iPon Hírek

Kínai fizikusok lemérték az összefonódott részecskék közti kapcsolat sebességét

Dátum | 2013. 03. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kvantum-összefonódás a kvantummechanika világának kétségkívül az egyik legfurcsább jelensége. Azt az elképzelést, hogy két részecske olyan szintű kapcsolatot alakíthat ki egymással, hogy egymástól való távolságuktól függetlenül szorosan összefüggő rendszert alkotnak, amelyben bármelyik alkotóelemre kifejtett hatás azonnali befolyással van a másik elem állapotára is, Einstein „különös hatás a távolban” néven emlegette. A jelenség a harmincas évek óta tartja lázban a fizikusokat, mivel sokáig úgy tűnt, hogy ellentmond a relativitáselméletnek, hiszen olyan, mintha az összefonódott kvantumrészecskék a fénysebességnél gyorsabban kommunikálnák egymásnak aktuális állapotukat. Később a szakértők megnyugodva konstatálták, hogy az interakcióra nem értelmezhető Einstein elmélete, mivel a jelenséget jelenlegi fizikai ismereteink szerint nem lehet adattovábbításra, tehát ténylegesen kommunikációra használni. Az a kérdés azonban továbbra is fennáll, hogy ennek a különös távolba hatásnak mekkora a sebessége. A Kínai Természettudományi Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy sikerült lemérniük ezt a sebességet: a kvantum-összefonódás során a részecskék a fénynél tízezerszer gyorsabban lépnek egymással interakcióba.

A távolba hatás sebességének lemérése persze nem volt egyszerű feladat. A kínai fizikusok először is létrehoztak egy sor összefonódott állapotú fotonpárt, majd ezek tagjait 15 kilométerre távolították el egymástól. Ezt követően méréseket végeztek az egyik fotonon, és közben azt vizsgálták, milyen gyorsan változik a tevékenység hatására a másik foton állapota. Mivel rendkívül kis időintervallumokat kellett mérni, és számtalan külső tényező befolyásolta az eredményeket, a kutatók 12 órán keresztül folyamatosan gyűjtötték az adatokat a fent leírt módszerrel. Bár a metódus és a műszerek még így sem tettek lehetővé pontos méréseket, a kutatók úgy vélik, hogy az adatok alapján nagyságrendileg megállapítható a távolba hatás sebessége, amely szerintük 3 billió méter/másodperc fölött van, ennél nagyobb sebességet ugyanis nem tudtak mérni. Az sem zárható ki azonban a szakértők szerint, hogy az interakció ténylegesen azonnal végbemegy, ez esetben viszont nem beszélhetünk sebességről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. kiskoller
2013.03.11. 17:25
Szerintem meg azonnali a dolog és nincs rá hatással a téridő. Csak még nem tudjuk ezt kimérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Humbuk
2013.03.11. 17:41
Lehetságes egyáltalán egy ilyet megmérni?
Elég szkeptikus vagyok ilyen téren, de mint tudjuk, semmi sem lehetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. dzsuz87
2013.03.11. 18:06
Nekem a cikk alapján pont úgy tűnik, hogy nem sikerült lemérniük...

Öt perccel az olvasás után pedig ez a párbeszéd futott végig az agyamon:
-Na Józsi, akkó' nyomjad!
-Nyomom főnök!
-Jó' van, megjött! Nálad hány óra?
-Kábé tíz főnök!
-Te nézd má', itt is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Fzoltan
2013.03.11. 19:26
Jools, nagyon jó a cikk, de nem igaz, hogy ezt a hibát folyamatosan elkövetitek:
Az amerikai "billion" szó magyar megfelelője a milliárd. De máshol is fel kellett volna tűnnie: A fény sebessége 300 millió m/s. Ennek a tízszerese 3000 millió m/s, azaz 3 milliárd m/s.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Mikeee
2013.03.11. 19:43
Az viszont jól van, hogy 10 ezerszer gyorsabb mert a forrás 4 nagyságrendet említ és az annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Powerdream
2013.03.11. 19:45
De tízezerszeresről van szó, nem tízszeresről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Mikeee
2013.03.11. 19:47
A cikkben is 10 ezerszeres van nézd meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan
2013.03.11. 20:03
Hupsz, bocs, félreolvastam. Annyira hozzászokta, hogy elírják... visszavonom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikej95
2013.03.11. 20:18
Tavaly volt egy cikk, hogy az ilyen rendszerekben az okozat megelőzi az okot. Elvileg ahhoz azonnali végbemenetel kell(vagy gyorsabb ). Most akkor mi van? Bár a kínaiak mindig is furcsa dolgokat csinálnak, ők találták meg a Hygz Bosont is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zedas
2013.03.11. 20:28
Azt nem értem, ha ki tudták mérni, akkor hogy nem lehet információt áttolni. Kicsit ellentmondásosnak érzem, de biztos nem viccből írták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Mikeee
2013.03.11. 20:31
Valszeg még csak mérni tudják a sebességét, vezérelni még nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. freyr
2013.03.11. 20:52
Szerintem érdemes ezt fenntartásokkal kezelni. A sebességmérést ugyanis erősen befolyásolja a mérőeszköz. Sokkal valószínűbb, hogy a részecskék nem "kommunikálnak" egymással, hanem szimplán a tér-idő ugyanazon pontjában kapcsolódnak össze, mintha féregjárat kötné össze őket. Ezt Einstein elméletei sem tiltják, azonban némelyikhez szükséges, hogy értelme legyen és ebben az esetben használható kommunikációra is.

