iPon Hírek

Kínai-Amerikai ENSZ-tervezet veszélyezteti a netes anonimitást

Dátum | 2008. 09. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Lehull az álarc: Kína és az USA Nemzetbiztonsági Hivatala kéz a kézben vágnak neki a szabadságjogok csonkításának, ezúttal az ENSZ-en keresztül. Benyújtottak ugyanis egy olyan szabványtervezetet, amely ha elfogadásra kerül, jelentősen megnehezítheti az anoním netezést. A javaslatról a jövő héten, zárt ajtók mögött tárgyal az ENSZ Nemzetközi Telekommunikációs Egyesülete.

Természetesen máris sokan hangot adtak a nyilvánvaló aggályoknak, miszerint a tervezett intézkedések olyan hatalmat adnának egyesek kezébe, amellyel túlságosan is könnyű lenne visszaélni, sok esetben pedig olyan alapvető emberi jogok is sérülnének, amelyeket pedig az Egyesült Államokban és Európában is törvényileg védenek.

Az egyik ilyen tervezett eljárás lényegileg egy rendkívül alapos és mindenkire kiterjedő naplózást takar, hogy bármilyen netes mozgást és cselekvést könnyen és megbízhatóan le lehessen nyomozni - míg egy másik hatalmat adna a kormány kezébe a szólásszabadság felett, ami így politikai fegyverként is alkalmazható lenne.

Abban ugyan nagyjából egyetértenek az érintettek, hogy DDoS-támadások ellen hasznos lehetne a nyomkövetés, technikai szakértők azonban e téren is hangot adtak kételyeiknek: szerintük ugyanis tapasztalt hackereket nem hoznának zavarba ezek az intézkedések sem, és könnyen kikerülnék őket, nem is szólva arról, hogy ezekhez a támadásokhoz ritkán használnak hamisított címeket; sokkal jellemzőbb az, hogy a támadások "elkötött" gépekről indulnak ki.

Korábban még Izraelből is érkezett egy olyan javaslat, miszerint az internet-szolgáltatóknak ugyanúgy ellenőrizniük kellene az ügyfeleiket, mielőtt nethozzáférést biztosítanak számukra, ahogy a bankok is ellenőrzik az embereket számlanyitás előtt.

Várhatóan a nyomkövető-javaslat teljes átrágásával valamikor jövőre végeznek, bár az elfogadása egyelőre még kétségesnek tűnik - annál is inkább, hogy amerikai bíróságok precedensértékű perekben többször is alkotmányellenesnek nyilvánították az IP-nyomkövetés törvényi követelménnyé emelését. A Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület alapokmánya is említést tesz a "nemzetközi magánszféra megóvásáról" - az európai álláspont szerint pedig az egyes országoknak tiszteletben kell tartaniuk a felhasználók magánszféráját, viszont ugyanakkor nem tiltja a törvénybetartatási céllal eszközölt nyomkövetést sem. A végeredmény így egyelőre még eléggé lóg a levegőben, viszont a kezdeményezés adott, így még bármi lehet belőle.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bszoke88
2008.09.14. 12:24
lsz ne írj ide soha többet, köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2008.09.14. 12:31
Óóóó... Én már hiányolom azt a kérvényt, hogy már mindenkinek jogosan építsenek be kamerát a házába...

Mi ez kérem? Másként nem tudnak rendettartani a világban? Amúgyis, akik miatt beakarják vezetni, megoldják, hogy anonímak maradjanak.

Én inkább a drága Bozót Gergőt és a kínai államfőt figyeltetném meg... kíváncsi lennék, hogy mit szólnának hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2008.09.14. 19:56
pontosan. inkább a magasabb beosztásban lévőket kéne nagyon alaposan figyelni
más szemében a szálkát, sajátjában az erdőt se....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2008.09.15. 22:02
Kunta Kinte: Sajnos tisztában vagyok vele, hogy igazából maga a nép a célpontja ennek az egésznek... Csak azt tisztáztam, hogy akik miatt rá lehetne fogni, hogy bevezetik... lazán kitudják kerülni.

Az egyetlen bajom csak az, hogy ha nem fogadják el a javaslatot, akkor is be fog következni... a Google és a Microsoft közreműlödésével. (A Google folytatja eddigi megfigyelő munkásságát, a MS pedig kiadja 5-8 éven belül a Midorit...)

Minnél jobban kirajzolódni látszik a jövő... annál inkább nem tetszik. -_-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.09.16. 21:47
a tökéletes társadalom nem rossz ötlet, csak nem rabszolgaságot kellene csinálni belőle, avagy olyan vmit, amit a pénz irányít
pl. ott a mátrix 2. ahol az építő (vagy ki) elmondja, h az első mátrixot tökéletesre és boldogra csinálták, de az emberi elme nem tudta befogadni...
itt is az lenne, h mindig lennének olyanok, akiknek nem tetszene...
de ez már filozófia, hagyjuk

valószínűleg előbb-utóbb bevezetik ezt a +figyelést is. ha csak arra gondoltok, h itt az iponon az elmúlt 2 hónapban mennyi hasonló témájú cikk volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!