkor is ha nem értünk vele egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. VAjZY
2013.03.27. 02:20
Erkölcsi kérdés? Gyerekek, senki nem tudja, hogy épp több, mint 7 milliárdan fertőzzük a bolygót? Ha nem lenne orvostudomány, kevesebben lennénk, ezzel a lépéssel ellensúlyozzák a további növekedést, így is túl sokan vagyunk (Kína észrevette magát). Az, hogy fogyatékos emberek szülessenek, csak további súlyosbítás, ha erkölcs kérdés, ha nem. Nem érzed ironikusnak, hogy hosszútávon (már nem is olyan hosszú, ha ez így folytatódik) az erkölcs fog kinyírni? Ha viszont csak normális, egészséges emberek születnek, azokból is kevesebb, nagyobb lesz a jövőben az esély arra, hogy kiutat találjunk ebből a szennyből, enyhítsük azt valamilyen módon és nem mellékesen időnk is több marad. Fájó dolog lehet megtudni, hogy valószínűleg fogyatékos gyereket nemzenél, viszont Ő teher lesz mindenki számára. Itt most nem az érzéketlenségről van szó, hanem pusztán ésszerűségről, életösztönről, hogy tovább húzzuk ki. Persze, még így is kicsi az esély, hogy eljutunk akár csak "félglobálisan" mindehhez, helyette majd jönnek a háborúk, hogy "Te ezt ne csináld, mert nekem nem tetszik.", és szépen kilövöldözzük egymást még mielőtt leléphetnénk erről a szerencsétlen bolygóról például.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. VAjZY Cyber...
2013.03.27. 02:24
Cyber: +1 Sajnos cikkfüggő, hogy kik és mennyien verődnek össze az itteni értelmesek közül, de én inkább stagnálást jegyzek a minőséggel kapcsolatban. Mindig vannak a fröcsögők, az értelmesek, viszont mégis fröcsögnek valamiért, és a valóban egészségesen megfogalmazni tudók. Tehát ez a vegyesség szerintem megmarad. Az érem két oldala.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim kisko...
2013.03.27. 06:05
"3. A legfontosabb erőforrás ami az életedet alakítja a nevelés. Ahogyan veled bántak életed első részében, az határozza meg a személyiségedet. Ha értelmiségi (nem egyenlő diplomás, vagy gazdag) szüleid vannak, valszeg te is az leszel, példát veszel."

Elmagyaráznád, hogy a bolti eladó végzettségű édesanyám, és a katonatiszt édesapám mellett akkor mégis hogyan tanultam meg 18 hónaposan folyékonyan beszélni, 8 évesen meg a család első tagjaként egy komplett idegen nyelvet? Öcsém se részesült más nevelésben de tökéletesen ráillik az előzőleg említett szobanövény hasonlat ...


"Ha életen első pár évében alig találkozol más emberrel, vagy ér valami trauma (apád összeveri anyádat) akkor könnyen skizoid leszel, félsz mindenki mástól. Egy skizoid ember viszont pont amiatt mert nem él át annyi érzelmet (nincsenek kapcsolatai) ezért sokkal inkább a fejére hallgat, mint a "szívére" így másokat a racionalitás, logika eszközével ért meg, míg egy átlagember a megérzéseivel (jól érzem magam ha vele vagyok?)"

Gyerekkorom legtraumatikusabb életszakasza 3 és 7 éves korom között volt, mikoris egy olyan világhírű pesti intézményben voltam benntlakásos (Pető Intézet), ahol felpofozott a kedves konduktor, ha betakartam a fülemet mert nem akartam meghallgatni a Tina Turner stílusban előadott "A nagy ku-ku-ku-kukac" performanszát minden este. Mozgásterápia címen többemeletes lépcsőházon hajtogattak minket fel-le mint a birkákat, meg méter magas zsámolyok közé raktak egy olyan szűk padot hogy két lábadon kívül más nem férne el egymás mellett, de szépen sétálj át rajta 2 mankóval ... áldom a magasságost hogy 131-es IQ teszt eredménnyel kiraktak az intézményből mikor tankötelessé váltam, és ők nem voltak alkalmasak normális menetű általános iskolai képzést tartani (a sok szellemileg is visszamaradott benntlakó miatt, akiket nem csoportbontásban tanítottak). Szó mi szó, nekik köszönhetem az agorafóbiámat, az akrofóbiámat, az arachnofóbiámat, meg egyéb ilyen finomságokat, mégis rohadt messze állok a fenti leírásodtól.


