iPon Hírek

Kindle 2: jogsértő a felolvasás

Dátum | 2009. 02. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

A változatosság kedvéért ezúttal nem a RIAA, hanem az amerikai Írószövetség (Writers Guild) veri az asztalt - és szintén a változatosság kedvéért ezúttal nem a fájlcserélés, hanem a Kindle 2 felolvasó-funkciója miatt. Állításuk szerint ugyanis az Amazon ezzel a funkcióval gyakorlatilag hangoskönyveket lop.


Paul Aiken, a Szövetség ügyvezető igazgatója saját szavaival: "Nincs hozzá joguk, hogy hangosan felolvassanak egy könyvet. Ez már hanganyag-jog, a szerzői jog származéka".

Ezen az állításon azonban - mint az ilyesféléken általában - leginkább csak nevetni lehet. Aki hallgatott már igazi hangoskönyvet, vagyis egy könyv rendesen - nemritkán egyenesen a szerző által - felolvasott változatát, valamint a felolvasóprogramok által produkált mechanikus géphangot is, az tökéletesen tisztában van vele, hogy ég és föld a különbség köztük.

És bár a technológia kétségkívül így is sokkal előrébb van már most, mint volt néhány évvel ezelőtt, de attól még így is nagyon messze van, hogy tényleg megkülönböztethetetlenné váljon az igazi, emberi felolvasástól. Persze ha majd egyszer, valamikor tényleg eljut oda, akkor a hangoskönyvek esetleg valóban feleslegessé válhatnak, de egyelőre ennek még a közelében sem vagyunk.

Hogy a Szövetség patáliájából hosszú távon mi lesz, azt most még persze nem lehet tudni, de amíg további részletek ki nem derülnek, addig legalábbis bízhatunk benne, hogy így vagy úgy, de felülkerekedik majd a józan ész (és/vagy az Amazon ügyvédei, szükség esetén).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.02.12. 18:37
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gebana
2009.02.12. 19:57
huuuuuh
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VictoryA
2009.02.12. 20:30
Hmm az oviban akkor ülhetne a Teri néni méghozzá elég sokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!