iPon Hírek

Kínai kézbe kerülhet a Micron?

Dátum | 2015. 07. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva egy meglehetősen érdekes fejleményről számolt be: az informátorok szerint a Micron hamarosan új tulajdonos kezébe kerülhet, a vevő pedig igen messziről, Kínából érkezhet. A meg nem erősített hírek szerint a Micron nemrégiben kapott egy vételi ajánlatot a kínai Tsinghua Unigroup Ltd. illetékeseitől – ez az a befektető nagyvállalat, amely a kínai élvonalbeli egyetemek, például a Tsinghua Egyetem mögött is áll. A vevőjelölt részvényenként 21 dollárt kínál a Micron-ért, ami 19%-kal magasabb összeg, mint a Micron részvények hétfői záró árfolyama. Az ügylet a vevőnek 23 milliárd dollárjába kerülhet, ami félelmetesen nagy összeg. Ha a tranzakciót végül nyélbe ütik, ez lesz a legnagyobb olyan kínai felvásárlás, amelynek országon kívüli célpontja van.
Ha hihetünk a szóbeszédnek, a felvásárlásra a kínai szervek már rábólintottak, így csak az amerikai hatóságok jóváhagyására kell várni – a jóváhagyás megszerzésére elég csekély az esély, hisz a külföldi felvásárlók ajánlatait nagyon szigorúan megvizsgálják, Kína esetében pedig talán még ennél is alaposabb a vizsgálat. A vételi ajánlat nem sokkal azután érkezett, hogy a Micron közzétette legfrissebb pénzügyi mérlegét, ami hosszú idő után először mutatott árbevétel-csökkenést. A kedvezőtlen pénzügyi eredmény hatására a vállalat részvény-árfolyama másnap 18%-ot esett, amire 2008 decembere óta még nem volt példa. A részvény index idén már 50%-ot esett, így a Micron hétfőn 19 milliárd dollárt ért. A Micron megszerzésével Kína hatalmas lehetőséghez jutna, hisz olyan céget kaparinthatna meg, amely a világ félvezető-igényének több, mint felét szolgálja ki, plusz a memóriachipek gyártásához szükséges technológiát, tudást és infrastruktúrát is megszerezhetnék, ami komoly lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat. Miután a The Wall Street Journal megszellőztette a felvásárlás lehetőségét, a német tőzsdén 21%-ot emelkedett a Micron részvények ára. A Micron illetékesei hivatalosan tagadják, hogy bármiféle vételi ajánlatot kaptak volna. Reméljük, hamarosan hallunk még a dologról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tibaimp
2015.07.16. 18:26
Érdekes lenne, főleg, mert az Intel is érdekelt részben a Micron-ban, közösen fejlesztik az ssd csipeket és vezérlőket is, nem hiszem, hogy tétlenül nézné, bár ki tudja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lc
2015.07.17. 09:26
Így van érdekes felvásárlás lenne.
Főleg a közép- és hosszú távon érdemes a vizsgálat, hiszen ki van emelve, hogy a cég a félvezetők piacán 50%-os részesedéssel bír.
Ráadásul legálisan szereznék meg a szabadalmaikat.
Szóval elég érdekes egy játszma és elég sok forgatókönyv létezhet egy felvásárlás után.
Mindenesetre szerintem az amerikai hatóságok is keményen beleszólnak majd, hiszen egy ilyen félvezető cég valószínűleg komoly kormányzati beszállító is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!