iPon Hírek

Kingston SSDNow V200: új firmware, jobb teljesítmény

Dátum | 2012. 07. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A neves vállalat SSDNow V200-as családját már valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: ebben a sorozatban többféle adattároló kapacitású, kedvező árcédulával ellátott SSD foglal helyet, amelyek a költséghatékony NAND Flash alapú adattárolók szegmensében versenyeznek a vásárlók kegyeiért. A V200-asok megjelenéséről korábban egyik hírünk keretén belül már beszámoltunk, így a család tagjainak bemutatásától most eltekintünk.


Úgysem a specifikációkon van most a hangsúly, hanem azon a tényen, hogy a gyártó nemrégiben egy új firmware-t tett elérhetővé a V200-as SSD meghajtókhoz, ami a különböző optimalizációknak köszönhetően segít az adott 64 GB-os és 128 GB-os SSD írási és olvasási teljesítményének növelésében, valamint azt is hatékonyan megakadályozza, hogy hosszabb használat után jelentősen belassuljon a rendszer. Utóbbi miatt korábban többen is panaszkodtak. 

A notebookreview.com munkatársai egy gyorsteszt keretén belül vizsgálták meg, hogy pontosan mekkora javulást hoz az új firmware. Azért, hogy legyen összehasonlítási alapunk, következzen pár teszteredmény, amelyek egy olyan 128 GB-os V200-as SSD-vel készültek, amin még a régi firmware teljesített szolgálatot. Készült egy teszt a gyári állapotról, egy másik teszt pár napos használat után és egy harmadik teszt is, amelyben egy hónapokon át boot meghajtóként használt példány teljesítményét vizsgálták.

Régi FW - Gyári állapot.Régi FW - Pár napos használat.Régi FW - Több hónapos használat.


Ahogy a fenti képeken is látszik, a régi firmware alkalmazása mellett idővel elég észrevehető mértékben csökkent az adott SSD teljesítménye mind írás, mind pedig olvasás tekintetében. A fenti tesztek elvégzése után az új firmware-t alkalmazó 128 GB-os V200-as modellt is letesztelték. A 24 órán át zajló, több száz GB-nyi adatot megmozgató teszt után megvizsgálták, hogy milyen teljesítmény felmutatására képes az adattároló.

Új FW - 24 órányi intenzív teszt után.
Új FW - 24 órányi intenzív teszt után.
A Crystal DiskMark és az ATTO Disk Benchmark alapján az írási és olvasási sebességek látványosan jobbak lettek, mint korábban a gyári állapotú, régi firmware-t alkalmazó SSD esetében.

A 7 milliméter magas V200-asok mind ultrabookokban, mind pedig hagyományos noteszgépekben helyet kaphatnak és a jelek szerint már attól sem kell tartani, hogy idővel, azaz huzamosabb intenzív használat után a család egyes tagjai jelentősen lelassulnának. Az új SSD-ket a Kingston ráadásul a korábbinál agresszívebb árazás mellett küldi harcba, ami annyit jelent, hogy az új firmware-t alkalmazó termékek ajánlott végfelhasználói ára nagyjából 40%-kal alacsonyabb, mint az eredeti V200-asoké volt.

A gyártó korábban, mikor az SSDNow V200-as termékek esetében a felhasználók jelezték, hogy az adattárolók idővel jelentősen belassulnak, a hiba kijavításáig, azaz a friss firmware elkészültéig leállította a termékek szállítását. A szállítás már újraindult, így a forgalomban lévő SSDNow V200-asokon már az új firmware van jelen. Itt persze azt is fontos megemlíteni, hogy a korábbi hibajelenség a 256 GB-os V200-as SSD-ket nem érintette, így az továbbra is a régi jól bevált firmware-rel kerül a boltok polcaira.

Természetesen azok sem maradnak hoppon, akik régi firmware-rel ellátott SSDNow V200-as meghajtóval rendelkeznek, hiszen a vállalat számukra is elérhetővé tette a frissítést. Az említett kör tagjai innen szerezhetik be a frissítést, ami csak a 64 GB-os és a 128 GB-os modellekhez alkalmazható.
 
Fontos, hogy a frissítéssel az SSD-n tárolt adatok megsemmisülnek, így ezekről még a folyamat megkezdése előtt készítsünk biztonsági mentést!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Lazahunter
2012.07.05. 15:57
"Fontos, hogy a frissítéssel az SSD-n tárolt adatok megsemmisülnek, így ezekről még a folyamat megkezdése előtt készítsünk biztonsági mentést!"

Ez kva jól hangzik, mikor az ember általában rendszer alá vesz SSD-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. inferno88
2012.07.05. 18:38
SSD mellett szokott lenni egy HDD is tárolásra.Arra csinálsz egy lemezképet és nincs gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Th3Ac3
2012.07.05. 23:23
Érdekes... nekem volt ebből a szériából 64 GB-osom, de nem azért csináltak új firmware-t mert idővel lassul, hanem mert sok meghajtó irreális írási tempót (20 MB/s) teljesített. Szerencsére nekem a Kingston kapásból adott egy Sandforce-s 60-as SSD-t az sokkal gyorsabb és még olcsóbb is mint egy ilyen JMicron-os.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!