mikej95: olyan cikkek időről-időre felmerülnek, azonban ha jól tudom évtizedek óta ismert a jelenség és még régebben létezik elméleti szinten, hisz semmi sem tiltja a jelenlegi ismereteink szerint, hogy az idő ne "előre haladjon", a kvantummechanikában pedig nem is elvárás, ahogy az ok-okozat felcserélhetősége is jelen van. Ez utóbbit gyakorlatban igazolták, bár senki sem érti, hogy hogyan és miért működik. Viszont semmi köze a kvantum-összefonódáshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. VAjZY
2013.03.11. 22:09
"a kvantum-összefonódás során a részecskék a fénynél tízezerszer gyorsabban lépnek egymással interakcióba." Mondjuk nálam már itt elkezdődött az ellentmondás, de mivel valóban elképzelhető, hogy tényleg nincs rájuk hatással a mi tér-időnk, így lehetséges. De akkor is elég kemény kijelenteni valamit ilyen lazán, ami a fizika egyik legfontosabb alapvető törvénye. Igaz, a fotonnál kisebb léptékben már ugye nem a foton áramlik, hanem valami más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Inhaler
2013.03.11. 22:16
Ezt én sem értem. Eddig arról volt szó, hogy a kvantum világa nem-lokális. Ha már van egy sebesség, az már egy lokális jellemző, hiszen egy távot be kellett futni adott időn belül.

Nekem Wheeler megjegyzése tetszik, amit Feynmannak mondott. Így szól:
-"Feynman, én tudom, miért rendelkezik minden elektron azonos töltéssel és azonos tömeggel."
-"Miért?"
-"Mert ez mind ugyanaz az elektron!"

És ebbe akár lehet is valami. Ha nem-lokális a kvantum világa, akkor 1 részecske bárhol lehet bármikor. Ezért lehet, hogy 1db elektron is interferál a kétrés-kísérletnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. peti198706...
2013.03.12. 05:12
Azért nem érted, mivel eddig úgy vélték nem mérhető. Ha vmit nem tudsz elképzelni, az nincs is? Vagy tényleg létezik? Mérték egységet a mérhetetlenre. De ők megmérték, és ez biztos, h tényleg szenvedtek vele. Lehet tényleg létezik? Elméletben igen, bizonyítani akarják, s vmilyen módon sikerült is nekik kifejezniük magukat Így születnek az újabb dicséretek h ők tudnak. S ki is tudják fejezni magukat, még ha az megmagyarázhatatlan is volt eddig. DE nekik sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2013.03.12. 07:17
Ezek szerint más is úgy érzi, hogy a kisérlat sikertelen, mert a legfontosabb nem a sebesség lenne, hanem hogy van-e sebesség...

Mindenesetre szép próbálkozás, de kicsit arra a kisérletre emlékeztet, amikor a fény sebességét úgy próbálták megmérni, hogy éjszaka két ember két hegyen álva lámpával villogott egymásnak :-) Ha minden igaz, itt is ugyanaz történt, csak más léptékben :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2013.03.12. 16:12
Supra: Ezt próbáltam megfogalmazni, nem jött össze. Azért eleve gyanús a dolog, hogy pont a mai eszközökkel mérhető maximális sebességgel közlekedik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim mikej...
2013.03.12. 16:24
Nem vagyok tudós, de a józan parasztim azt diktálja, hogy több távolságból kellene elvégezni a méréseket, és összevetni az eredményeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.13. 02:11
Igen, csak nehéz ma még elutazni pár galaxissal arrébb egy ilyen mérés elvégzésére...
Amúgy sebességről igazából nincs értelme beszélni addig, amíg nem bizonyított, hogy közvetítő részecske által változik meg két összefonódott részecske állapota. Viszont felfedezni egy részecskét, ami gyorsabb a fénynél és nincs vagy mérhetetlenül kicsi a tömege... nos, ezzel szenvednek a sötét anyag esetében is (ami közel sincs a fénysebességhez és a tömege is elég nagy viszonylag), azonban egy ilyen részecskének annál is sokkal (de sokkal) kisebbnek és könnyebbnek kéne lennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!