iPon Hírek

Kínai többségi tulajdonba került a Yota Devices

Dátum | 2015. 11. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az eredendően orosz gyökerekkel rendelkező Yota Devices egyre közelebb kerül Kínához. Korábban fény derült arra, hogy a vállalat közösen dolgozik a következő okostelefonján a ZTE szakembereivel, ezúttal pedig arról számolhatunk be, hogy egy kínai társaság többségi tulajdont szerzett benne.
A Yota Devices semmi esetre sem nevezhető nagy névnek az okostelefonok piacán, azonban a cég készülékeit minden esetben hatalmas figyelem kíséri – már a fejlesztések kezdeti stádiumában is. Ez annak köszönhető, hogy igazán különleges masinákat készít. A vállalat olyan mobiltelefonokat fejleszt, amelyek kettő megjelenítőnek adnak otthont. Az eddigi recept szerint az előlapjukon egy hagyományos IPS vagy AMOLED technológiával dolgozó megoldás kapja a főszerepet, a hátoldalukon pedig már egy E Ink panel díszeleg, ami tökéletes társ például az olvasásban, de nagyon sok funkciót el tud látni. Eddig kettő saját okostelefonnal büszkélkedhet a Yota Devices, az első YotaPhone prototípusa 2012-ben bukkant fel, és a 2013-as Mobile World Congress keretében lehetett vele közelebbről megismerkedni, 2014-ben pedig megérkezett a második generációs gép, melynél már nemcsak a funkcionalitásra, hanem a megjelenésre is nagy figyelmet fordítottak a tervezők. Jelen állás szerint 2016-ban jöhet a harmadik YotaPhone, aminek a készítésében ugye már a ZTE partnerségét élvezi a Yota Devices, így még inkább érdekesnek ígérkezik.
A vállalatban most egy hongkongi székhelyű társaság, nevezetesen a REX Global szerzett többségi tulajdont magának. A REX Global a szóban forgó üzlet során 64,9 százalékos részesedére tett szert a Yota Devicesban, szóval nem is szerény részben vásárolta be magát. A YotaPhone egyébként Kínában akkor kapott igazán nagy figyelmet, mikor Vladimir Putin megajándékozta egy ilyen okostelefonnal a népköztársaság első emberét, Xi Jinpinget 2014-ben, Pekingben, a térség gazdasági vezetőinek találkozóján. (Maga Vladimir Putin is rendelkezik némi részesedéssel a Yota Devicesban egy cégén, a Rostec Corporationön keresztül.)
Vladislav Martynov
Arról nem szólt a fáma, hogy a színfalak mögött milyen megegyezések születtek a felek között, és eleve azt sem derült ki, minek köszönhető a kínaiak érkezése. Vladislav Martynov korábban arról beszélt egy interjúja során, hogy akár a saját részét is feláldozná annak érdekében, hogy olyan partner érkezzen, aki elősegíti a jobb piaci pozíció megszerzését. Ugyanakkor azt is elárulta Martynov, hogy bár az eladási adatok nem hozzák a várt eredményeket, a Yota Devices nem veszteséges, és nincsenek pénzügyi nehézségeik. A terveik szerint egyébként hamarosan szeretnék átlépni az egymilliós darabszámot, de tavaly mindössze százezer YotaPhone talált gazdára. Ami jelentősen visszavetheti az előzetes elképzelésekhez képest a forgalmat, az az, hogy eredetileg a második generációs készülék meghódította volna az Egyesült Államokat is, viszont a piacra lépés nem történt meg. A kínai fél jelen állás szerint nem kíván beleszólni a vállalat működésébe, mindössze befektető szerepet töltene be. A tervek szerint 50 millió dollárt szeretne invesztálni a vállalatba. Ez mindenképpen pozitívan hangzik, és remélhetőleg a jövőben még több izgalmas YotaPhone láthatja meg a napvilágot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pepeno1
2015.11.06. 14:29
Pedig szerintem a koncepció teljesen életképes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!