Hipotetikusan mindig könnyebb okoskodni, mint empirikusan, ebben a büdös nagy 18-19. századi szociológusok is kitűntek, akik munkásosztályt max akkor láttak mikor azok flancosan beöltözve felszolgálták nekik a kaját, de világmegváltó ötleteik voltak a nyomorgásuk megszüntetésével kapcsolatban ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Humbuk
2013.03.27. 07:34
Asagrim:
Ha valóban igaz, amit állítasz Miért ne lenne az? Akkor te nem vagy reprezentatív. Ugyan is te nem az átlaghoz tartozol, amennyiben az Iq teszt eredménye helyes.

Ha már személyes tapasztalat akkor leírom neked az enyémet is:
Engem a szüleim túlélésre neveltek, a jég hátán is megélek, azonban kicsiként nem igazán szerettem tanulni. Nem is tanultam meg tanulni. Az érdekes dolgok iránt viszont mindig fogékony voltam. Az általános és középiskolát könyvek nélkül csak órai odafigyeléssel jártam végig. Aztán elmentem dolgozni. Meguntam a droid szerepet és érettségi után 6évvel beiratkoztam az egyetemre(OE). Szinte mindenből 2es lettem, mert már nem volt elég figyelni. Most tanulok tanulni és minden félévvel legalább 0.5 pontot javítok az átlagomon...

Felnőtt fejjel ezek után látom a fiatalkori problémákat, amelyek megkönnyítették volna az életem ha kezelve vannak (nevelés által). Párom sem hiszi el sokszor, hogyan lehetséges az, amit ilyen kis energia befektetéssel véghez viszek, amikor sok embernek órákat kell a dolgokkal tölteni, hogy megértsék.

Mindenkinek vannak traumái, azonban kellő odafigyelés és időráfordítás után, mindenki saját maga letudja küzdeni, ha igazán akarja. Mert ahogy sok más minden, a fóbia is fejben dől el. Nekem is volt pánik betegségem évekig, amíg meg nem untam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Humbu...
2013.03.27. 08:52
"Az általános és középiskolát könyvek nélkül csak órai odafigyeléssel jártam végig. Aztán elmentem dolgozni. Meguntam a droid szerepet és érettségi után 6évvel beiratkoztam az egyetemre(OE). Szinte mindenből 2es lettem, mert már nem volt elég figyelni. Most tanulok tanulni és minden félévvel legalább 0.5 pontot javítok az átlagomon..."

Mintha magamat hallanám vissza!

Amúgy az arachnofóbiát tudod hogyan oldottam meg? Vettem állatkereskedésben egy madárpókot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2013.03.27. 11:05
Asagrim:

Azért örülök, hogy végre volt egy kis értelmes vita. Azonban az eredeti dolgoktól eléggé elkanyarodtunk
Mi is a konklúzió? kiskoller-Humbuk vs. Asagrim-Mikrobi?

Én levontam a tanulságot, de mi a helyzet veletek? Még mindig az a vélemény ami az indulásnál, vagy azért beismeritek, hogy van létjogosultsága annak amit mi mondunk?

szerk: Ha nem ismeritek be, akkor is van... ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... Humbu...
2013.03.27. 14:29
mintha rólam írták volna ezt a hozzászólást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Humbu...
2013.03.27. 14:53
Kiskoller írt néhány eléggé nyomós érvet a tietek mellett, így hajlandó vagyok elfogadni, hogy valamilyen mértékben az intelligencia fejleszthető, de továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy affinitás függvénye a fejleszthetőség mértéke, amely affinitást bizony nem kis mértékben a genetika határoz meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carraroxt
2013.03.27. 15:22
Azért néha mégis megéri itt fórumozni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. carraroxt
2013.03.27. 15:27
A témával kapcsolatban annyit, hogy amit az oktatással neveléssel tanulással kapcsolatban sokan elfelejtenek, hogy az nem csupán információszerzésről szól. Ami sokkal inkább fontosabb az a gondolkozási sémák továbbadása. Ezek a gondolkozási sémák segítenek, hogy a rendelkezésre álló információt hatékonyabban dolgozzuk fel (ha úgy tetszik, ez olyan mintha jobban optimalizált kódokat futtatnánk a számítógépen), ilyenek például a közmondásokban, tanmesékben frekventáltan fordulnak elő, bár a valóságban ennél sokkal sokrétűbb változatosabb dolgokról van szó. Az oktatásnak nevelésnek ezek továbbítására is ki kellene terjedniük, de sajnos ez mégsem van így. Az általános és középiskolán gyakorlatilag mindenféle gondolkodás nélkül végig lehet menni (sőt még örülnek is neki, ha nem terheled őket az agyrémeiddel), de még néhány felsőfokú oktatási intézményen is. Ezek után, hogy nem hogy nem adnak át hasznos gondolkodási sémákat (eleve alig van olyan tanár akiről tényleg érdemes lenne példát venni) hanem csak belesulykolnak a gyerekbe egy rakás jellemzően haszontalan információt, sőt nem várják el a gondolkozást (amivel netán magad fedeznéd fel őket), még csak nem is bátorítanak igazán rá, nem kell csodálkozni az események alakulásán. Szóval jól láthatjátok, hogy általánosságban nem vagyok pozitív véleménnyel a magyar oktatási rendszerről.
Menekülőút lenne a közösség és a család nevelő hatása, de sajnos ebben is eléggé szegényesen áll az ország (a probléma nem új keletű, és sajnos súlyosbodik). A közösségi és tömegkommunikáció sem sokkal jobb. Szélsőségesen rossz példaként ott van a televízió, amiben szökőévente ha van olyan üzenet ami bármi értéket hordozna magában, vagy csak szimplán ne lenne hazug és/vagy negatív. Na ebből tanuljon bárki bármi hasznosat!
Furcsa ezt (biológiailag) bőven felnőtt fejjel kimondani, de bizony csak pár éve nyílt ki igazán a csipám. Azóta figyelve az embereket, rendkívül kevés olyan van akit példaképnek/mesternek tudnék tekinteni az alapján, hogy ilyesmiket el lehet-e tanulni tőlük (egyszerűbben fogalmazva jó példákat venni róluk). Tippre 1-3%-ra tenném ezt az arányt, ami bizony siralmas.

Asagrim Az affinitás valóban egyénfüggő, de ha az egyén pozitív példákat lát maga körül akkor fogékonyabb lesz a jóra maga is.
A másik véglet a negatív példák túláradása ami pedig lázadásra sarkall (a te esetedben inkább ez lehetett a domináns).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2013.03.27. 19:32
carraroxt - 2013-03-27 15:27:55///84///
+1 Teljesen egyet értek

Asagrim - 2013-03-27 14:53:29//82//
+1 respect

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller carra...
2013.03.27. 21:05
Egyetértek veled.

Talán abba kötnék bele, hogy az iskola lényegtelen információkkal tömi az ember fejét.
Én azt vettem észre, hogy az elmúlt 2 évben a középiskolában tanult dolgokról gondolkodok. Akkor még nagyon sok anyag értelmetlen, tömény volt, de viszonyalg hamar felszívtam őket, és megmaradtak. Nem volt akkora kihívás legyűrni az információt, mint másnak.
Utána meg ahogy éltem, tapasztaltam, kezdtek ezek a gondolati sémák kiépülni. Például ott Orwell - Állatfarmja. Akkor is egyből felfogtam a történet mögötti politikai üzenetet, de nem éltem át. Átment rajtam, így nem is értékeltem annyira a sztorit. Most úgy vagyok vele, hogy ott van a könyvlistámon amit el akarok olvasni.

De ahogy látom az emberekben ez a jelenség nem mindig jelentkezik. Akkor ezt nevezhetjük intelligenciának? De én itt úgy érzem hogy ez inkább személyiségfüggő. Ha az ember fiatalkorában ráérez ennek az ízére, és érzi hogy mekkora hatalom és boldogság lehet a tudás mögött, akkor nem áll le az ilyesmivel.

OFF

Nekem például az adott hatalmas löketet (majdnem kutatónak, tudósnak mentem, de aztán mégse, de még mindig látok rá esélyt) hogy apám megszeretette velem Asimov regényeit, mivel ő is nagy rajongó volt. Így tizenévesként Asmimov regényeket olvastam, ahol a főhös mindig intellektusával győzedelmeskedett, aggresszió nélkül ért el boldogságot (nyomozó, miniszter, vagy csak szociológus, de mindegyik a fejével nyert) írt hamar ők lettek a példaképeim, én is úgy akartam viselkedni mint ők. Ha Terminátort olvastam volna valószínüleg talpraesett(ebb) és földhöz ragadtabb lennék, mert az ottani hősök is úgy viselkednek.

Aztán egyik nap leemeltem Asimov - Robbanó Napok c. könyvét amire elsőre azt hittem hogy újabb sci-fi regény lesz, de tévedtem. Fizika, asztronómia volt a javából, de erre csak a könyv harmadánál jöttem rá. Akkorra már annyira benne voltam, hogy végigigolvastam, és akkor jöttem rá milyen jó érzés tudni valamit.

Ha csak úgy elémrakták volna (ahogy tették sok más könyvvel az oskolában) valszeg nem szerettem volna meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!